Не, това не е София! Това е въздухът над съседно Скопие!

Македонската столица е сред най-замърсените градове в света
14 яну 2018 10:15, Красимир Ангелов
136

Снимка: Reuters

Жители на македонската столица Скопие излизат днес на голям протест заради проблема с мръсния въздух в града.

Недоволните граждани ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а организацията им течеше активно в социалните мрежи в последните дни.

Още по темата

Мръсният въздух убива годишно 1300 жители на Скопие, като там замърсяването с прахови частици превишава с над 10 пъти нормите на ЕС, съобщава DW. Това се отнася включително за фините частици под 2,5 микрона, които лесно могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвообращението на човека.

Според специалистите проблемът се дължи най-вече на индустриалното замърсяване, отопляването на населението с твърдо гориво и бълваните от остарелите автомобил изгорели газове. За да се справят с проблема, македонските власти предприеха редица мерки. Така например общественият транспорт в столицата стана временно безплатен, а на бременните и на хората над 60 години им е позволено временно да не ходят на работа.

Общественият транспорт в Скопие е слабо развит и се състои единствено от автобуси. Повечето от тях не отговарят на съвременните екологични стандарти. Придвижването с велосипед пък е много непопулярно. В града липсва съответната инфраструктура, а шофьорите нямат изградени навици, което прави карането на велосипед опасна авантюра. Затова и инцидентите с велосипедисти не са никак редки, отбелязва изданието.

От цялата история най-доволни останаха предприемчиви търговци, които предлагат маски за дишане, които бързо се превърнаха в дефицитна стока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
"Българския народ не протестира" - Ще ме извиняваш но протестира. Псевдо зелените протестират за лифта. Лифтове и кабинки има на всеки баир в Германия и това не пречи да имат природа. Да но тука не може. Това не са истински зелени ! Истинските зелени ще протестират да се забранят колите над 20 години. Хибридите и колите на ток да са без данъци. Новите коли да са с по ниски данъци. Хората с панели за ток да плащат двойно по малък данък. Ето истински идеи за въздуха а не платени протестери !!!
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26 апр 2017 - Парламентът в Словения гласува 500 евро минимална пенсия
65
2
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
И срещу кого ще протестират - срещу себе си. София, Скопие и Прищина са скрапачииниците на Европа. Тука сичко е юнак и кола под 3литра дизел не признава. В София колите са два пъти повече на 1000 човека от Берлин. И всички са вехти и без катализатори и филтри и пр. Фандъкова не е виновна - прави това което иска мнозинството - а мнозинството е ...
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския народ не протестира. Върви си с наведена главица. Няма ги онези българи от времената на Ботев и Левски.
63
2
 
8
 
! Отговори
kurda преди 6 години
В Полша също е така в големите градове . Нямат АЕЦ , а само ТЦВе заради омразата си към Русия , и зимно време нищо не се вижда .Ходят с маски по улиците . АКО в България имаше 2-ри АЕЦ щяхме да сме много мощни на Балканите :) . Иначе замърсяването на въздуха показва колко селска е столицата ни ...
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас всичко е далавера, да се дообрули народеца до дупка. Да сте чулиУмниците от СО да говорят за качеството на горивата, за газифициране на страната, за нормални цени на тока, водата и парното? Няма и да чуете. Закачили са се като пиявици от всички партии и смучат ли смучат. Нали Пейзанката от Белчин баня щеше да бори Топлофикация - София за надутите сметки. Нищо. Защо не и се търси сметка за 90 милиона откраднати от КТБ? Кой нареди да бъдат там? Калашников трябва, сопи и боздугани за СО!
61
1
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Тази новина е в стил: "Мръсният въздух в София не е проблем, навсякъде е така. Примирете се!"
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че и в Македония е същото трябва ли да ни успокоява? Вместо да гледаме в паничката на другия и да се радваме че и там зле,по-добре първо да си погледнем собствената кочинка. Пък после да сравняваме с другите и да плюем по тях
59
1
 
7
 
! Отговори
Младеж преди 6 години
Което си е истина, си е истина. Преди два дена се върнах от Германия и открих разликите, тука в София като изляза и почват да ме болят дробовете като дишам... И чувствам някакво задушаване и умора...
58
1
 
5
 
! Отговори
До ще ви дойде акъла преди 6 години
Най-добре си направил,браво! Това ми е мечтата. Но като си с малки деца не става. Трябва им училище, приятели, среда..как да ги заведа да живеем в гората. Но един ден хванат ли си пътя, и аз като теб хващам гората! Лов,риболов,ски,кросчета в гората, спокоен живот, ей тва е!
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демон-кратите либерасти са виновни те ни докараха до там с тяхните слънчеви панели и частни вецове , както и липса на газификация в градовете тотално сбъркана енергийна политика . Искаха енергийна независимост , ми то и аз искам дървата ми я дават !!
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички сте мишоци.Голям го вадите тук, но на един протест не сте отишли. А, на изборите пак за мутрата гласувате.Сами сте си виновни, но не ви е приятно да си го признавате.Все ***, темплиери, масони и др. са ви виновни.
55
6
 
7
 
! Отговори
До сърбоман преди 6 години
Смешно, кухоглаво,безродно шутче! Като сте толкова напред защо ви трябват още 10 г.за да покриете изискванията за влизане в ЕС.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е, че политиците ни са кокошкари.
53
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Супер,въздухът вече е отровен.Остава да започнем добив на шистов газ и да отровим земята, и водата!За храната няма да говорим.
52
13
 
19
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
Скопие е класа над София, все пак този град доскоро беше стопанисван от Велика Югославия. А Белград е две класи над София! Като мина границата и вляза в България все едно попадам в страна, останала в 1998 година! Мизерия, мърсотия, каруци, бездомни кучета на всеки ъгъл, и някакви политици с ЯЙЦЕВИДНИ форми на главите хахаха!
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако попита те истински, позитивен, политкоректен европеец за качеството на въздуха в София, никога няма да получите отговор, че въздуха е замърсен. И ще бъде прав. Въздухът е София не е замърсен, софийския въздух е обогатен. Трябва да сте доволни и да мислите позитивно и иновативно, и креативно и да не се оплаквате, че ако властта реши, че "обогатения" въздух е тяхно дело, може да го обложи с ДДС.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакам с нетърпение за да се включа в масовите протести, когато започнат да взимат "мъдри решения" от СО, провокирани от нещастницата Фандъкова. Забраните които да замислили ще им струват местенцата и сигурността. Ремонтите,скапани и окрадени, никой не и търси сметка. В махалите не смеят да влизат, там бият и ако ги натиснат ще гласуват за комунистите. И кой ще пострада, бедния човек, който едвам се крепи им ще му вдигат данъците и ще му забраняват? Да го направят и ще съжаляват!!
49
2
 
13
 
! Отговори
До Един Българин преди 6 години
Във Франция 80% от енергията идва от АЕЦ
48
1
 
5
 
! Отговори
Румен до 47 преди 6 години
Явно жена ти е от Максуда или наоколо. Живея в Чайка и колата ми се налага да се мие веднъж на 2 седмици. Ела направи такива снимки в центъра на Варна и ми.ги покажи.