В името на... Не "Александър Велики", а "Летище Скопие"

Премиерът Заев готов за "географско определение" на Македония
7 фев 2018 10:40,
23
В името на... Не "Александър Велики", а "Летище Скопие"
Снимка: архив, Reuters

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че неговото правителство е решило да преименува автомагистралата "Александър Велики" в "Булевард на приятелството", а летището "Александър Велики" да бъде прекръстено на "Международно летище Скопие", съобщават македонските медии.

Зоран Заев заяви, че правителството на Република Македония се отнася положително към идеята за приемане на съставно название с географско определение като решение на спора с Гърция за името на страната, предава БТА.

Още по темата

"Подготвени сме за географско определение за името", заяви на пресконференция снощи македонският премиер Зоран Заев, посочвайки, че въпросът за спора за името, който Македония има с Гърция, е съществен и трябва да се даде шанс чрез преговорите да се намери решение, съобщава скопският вестник "Нова Македония".

На обща пресконференция с посланика на ЕС Самуел Жбогар Заев заявил, че иска преговорният процес да постигне успех. Трябва да използваме всичко, което може да помогне за намиране на решение на този чувствителен проблем в интерес на двете страни в преговорния процес, заявил Заев.

Вестник "Вечер" съобщава, че министерството на външните работи на Гърция е приветстало решението на правителството на бившата югославска република Македония да преименува летището в Скопие в "Международно летище Скопие", а магистралата, която свързва Скопие с гръцката граница, в "Магистрала Приятелство". Надяваме се, че това ще означава отваряне на нова глава в отношенията между двете страни и двата народа, заяви гръцкото външно министерство.

Зоран Заев дължи отговор на обществеността какво е било прието в Давос на срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Ако не е вярно, че е постигнат договор, гражданите очакват да бъдат опровергани информациите, които се лансират от гръцка страна, заяви опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от в. "Вечер".

Премиерът Заев заяви, че е готов за име с географско определение. Той трябва да информира обществеността кое е това име, ще има ли английска транскрипция и дали е име за международна употреба, попитаха от ВМРО-ДПМНЕ. От тази партия питат дали Заев, освен готовността му да приеме име с географско определение, има готовност и за отстъпки, които се отнасят за промяна на конституцията, езика, националността и международните кодове на Република Македония. За съжаление, Заев реши да излезе с частична информация, дори когато гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас публично му отправи послание да информира собствения си народ за договора, приет в Давос на срещата с премиера Ципрас, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.

Оттам добавиха, че обществеността очаква също отговор на въпроса дали преименуването на летището и магистралата са част от някаква по-широка стратегия за решаване на спора с Гърция или представлява едностранна отстъпка от страна на Република Македония. ВМРО-ДПМНЕ остава на становището, че няма иредентизъм в името на летището и магистралата, заявиха от партията, пише в. "Вечер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не "Крал Александър Караджорджевич", а държавата може за е и Южна Сърбия. Нали така са се казвали 30 години и са били щастливи.
18
0
 
0
 
! Отговори
географски понятия преди 6 години
МИ ТО ТОГАВА МОЖЕ И"РЕПУБЛИКА СКОПИЕ" или "РЕПУБЛИКА ВАРДАР"
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да изненадат гърците и да го прекръстят от "Аеродром Александар Велики" да сменят само Велики на Батенберг
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Турчинпо смешен от турчин няма....
15
0
 
11
 
! Отговори
прецакали са се преди 6 години
Трябваше да е-"Междугалактическо" летище Скопие.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция. Да си редактирам.Жалко, че тук човек не може да редактира собствения си пост.Амо това да е - бял кахър.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лично аз не съм нито български, нито гръцки комплексар. Македония е държава и се казва така и това изобщо не ми пречи.Александър Македонски е родом от Пела, днешна гърция, но това не значи, че след няколко хиляди години една държава не може да се казва Македония.Пък на който му се трепят комплекси - да си го прави. Спасение от това няма!
12
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10: Македонците да не са npодажници като българските русофили, та да си кръщават държавата на руски измислени светии !
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно ние българите наричаме България, както братушките на русофилите я наричат - *** !!!
10
6
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Смешни гърчоля, това все едно ние да се дразним от град Омуртаг или Исперих че са на прабългари
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеха да го прекръстят на Александър Невски или Александър Велики Освободител, Александър Батемберг. Гърците щяха да изпукат от яд.
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както каза един гръцки журналист, каквото и име гърците да наложат, хората ще си наричат Македония - МАКЕДОНИЯ, а населението й МАКЕДОНЦИ !
7
1
 
11
 
! Отговори
Korean soup преди 6 години
До Аналогия:Ми не, другарю! От близо 30 г. вече няма бул. Руски в София. И да, за "македонците" това е повод да твърдят, че в България и Гърция има македонско малцинство, което парламентарно представени партии в "Македония" настояват да бъде официално признато от двете държави.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека им така на "македонците" - като са глупави! Ако са достатъчно умни ще направят следното: вместо не знам си каква Македония да сложат името "Югозападна България"! Въпросът ще се реши на секундата.Ще бъде исторически и географски вярно и ще покажат ср. пръст на гърци, сърби, ЕС, МЕС и тям подобни. Но понеже не искат да са българи- нека сега да имат проблеми.....Като не щеш мира , на ти секира, казал кан Крум!
5
1
 
18
 
! Отговори
Клод Юнкер преди 6 години
Долна Скотска Малка Банановица за местна употреба и Zamunda Banana Skopic Republic за международно ползване удоволетворява всички страни.
4
1
 
28
 
! Отговори
Херодот преди 6 години
От хора отрекли се от род и родина е съвсем нормално да очакваш да си сменят и имената заради материална изгода. Лошото е че са много глупави понеже не могат да схванат че такава изгода няма. Ще останат дълбоко разочаровани и жалко излъгани и ще си задават един на друг въпроса "оти ги ручахме жабетата". Та така стои въпроса с най-старата нация на света ;-) , която странно защо има най-късата историческа памет.
3
13
 
10
 
! Отговори
Аналогия преди 6 години
Добре де, ние като имаме булевард "Руски" в столицата, значи ли, че претендираме за териториите или историята на Русия?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще предложа да отпадне думата "международно" от името на летището. Подозирам че вътрешните полети между 2-те летищата в Македония не са развити особено
1
9
 
17
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 6 години
Най-сполучливото име за Република Македония би било Република Долна Мизерония.