Турция първа признала Македония с конституционното й име!

След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад!
Обновена: 21 фев 2018 10:04 | 21 фев 2018 10:00, Елка Василева
229
Турция първа признала Македония с конституционното й име!
Реджеп Ердоган и Георге Иванов. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган на среща с президента на Македония Георге Иванов в Анкара отново е заявил подкрепата на Турция за интеграцията на Македония в НАТО и е препотвърдил принципната позиция по отношение употребата на конституционното име на Република Македония. Това се казва в съобщение на пресслужбата на македонския президент, цитирано от Макфакс.

"Ние сме първите, които признахме конституционното име на Република Македония. Това, което го мислехме тогава, го мислим и сега. Ние не мърдаме нито ляво, нито дясно. Турция в дипломацията никога не се отнася двустранно. След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад", е заявил турският президент.

Той изтъкнал, че освен признаването на конституционното име на Македония и името на нацията Турция била и първата страна, която изпратила свой посланик в Македония.

Не за първи път Турция се опитва да си припише заслугата за първенство в признаването на Република Македония. Подобни твърдения вече са изказвани от турски официални представители през годините.

Фактът обаче си остава, че България първа призна Република Македония на 15 януари 1992 г. под нейното конституционно име.

Турция направи това седмици по-късно, както и Русия. Голяма е заслугата на вече покойния президент Желю Желев в убеждаването и на двете страни да направят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде се извъдихте тези псевдоисторици "македонисти"?Българите се споменават през първи век за първи път.Какви са тези 6000 години и глупости?Никога не сме били на 6000г.Че библии,миблии,глупости!Айде стига глупости!Не сме динозаври!
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България също е била империя." Това и единица не мога да му пиша. България винаги е била моноетническа държава. Един народ, една вяра, един език. Каква империя е това бе, ***.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дефинирай империя"Вече ти дефинирах двойка. Чупката бе Зубрач.
49
3
 
7
 
! Отговори
ИСТИНА преди 6 години
ФАКТ;БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА ЕРДОГАН НА В ЦЕЛИЯ РЕГИОН НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НИЩО.ЖИВ ПРИМЕР Е АФРИН
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Така наречената Elada никога, ама никога не е била империя. Слаб (2) по история, колега."Дефинирай "империя" и ако успееш, ще разбереш каква глупост си написал. Империя не означава, както ти си мислиш "огромна държава, на няколко континента". Империя е държава с много народи в себе си, държава която обхваща и обединява под обща монархична (предимно монархична) власт други по-малки държави и/или географски области. България също е била империя. Елада също. И много други.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Абе, турците! Едно въпросче като за домашно."Не съм турчин, обаче ще ти отговоря. Въпреки, че въпросът ти е супер смешен и ***, пак ще ти отговоря. Защото удавник и за сламка се хваща! Затова! Кюрдите искат да се цепят от Сирия и ако го бяха поискали без там да е Турция, щеше да им се получи, защото Сирия е слаба. С Турция не им се получи. За домашно за теб едно просто въпросче... Нали уж кюрдите си имаха за съюзници хем руснаци, хем американци, хем Израел, тогава къде са те сега? ;)
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречената Elada никога, ама никога не е била империя. Слаб (2) по история, колега.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е прародината на всички народи в Европа. Пише го в Библията. Ама няма кой да чете.
44
6
 
1
 
! Отговори
Слава преди 6 години
Александър Македонски обаче имал право да се прероди само като БЪлгарин..
43
3
 
2
 
! Отговори
браво кротко преди 6 години
Браво тука на Балканите е пълно с части от древни империи..Ето ELADA СЛед нея МАкедония,След нея Рим ,после БЪлгария ..В Румъния след обединението на Влахия с Молдавия се прераждат важни римляни..виждат се по приликата с древни монети..България е била до БАлатон от Италия по територия..ПОСле Османската империя до Индия ..
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно германски и келтски племена са все българи според тях!Факт е.
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахаха, от 60 000 години са българите в България. От 100 направо!
40
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв александър бе *** - Българите са по тези земи от повече от 6000 години.А вашата история се събира в СМС!
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 37"Продължавай да четеш митовете на Шибидар Димитров"То даже и Божидар Димитров им го е написал, че българите падат под турско без бой. Сам самички се вливат в държавата на турците, за да си решават спорове за ливади.Който не вярва, да прочете книгата "12 мита в българската история" на Божидар Димитров.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, верно, римляните щом са водили войни с "варварите" на север от Рейн, чудно според нашите клоуни, които пишат коментари, какви ли са били тия варвари там. Страшни историчари се навъдиха в България, деца фантазьори! Сигурно германски и келтски племена са все българи според тях!
37
7
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 44Вие турците щото едни хубави хора си избирате мале мале.Присмял се хърбел на щърбел.Нашите поне не затварят хора за вицове.хаха
36
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко мъка има по този свят, Боже. Сега виждам, че очевидно има хора, които си мислят, че думата варварин идва заради българите. АХАХАХХА! Абе дечко, какви българи те гонят по времето на Александър Македонски бе, оооууу? Древна Македония е била преди Христа, а българите идват 680-та година, 681-ва правят държава в Онгъла. Даже не е и върху Македония.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вулгарикос означава не българен, а български! Българен е вулгарос! Андракорихос е миньор, алексисптосис е парашутист, а кинедос е джендар.
34
18
 
4
 
! Отговори
Василев преди 6 години
ЕС, САЩ и Великобритания са по силни от Турция,Русия и Китай взети заедно!!!Повярвайте ми Русия и Турция са най-големите врагове на българската държава!!!Ще бъдете свидетели и ще видите с очите си как се сгромолясват тези ръждясали диктатури в Русия и Турция!!!Агент Вини Роджърс!ЦРУ!!!
33
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя успя да се скара с Германия, САЩ, Русия, Холандия и т.н. Щял да връща Османската империя.Кой си ти бе?Султаните са имали царска кръв, а ти кой си?Един грузинец, на когото дедите му са помохамеданчени преди няколкостотин години.Един плебей мислещ се за нещо велико.Ами какво като направиш президентска република? Дните ти са пребровени, стар си вече, утре ще умреш и какво?За Турция е много по-добре да е парламентарна република, отколкото президентска, защото ако президента не струва...