Борисов отиде с мир, но в Скопие една табела говори много...

"Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори"
12 мар 2018 15:45,
234

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина", думи на премиера Бойко Борисов, който е първият български министър-председател, участвал в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония.

Борисов беше на възпоменателна церемония в Скопие в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи и отвеждането им в лагера "Треблинка".

Още по темата

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяват да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов.

"Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той.

"Ако се опитаме за момент да си представим ония хора с черни униформи, нацистите, и какви неща са направили с човешки същества", добави Борисов.

В същото време, на метри от церемонията, върху Тютюневата фабрика виси една паметна плоча, плоча, поставена от властите в Македония, плоча, която днес, въпреки добрата воля на България, остана да хули българите за това как... "Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори от 11- 20 март 1943 година затвориjа над 7200 евреи от град Скопjе мачеjки ги жестоко. Преку 7000 души от нив беа убиени во германските концлогори. Вечна слава на паднатите".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов не прави нищо, ако няма някаква изгода. За какво се натресе там сега?Ясно е, че България не е могла да помогне. Независимо, че там има наш окупационен корпус, той е бил на подчинение на немците. Не можем да поемаме вината за това, че други народи не са защитили евреите си. Македонците не защитиха евреите си за разлика от българите.Защо нашият Премиер е там??Защо не е тук д си оправя държавата?? Която благодарение на него е затънала в проблеми.
138
2
 
7
 
! Отговори
А защо преди 6 години
Защо България не е имала индулгенции в Македония? Защото Закона за защита на нацията, приет от БЪЛГАРСКОТО правителство на Богдан Филов е ограничило евреите от тамошните земи, по отношение на гражданството. Което автоматиески означава само едно: безпроблемно интерниране в Треблинка! Така е!!!
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е спасила евреите,които са имали български паспорти-почти 49 000.На други 13 000 е дала "пасаван",в българските посолства,за да се спасят,въпреки че не са имали български паспорти,но те са били в длуги държави и кнтиненти,не на окупираните от хитлеристите,балкански територии.Който има глава да мисли и да бъде признателен,който-не,за него говори зле.
136
0
 
8
 
! Отговори
Конкретно!!! преди 6 години
Вижте написаното на плочата, и в момента коментарите в каква насока "тръгнаха"!
135
3
 
4
 
! Отговори
Има- има преди 6 години
Споразумение " Белев-Данекер, тук изобщо не намесвай Тито!
134
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истина е138 България не е имала индулгенции на територията на днешна Македония и не е могла да спаси хора,които не са имали български паспорти.Защо партизаните на Тито,не ги спасиха,а обраха еврейските имоте след края на войната?
133
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците да си сменят надписа на плочата,ако искат да бъдем заедно.Българите не са фашисти.България не е имала индулгенции върху тези земи и не е моггла да спаси евреите,изпратени в лагерите,тъй като не са имали български паспорти.Къде беше най-голямата в света ,партизанска армия на Тито,защо тя не ги спря,нари воюваше с хитлеристите?
132
0
 
8
 
! Отговори
не е коректно! преди 6 години
Заглвието на написаното не е коректно предложено на читателите! Като много други такива!
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През ноември 41 Сталин остава без самолети и без танкове.Тогава вади от складовете прашки и тояги и съсипва доблестния Вермахт по най-подъл начин.
130
8
 
5
 
! Отговори
Истина е преди 6 години
Така си е, днешна Македония е била администрирана от България в този период по онова време! Няма място за сръдни!
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На една от снимките, на каракачанката и е приседнало месце между кьтните зьби.
128
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се смееш ли да плачеш ли. От 10 стола та на земята. Така става с народи, които плюят на миналото си и на корените си.Сега са Брюм, с втори официален език албански. И правят митинги, че не искат да имат нищо общо с кръвните си роднини - българите. Нищо - и по-зле ще става.
127
7
 
23
 
! Отговори
Гадната истина преди 6 години
Холокостът е измислица. От нищо не сме спасили евреите. Последното решение е депортация в Мадагаскар. Това, че не сме си дали евреите, е една от най-големите ни грешки. Същите тия евреи са били комунисти и после пак те организират Народния съд, който избива стотици хиляди българи, цялата ни интелигенция. И точно, заради еврейската червена армия и нейната окупация, България днес е подобна ***.
126
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Огненски Основният въпрос е,защо най-голямат в света партизанска армия,тази на Тито,която се биеше с хитлеристките войски,не спря вагоните с евреите,депортирани в лагерите на смърта?
125
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко българи са загинали през турското робство?Защо българските медии непрекъснато говорят за евреите?
124
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бехме спасили тези 11 000 души ,сега ( уверявам ви) щяха да ни обвиняват за дет не сме спасили и тези хора от Унгария , Сърбия , а дори и германските евреи .Требвало е да кажем на Хитлер , " ай си пипнал евреин - оставате без сирене и кашкавал , ще изгорим мандрите " и така , ако му стиска да трепи невинни хора .
123
2
 
5
 
! Отговори
Мдааа, преди 6 години
Видно е,че много скърбиш. Доста позаслабна напоследък...
122
5
 
35
 
! Отговори
Огненски преди 6 години
Винаги е виновна майка България за всички незгоди и грешки на детето Македония.Защо македонската управа(влада) не е защитила евреите? Защо народа македонски не е водил битка с бугарофашиската армиая? Предалиса ги доброволно да си спасят кожата а нашият цар е заплатил със живота .Македонците на думи са големи но на дела ги няма никакви,и както казах винаги друг им е виновен.
121
3
 
43
 
! Отговори
truth hurts преди 6 години
Хората в Пловдив и София застанаха на релсите и спряха влаковете със запечатани вагони. А колко от жителите на Скопие застанаха пред влаковете?
120
2
 
32
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
Това, което фашистите са причинили на евреите не е нищо в сравнение с онова, което евреите са причинили на света!