Рекорден спад: Турската лира се срина спрямо долара!

Причината – охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон
10 авг 2018 09:30, Петя Славова
176

Нов рекорден спад на турската лира спрямо американския долар. Тя вече се търгува за над 5,4 лири за долар.

Причината – неуспешните преговори между американски и турски представители около наложените американски санкции срещу двамата турски министри на правосъдието и на вътрешните работи, в началото на месеца.

Още по темата

Рестрикциите са заради задържането от Анкара на американския пастор Андро Брансън. Спадът на валутата започна в началото на седмицата. Пазарният шок донесе трус и на потребителите в Турция. Цялата ситуация се отрази негативно и на продавачите, предава Bulgaria ON AIR.

Пастор Андрю Брансън, който беше задържан преди година и половина в Турция, е обвиняван за връзки с терористични организации.

Турските политици не коментират случващото се на валутните пазари, но обикновените турци смятат, че обтегнатите отношения между двете страни не са единственият проблем.

През тази година лирата загуби почти една четвърт от стойността си. Анализатори отдават това на желанието на Ердоган за по-голям контрол над паричната политика на страната.

Изгледи икономиката на Турция да се върне към разцвета си няма. Инфлацията е почти 15 процента, а охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон едва ли ще се подобрят скоро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: АнкараТурциялира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
3
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
Турция също вложи санкции на американки бизнесмени, това защо не сте споменали?
86
3
 
1
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
Дo ZULUТрудно ти разбрах шлоковицата...Но я ми кажи кое ти е по евтино там от Турция освен алкохола... *** при вас най евтинаната цигара колко е??? Здравеопазване? Имате ли въобще?
85
1
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Виждате ли на видеото момченцето което бута количката ?! Дотам я докара Ердоган , да се експлоатира детски труд за да се плаща по-ниска заплата защото пари за нормални заплати няма и затова се наемат на работа деца ,чиито родители естествено са принудени да пращат детето си на работа !
84
1
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Почти всяка нация има една идентична поговорка която гласи - куче което не знае да лае на стадото вълци докарва ! Та и работата на Ердоган е същата , не знае да лае и докарва вълци на стадото / на турците / !Западът много добре знае как да наказва държави ,които плюят по запада въпреки ,че икономическият им просперитет е благодарение на помощта от запада ! Ердоган много бързо забрави кой помогна на Турция да развие стабилна икономика ! На такива неблагодарници западът не прощава !
83
2
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименТази жена във видеото казва - вярвахме ,че животът след изборите ще се подобри защото така ни обещаваха ! .Абе гюбрекчи, то навсякъде хората вярват, че след избори животът ще се подобри.......................................................Проблемът е че вярват не на този на когото трябва да вярват и често правят грешен избор ! Специално турците не ги обвинявам защото те нямаха право на избор , в медиите се правеха реклами само на Ердоган ! Турският народ е лишен от свобода !
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази жена във видеото казва - вярвахме ,че животът след изборите ще се подобри защото така ни обещаваха ! .Абе гюбрекчи, то навсякъде хората вярват, че след избори животът ще се подобри.
81
7
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Турската и руската икономики са обречени с тези ръководители като Ердоган и Путин !Турция е много голям производител и износител на плодове и зеленчуци , но не може да направи така ,че тези продукти да са евтини и според джоба на турците ! Каква полза ,че произвеждат домати като разликата в Цената на доматите в Турция и България е едва 20 стотинки ?! Путиновата бензиностанция изнася нефт , петрол и газ ,но не може да направи така ,че тези продукти да са според джоба на руснаците ! ЗАГИВАТ !
80
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе как е в Булгария, направиха ли ви пенсиите на бабите и дядовците ви по 300 лева вече?
79
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да знаете, че живота в България е много скъп отколкото в Турция!!! Скоро си направих международно каско на колата!!! Сверих цената с България.... е ми по евтино ми излиза в Турция бе колеги!!! Дизела от няколко месаца има 40 стотинки разлика, по евтино от Бг!!! За здравеопазване можеш да осигориш цялото си семейство с една ТАКСА... ще ми кажи ***, че съм бил по зле от него... Аре джаманги... Като отда в болница касато ми поема почти всичко... ах ***
78
4
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
На видеото видяхте ли колко е наивен турският народ ?! Тази жена във видеото казва - вярвахме ,че животът след изборите ще се подобри защото така ни обещаваха ! Вероятно поне 80 % от населението са такива наивни като тази жена ! Не могат да осъзнаят ,че ходжата който са избрали да ги командва не може да командва световната търговия ! Ако можеше щеше да направи така ,че турската лира да е по-скъпа от долара и еврото ! Путин също не може ! Затова българите преминете към евро за да сте стабилни !
77
6
 
5
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
"НО ОПРЕДЕЛЕНО ИСКАМ ПЕНСИИТЕ В ТУРЦИЯ ДА СА 2 ПЪТИ ПО-НИСКИ ОТ ТЕЗИ В БЪЛГАРИЯ ТАКА Е РЕДНО :D"Мечти.... ти ще си останеш с най-ниската в региона!!! Всяка нова година в Турция почва с увеличение на заплати и пенсии..Минималната заплата 01.01. 2017г беше 1400 лири2018 я почнахме с 1600 лири...Догодина пак увеличение... Лирата пада, но винаги я легулирват!!! Там нещата как са... всяка нова година почва ли с нова заплата я сподели???
76
8
 
1
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
Да знаете, че живота в България е много скъп отколкото в България!!! *** скоро си направих международнсмеждународно каско на колата!!! Сверих цената с Българи.... е ми по евтино ми излиза в Турция бе колеги!!! Дизела от няколко месаца има 40 стотинки разлика, по евтино от Бг!!! За здравеопазване можеш да осигориш цялото си семейство с една ТАКСА... ще ми кажи ***, че съм бил по зле от него... Аре джаманги...
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнодолскиАЗ НЕ ИСКАМ ДА ВРЪЩАТЕ ПОПА :DАЗ МАЙ НЕ ИСКАМ ЕРДОГАН ДА ПАДА ОТ ВЛАСТ ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ МНОГО ЗЛЕ НА ЕС!НО ОПРЕДЕЛЕНО ИСКАМ ПЕНСИИТЕ В ТУРЦИЯ ДА СА 2 ПЪТИ ПО-НИСКИ ОТ ТЕЗИ В БЪЛГАРИЯ ТАКА Е РЕДНО :D
74
4
 
17
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Изгледи икономиката на Турция да се върне към разцвета си няма. Инфлацията е почти 15 процента, а охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон едва ли ще се подобрят скоро........................Тука разни турчеещи се роми ми слагаха минуси на коментарите като ви пишех , че с този ходжа на власт турският народ няма светло бъдеще ! А и тези турчеещи се роми много неправилно мислят ,че за да си турчин непременно трябва да обичаш Ердоган !
73
5
 
4
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
НЯМА ДА ВЪРНЕМ ПОПА!!! ТИ МАЙ НЕ ЗНАЕШ КОЛКО СА ИНАТИ ТУРЦИТЕ... ДОЛАРА БЕШЕ МНОГО ПО ВИСОК КАТО ТУРЦИЯ ВЛЕНА В КИПЪР... И КВО????????? ПОМОГНАХА ЛИ САНКЦИТЕ Я СПОДЕЛИ??????????
72
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтината лира взриви износа. Турция изнася стока като бясна. Оборотите и печалбите се утроиха. Как е в евроатлантическа българия? Посъбрахте ли туристи? Тука курортите се пръскат по шевовете.Като излезнат резултатите за тримесечието *** пак ще цъка с език и ще брои "силните" жълти стотинки в празното джобче.
71
1
 
7
 
! Отговори
BG преди 5 години
Те може такси да не вземат но лихвата 15% яко трупат дългове и държавата и фирмите скоро ще се спука балона и ще гледате ефекта на доминото
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анодолски:D ТРЪМП Е СЪСИПАН КАТО РЕЙТИНГ НИКОГА НЯМА ДА ВЪРНЕ ГЮЛЕН ЩОТО ТОВА ЩЕ ГО ДОУБИЕ :DЕРДОГАН ДА НЕ БЪРЗА С ВРЪЩАНЕТО НА ПОПА ЩОТО ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИМА 10 ЛИРИ ЗА ДОЛАР МИНИМУМ :D
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЖАБАТА ОЩЕ НЕ СЕ Е СВАРИЛА ИМА ОЩЕ ВРЕМЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА :D"Ще видим... ще си пишем пак... :)))Ти се сринваш без санкции, жалко си... да знаИш:))))
68
7
 
3
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
"пуйкия е на колене"Ако беше на КОЛЕНЕ щеше да върне ПОПА... ТИ СИ НА КОЛЕНЕ... При положение, че намаш санкции ***... и 10 лири да стане долара... докато не върнат гюлен никакъв ПОП!!! ТОВА НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА САНКЦИЯ НА ТУРЦИЯ ОТ ЕВРОАТЛАНТИЦИ... ЗА КИПЪР СЪЩО ИМАХМЕ САНКЦИИ И ТО СТРАШНИ ОТ ТЕЗИ... И КВО ПАДНАХМЕ ЛИ НА КОЛЕНЕ... ЗАЩО СЕ ВЕЕ ТУРСКИ БАЙРЯК В Кипър още, а Льонсьо???