Чейндж бюрата в столицата – без комшийските лири. Защо?

Обяснението - нямат ги в наличност
1 сеп 2018 14:30, Петя Славова
97
Чейндж бюрата в столицата – без комшийските лири. Защо?
Снимка: Reuters

В столичните чейндж бюра все още не може да се купят турски лири, дори седмици след като валутата на съседите се срина. Обяснението на служителите, че нямат от копюрите в наличност. Според запознати, истинската причина е твърде ниската обменна цена на лирата в момента, заради която бюрата не искат да се разделят с лирите, преди те да възвърнат поне част от стойността си, предаде "Труд".

Още по темата

В същото време обменните бюра купуват 10 турски лири срещу 2.66 лв. Курсът на БНБ е близък до този. Само за последните шест месеца турската валута се обезцени поне двойно.

Според международни експерти, за да се излезе от тази спирала, съседната държава ще трябва да повиши лихвените проценти, което обаче управляващите засега все още не са готови да направят.

Поевтиняването на турската лира се усети най-силно между 13-и и 17-и август, но процесът стартира още от средата на миналата година.

От началото на годината лирата се обезценява с все по-бърз темп на годишна база, заради санкциите, които САЩ наложиха върху двама турски министри, както и повишаването на митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Турция.

От ниския обменен курс печелят българите, които започват да пътуват в южната ни съседка за по-малки суми и си организират шопинг турове. В същия момент българските фирми губят, защото износът ни към Турция намалява, а се увеличава вносът.

Турската лира поевтиня допълнително в сряда, движена от несигурността за разрешаване на скандала между Турция и САЩ.

Това е най-ниската стойност на турската валута за последните две седмици, отбелязва Ройтерс. Тя се обезценява стабилно, като се задържа при курс от над 6 за долар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако Ердоган спретне един голям номер на ФАЩ,ама след предварителна подготовка,която може веч и да е "финализирана" - вземе,че обяви фалит на държавата?Това,което не направи Гърция и предпочете да се влачи в неизвестността?Фалит!И банките кредитори ще се хапят отзад и почнат панически да продават "ценни" книжа?И така обезценени,да ги изкупи някой "подставен неизвестен"?Така,както Путин спретна номера с дълга към ФАЩ и го намали до една трета и си изкупи изцяло "Газпром",че и други?!!
67
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако някои си спомнят по времето на Виденов какъв номер ни спретнаха едни боядисани комунисти. Лева се срина. Долара ско4и на 3 000 лв. марката 4 000 лв. Това при нас се слу4и под диктовката на МВФ СБ и един едноок краварски пират. След това един брадат от Подкрепа обле4е камуфлажа и подстрека простолюдието да прави барикади. Перни4ани бяха на тези барикади като наи умни. Патлакамата отмина магазините се напълниха със стоки и се разбра 4е вси4ко е било номер на китаиката. *** народ еbън.
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте взели дълг в долари от чужди банки при курс на лирата 3,70 лири за долар, а сега е почти двоен курса, то значи, че ти трябва да връщаш двойно. Това значи, че печалбата ти трябва да е много голяма, защото имаш и разходи.
65
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция се замозатваря. Държи се като комунистическа държава. Странно поведение за държава партньор на САЩ.
64
9
 
7
 
! Отговори
130% САРАЦИН преди 5 години
ЯСНО ЗАЯВИХ, ЧЕ НА НАС СА НИ ГО ТАКОВАЛИ И ПАК ЩЕ НИ ГО НАТАКОВАТ И ПАК И ОТНОВО И ОТНОВО :D
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долара е почти на нивата от вчера 6,5 лири за долар.
62
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е пътник, но още не го знае.Тръмп вдигна митата само на два продукта и долара скочи двойно.А САЩ реално още нищо не са направили.
61
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
220 милиарда заеми на частни фирми,ама с държавни гаранции от Султана.И като не могат да ги платят,ще ги киха интелигентния електорат на Родата.
60
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Турция започне да търгува само с мохамедански държави, то реално няма с кого.
59
1
 
6
 
! Отговори
до № 62 преди 5 години
Ти така като те чета маи си 130 процентов тарикат ,като Йордан Цонев -мената.Много тарикаги и малко прозводители и инфлацията е налице
58
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Външният дъл на Турция е горе долу 440 млрд. долара. Като от този дълг около 220 млрд. долара са на частни фирми.Най-богатият човек в Турция е продал и двата си самолета. Продава и една от фирмите си за 2 млрд. долара.
57
12
 
11
 
! Отговори
Alekseis Tzipras преди 5 години
В Туркиа един килограммос телешко е 300 монголски лири..Предлагам на турците - да купуват прасета и да ги гледат..А може и прасешко месо от Тутракан и Романиа, ще спестят много монголо-лири, и ще имат за харчалък .
56
10
 
13
 
! Отговори
130 % Мюмюн преди 5 години
От сутринта кълва по клавишите и плюя по монитора,ще пукна направо от злоба и омраза...Където и да се обърна всичко около мем-уреди,коли,дори азбуката е християнско.Остана ми само имамбаялдъта,чалмата и козата сред кирпича.Дори лирите обърнах в пусти доларе!
55
13
 
7
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
бившите ни поробители, вече добри съседи ли ни станоха?!
54
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анадолците почнаха да усещат дебелия, ама нещо не се дърпат... : )))
53
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МюмюнА бря Мюмюуне, ти какваз си Мюмюн, га си тъъъъъъъъп анд прооооооЗт като българин?????????? Гой нурмален человек оди по свето с български пашапорто? Само българите, но да гъргориш ке българите са нормални, не са. Българинът е симбол на человеческата прооооЗталащина и деградейшън.
52
24
 
14
 
! Отговори
Шахин Кара Фахише преди 5 години
Всяко нещастие за Турция е истински празник за България!
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България 1995г. ,управлява протежето на БСП-ДС Жан Виденов.Изпързалян от съпъртииците си и резултата е 3000лв за един пробит долар.
50
5
 
12
 
! Отговори
. преди 5 години
Какви глупости дрънкате, автобусите от София са по 60лв двупосочно, а чакането на границата с вечерния автобус е не повече от 2 часа!! Дерзайте
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега,пичове ,малко по - сериозно !? На Лесово/Хамзабейли чакането е минимум 3.5 часа във едната посока. За Капитан Андреево да не говорим ! През Гърция също не е добре?! Но със пренощуване във Одрин,пазара си заслужава! Така че дерзайте и нема грижи!