От Гърция: Най-лошият сценарий е разпад на Македония!

Сътрудничеството – най-добрата политика за бъдещето на Балканите
2 окт 2018 22:43, Елка Василева
69
От Гърция: Най-лошият сценарий е разпад на Македония!
Снимка: Reuters

Разпадането на Република Македония би било най-лошият сценарий на развитие на събитията в тази страна, ако там възникне нестабилност, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в интервю, което той даде в понеделник вечерта за гръцката телевизия ЕРТ във връзка със състоялия се неделя в бившата югославска република референдум за промяна на нейното име, предаде ТАСС.

Бившата югославска република Македония (БЮРМ) без стабилност и сплотеност може да се разпадне и това би бил най-лошият сценарий за събитията в балканския регион, каза Кодзиас.

Сътрудничеството между Гърция и БЮРМ е най-добрата политика за бъдещето на Балканите, добави министърът, високо оценявайки "стабилизиращата роля на Гърция в региона".

Още по темата

Кодзиас припомни, че референдумът в БЮРМ не е условие или предпоставка за реализацията на Преспанското споразумение, тъй като референдумът е консултативен.

Коментирайки позицията на македонските опозиционни партии, които призоваха към бойкот на референдума, гръцкият министър каза, че те са предпочели да се въздържат от гласуване, тъй като в противен случай щяха да претърпят фиаско.

Кодзиас посочи, че реалният електорат на БЮРМ е 1,2 милиона избиратели, а не 1,8 милиона души, както е записано в избирателните списъци. По думите му гласовете "за" са били абсолютно мнозинство, независимо от получените близо 37 процента сред регистрираните избиратели на референдума в неделя, пише БТА.

Кодзиас заяви също, че премиерът Зоран Заев е получил със 100 хиляди гласа повече в сравнение с предишните парламентарни избори, което потвърждава неговото господство на политическата сцена на БЮРМ.

Отговаряйки на въпрос какво ще стане след референдума, Кодзиас каза, че в БЮРМ има особен парламентарен процес, който ние сме длъжни да уважаваме. Според неговото мнение в случай на предсрочни избори в БЮРМ Зоран Заев ще удържи победа. Ако Заев не успее да победи в парламента /при гласуването на поправките в конституцията/, той ще победи на предсрочни избори и ще придвижва напред Преспанското споразумение, каза гръцкият външен министър.

Според него споразумението Атина-Скопие трябва да влезе в гръцкия парламент за ратификация през март идната година. След като приключат всички процедури от страна на БЮРМ, ще има незабавна ратификация от гръцка страна, увери Кодзиас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия гърци какви претенции имат към Македония???Нито езикът им е близък до македонския, азбуката им - различна.................а, сети се , най-накрая..............Александър Македонски бил грък!!!Ами защо не му викат Александър Гръцки тогава??
30
1
 
31
 
! Отговори
Гърка Ципрата преди 5 години
Всички хора са произлезли от маймуните,само македонците от българи!
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 Кой не знае закона на Ом-а да си седи дома. Не бъди елементарен. Естествено че македонския е диалект на българския. И в Трън мачките ручат поганци, ама пак се разбира.
28
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - добрия сценарий е разпад на извратеното ЕС и НАТО !!!
27
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония отдавна да е в НАТО и ЕС.Спря ги Гърция досега с глупостите си ,жалкото е че през тия години ние освен Костов който им помогна срещу албанците през 2001 не им помогнахме срещу гърците.Напротив ,тъпотията на Бойко ги постави в това положение днес .Мерзостта на гърците край няма .
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците като че ли повече държат на договора. Те нали са в ЕС и НАТО. Защо се притесняват за македонците?
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerНе съм Вангел, но ще ти кажа. Тази буква "J" я има македонската азбука. Така се пише Скопjе, Бугариа и др.Има и други букви, които не знаеш: , , , , . Изразяват звуци, характерни за югозападните диалекти, изкуствено наложени като официален "македонски език".
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"До 10Като ми говори македонец всичко му разбирам"---Е, като разбираш, я кажи какво значи: "Струjата е равна на напонот врз отпорот?"
23
4
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До ВангелТази буква "j" да я разкараш. Смешно е ! Все едно аз да пиша на китайски и да изпраскам някъде буквата Я. Обиждаш братята Кирил и Методий ! Има си буква Я Ъ Ж и други не знам защо ги заменяте ??!
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яяяяяя...........че защо пък да е лош сценарий???? Такива изкуствени образования като Македония и украината си е НАПЪЛНО НОРМАЛНО ДА СЕ РАЗПАДНАТ! Няма македонски език, това е изкилифарчен български, както няма укропски, който си е изкилифарчен руско с малко полски! Така че не се косете, исторически колелото се върти и ВСИЧКО си идва на мястото!!!
21
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Има и по-лош сценарий-цялата Република Северна Македония се присъдинява към Албания.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти пък да не би да седиш по турски в мойта глава та знаеш колко процента македонски разбирам? Можеби твойто мислене е бавно затова не разбираш всичко,но хората не са еднакви.
19
4
 
14
 
! Отговори
Дмтр преди 5 години
От Гърция: Най-лошият сценарий е разпад на Македония?Не!Най-лошият сценарий е разпад на Гърция ))))
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО до 10,точно обратното,НИЕ ГИ РАЗБИРАМЕ,те нас по-трудно защото много им е сърбизиран говорът.Имат слух за сръбския език,български КНИЖОВЕН и източният диалект им е по-труден,ако говориш като НЕГО ШетеразбЕрат.Мен така са ме питали откъде знам "македонски"!!,а аз говорех по "софийски".
17
1
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Най-добре да се прекръстят на югозападна България.. Така ще е по-историчеаки издържано.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са силни по отглеждане на овце. Прадядо ми е имал 3000.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците я започнаха работата по разпада на Македония. Ако си траеха и бяха оставили името на мира, а не да реват, че не признават държава с такова име, всичко щеше да е мирно и тихо. Те започнаха в ЕС да дигат шум, че не са съгласни с това име и така започна всичко. А сега искали да са най-добри приятели на Македония?!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като не искат северна нека са си БЮРМ докато не станат северозиточна АЛбания
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гринго,тц не е така,по-скоро цялата им земя годна за обработване е колкото на добричка област та дори и по-малко,те са силни на патлИджанот и пиперките,по житото са слаби.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Като ми говори македонец всичко му разбирам-толкова му разбираш и на него... 30-40% се разбира и то просто защото включваш пътя на логиката... те нас ни разбират, обаче истината, че македонският ние не толкова добре го разбираме, въпреки, че не си признаваме.