Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!

Борисов в Солун: Нашата свързаност е геостратегическа!
16 ное 2018 15:45, Елка Василева
283
Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!
Бойко Борисов. Снимка: МС

"Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция, като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани, съобщи правителствената пресслужба.

"Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция", каза още Борисов.

Той посочи, че някои неща трудно се приемат, както и с десетилетия трупаните исторически конфликти, но дали това е изгодно за бизнеса.

"Не е ли добре да има свързаност София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнесът, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно", каза още премиерът Борисов.

Още по темата

В обръщението си към лидерите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия.

"На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Северът да имаме - в Солун и Александруполис", обърна се премиерът Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Българският министър-председател подчерта, че вече е време да спрем да говорим за Западни Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС, не могат да бъдат изключвани или разделяни в ключови сфери.

Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, припомни и важни акценти от Четиристранната среща на високо равнище във Варна, на която гост по покана на българския премиер бе израелският му колега Бенямин Нетаняху.

В изказването си министър-председателят Борисов се фокусира още върху важни за региона инфраструктурни отсечки и върху газовата свързаност. "В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения, стокооборотите, както и тази свързаност, за която говоря", завърши Борисов.

В Третата среща на високо равнище в Солун, която се домакинства от премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, участват още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал, министри от региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен Борисов е недооценен и от една аграрна страна България е на крачка от Шенген и ЕЗ(клуба на богатите).
54
2
 
20
 
! Отговори
IT преди 5 години
Не знам дали ще ни помогнат ама точно те ще забъркат проблемите, Тикво оди си на село да пасеш овцете.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35 от 50За щиковите атаки на ПЕХОТАТ А(обърках се) са се носели легенди из цяла Европа
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
>недоразумение г.рбераско крадливия време е да ви изметем
51
6
 
14
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО И ЕС! преди 5 години
ИСКАМЕ Е ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ! В ЕС ДО 10 ГОДИНИ ЩЕ ИМА САМО *** И БЕЖАНЦИ!А В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ВЕЧЕ СЕ ВИЖДАТ ПЛЮСОВЕТЕ - ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ, МОРАЛ (НЯМА ***!), ВИСОКИ ПЕНСИИ И ПО-ВИСОКА СРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА. В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ СЕ Е УВЕЛИЧИЛА С 10 ГОДИНИ! ЗАПЛАТИТЕ СА СКОЧИЛИ ДЕСЕТОКРАТНО! НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА С НАТО И ЕС! ИСКАМЕ ГЕРМАНСКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ!
50
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Бойко. Дребен пример. Сами виждате как се отнася ЕС с излизащата Англия. Не ги мачка, не ги заплашва - търси добро решение и за двете страни, така че да намали максимално търговските и икономически негативи. Сравнете това с Украйна която реши да "скъса" с Русия и руския метод за "решаване на нещата". В кой лагер искате да сме? Франция и Германия са цивилизацията. И ние като народ трябва да се стремим със зъби и нокти да сме в тяхната орбита. Това е истината, останалото е бошлаф.
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35До 30 абе цървъл русия с Господ ли ще се мери .москалите дори Ние ги бихме Ми ще ги бием много ясно.И защо ДОРИ ние?Войската на царство България е била могъща сила все пак.Когато казаците нападат ген Колев направо ги смазва.След това през ВСВ ген. Ървин Ромел е водил танкови битки по модел на разгръщането на кавалерията ни.За щиковите атаки на кавалерията са се носели легенди из цяла Европа.Били сме ги рашките не ми пушек се е вдигало.Червените се по*ират от яд!
48
13
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Ако не е Борисов... - щяхме да сме в Евразийския съюз...
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако стане проблем ще ни помогне мутрата САЩ, ще искат да им плащаме за да ни пазят от тях.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъ пак ти казвам оставка, а ти квоооо? Инатиш се. ОСТАВКА , ТИКВОООО!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33На думи...... да, НАТО е по-силно. На дела обаче..... по-добре да не пробваме щото сме от грешната страна. Нали не мислиш че при военен конфликт Франция и Англия например ще птатят войски да се сражават в Румъния или България?
44
16
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Тоя път сме от правилната страна на бариерата...
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и сега ни помагат!Аре махай се пУмиАр!
42
1
 
16
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Проблема си ти мен!
41
1
 
14
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Ха-ха щели да ни помогнат !!! Първо никой няма да се хаби да напада тая умряла държава и второ, ако все пак някой го направи ще е от комшиите които повечето са в НАТО така, че никой няма да си мръдне пръста за нас.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО дето е помогнало всичко се разпада помогна на Сирия, Украйна, Сърбия и Кипър здраво.
39
2
 
17
 
! Отговори
ПАЦИ преди 5 години
Тъпакът не спира да сее глупости.
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борсуков все на път откакто има протести,ама дали върши някаква работа един Господ знае.
37
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До АнонименИзвинявай, ама не си прав... - 16 пъти...
36
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме най-мъдрия министър-председатет в централна и източна Европа.ЕК сваля наблюдението над България пей сърце, а Румъния е в аварийната лента на първа скорост.