"Газпром": "Турски поток" ще минава и през България!

Край Провадия ще бъде построена компресорна станция
22 ное 2018 08:50,
242
"Газпром": "Турски поток" ще минава и през България!
Снимка: Reuters

"Газпром" е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, пише в днешния си брой руското издание "Комерсант".

Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия. В понеделник в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

Още по темата

"Газпром" възнамерява да започне доставките през "Турски поток" за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура – около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия.

Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише "Комерсант".

Км момента новината не е потвърдена официално от правителствени източнице на Кремъл и Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
21
 
13
 
! Отговори
сиренето с евро преди 5 години
Путин клекна и готов на всичко само и само да пуснем тръбата Ще приеме нашите Европейски условия
158
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако съм на руснаците никога няма да прекарам втората тръба през България.През Гърция, Италия и тн.Дадохме си дупето да не минава тръбата от тук, сега се молим като циганчeта за някое разклонение.Като си твърд си твърд до края не да обръщаш палачинката
157
6
 
16
 
! Отговори
КАУНЯ преди 5 години
В един т.н. опозиционен руски вестник написали една полу истина и у нас зсички медии начело с казионните БТВ и Нова- топ новина!Голата иснита е че никъкъв нов Южен поток няма.Онези 800 милиона дето щяхме да прибираме само от транзит Хилъри ни ги взе безвъзвратно.Това е просто газа който ще горим за напред,но той няма да минава през Украйна и Румъния а през Турция.Сега сме напълно зависими от волята на султана.Еферим!Същия тоя падишах държи и тръбата от Азербайджан,дето ще отива в Италия.Машала!
156
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 5 години
До лелинчосуровината е тяхна като не ги пуснеш ще си намерят от къде да минат гърците днес са в Москва точно за това така че няма да ти плащат за да те топлят да ти плащот тези дето ще ти докарат газ със кораб
155
2
 
9
 
! Отговори
Босфорски гурбетчия преди 5 години
недейте така другари и господини всички сме приятели Русия, Турция и България и Гърция и т.н. Комшии сме взаимно свързани ще си подпомагаме взаимно лесни пари няма , работа , работа и работа така е казал Ленин навремето туй мото важи за всички гореспоменати държави .
154
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 182 Кое ще ни е суперизгодно? Ние ще получаваме газ от Турция с добавена транзитна такса. Да се прекарва газопровод от Катар до Европа - това са 5 500 км , които ще струват 35 милиарда долара.Такава инвестиция едва ли някога ще се изплати. Така че от Катар може да идва само втечнен газ с кораби. От азерите ще получаваме 1 млрд куб. метра газ, от Румъния най-много - половин милиард, защото те ще изнасят и за Унгария. Така че в по-далечно бъдеще ще внасяме от Русия 3-4 милирда куб. метра за наши нужди. Най-евтино щеше да бъде да ги внасяме директно по "Южен поток". това щеше да позволи да си
153
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България над всичко!!!!Българи и руснаци сме братя.............................България е пропита с кръвта на руските офицери и войници!Руснаците си знаят работата!!!Бог да пази България и Русия!!
152
4
 
6
 
! Отговори
бай Добри преди 5 години
нали не си мислиш, че Турция ще ни продава газ на цената на която е получава от Русия-Ти нали не си мислиш, че транзита на нашата газ през подводния участък на Южен поток щяха ни го плащат руснаците?----------------Ти пак ще плащаш тръбата към Турция плюс тръбата до България.Явно мозъка ти е със забавено действие
151
6
 
6
 
! Отговори
БСП ВДИГА ЗАПЛАТИТЕЕ преди 5 години
пускайте чушкопеците БСП ше направе кило чушки левче храна за всички евтина и вкусна туршия
150
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе същите клакьорчета дето 20 години ни обясняват как ще имаме газ различна от руската и сега същите тука се упражняват за цената на газтааим ако не знаете как да се пазарите путин не е виновенако сте родени - ду.педавци и макейн не е виновен просто намерил гъ.золизци това е никой не ви е кривпорошенко беше на копката на турски поток в турция забравихте лиами щото като му врътнат кранчето това е единствения начин да получи газ- през българия-нещастна страна със щастливи гл.упаци
149
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
176 айде без руски опорки!!! България ще получи газ от още няколио места. А от Турция ще е транзит за Сърбия и Унгария, като ще получаваме такси. От старите тръби ще си получаваме до 2030 г и си има прекрасен договор. И да няма газ, получаваме транзита на 90% пълна тръба. Ще дойде азерския газ, катарския , а ЕС иска да се разберем с Румъния да ни пуска излишъка си. На България й е супер изгодно. Вместо 22 г да плаща само тръба която никой не искаше! Затова Путин я спря.
148
9
 
7
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Путин да започва казачока,а ЕрДогиДог с кючека!Ако ни хареса може и да стане!
147
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нали не си мислиш, че Турция ще ни продава газ на цената на която е получава от Русия-Ти нали не си мислиш, че транзита на нашата газ през подводния участък на Южен поток щяха ни го плащат руснаците?
146
14
 
9
 
! Отговори
Е преди 5 години
Хахахах Шо стана?За Русия и Турция пътят за Европа е през България!Сега на колене витяза и падишаха и ако слушкат,ще имат пазар за Газа!Ако не-да го продават на Сауди Арабия!
145
14
 
11
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
До Анонимен...170...САЩ спряха ЮП . защото Раша искаха и ЗЕМЯТА около тръбите / 100 м.в ляво и дясно да е ТЯХНА / Ореш. + бсп + дпс / бяха готови да подпишат ! И тогава рашките щяха да си заградят тръбата....да направят КПП-та е да ходиме от Сф до Русе със ОТКРИТ ЛИСТ ! За поддръшка на тръбите Раша щяха да докарат /зелени човечета / но не с инстременти . а със С-400 ! ТАКЪВ К-Р ни готвеха серГея и доганя !
144
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук нищо не се споменава за хъб " Балкан", без хъб ли ще я караме. Колко скици и схеми направиха, че и пред Европата и на европредседателството ги показаха и обясняваха. Кво става с тоя хъб. Снощи и Слави пропусна да попита премиера.
143
3
 
16
 
! Отговори
до 163 преди 5 години
До АнонименСтрашно е изгодно.... вместо 22 години да изплащаш инвестицията, много повече години ще плащаме цената на транзита през Турция.... нали не си мислиш, че Турция ще ни продава газ на цената на която е получава от Русия. Договорът на Турция с Русия е за цената до Турция. От там нататък ще се пазарим с турците за същата газ, която можехме да получаваме директно... страаашно е изгодно!
142
5
 
17
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Важното е да купим F16, и да подаряваме още военни бази на САЩ - от добро сърце и вкоренени приятелски чувства, непоклатими като монумент на българо - американската вечна дружба.Нищо, че ние им подаряваме бази, а те ни продават.Нищо лично, просто бизнес!Народът - "кучета го яли".Да не забравим Шистовия и ГМО - то, нали, продължителността на живота трябва да е 30 г., както е било по време на Римската империя,американската империя!Да живей империята и вечната дружба между САЩ и БГ!
141
12
 
10
 
! Отговори
Сата НАТ преди 5 години
Южен поток беше спрян от България след като трима американски сенатори дойдоха и след разгоровора с тях българският премиер министър излезе като попикан и обяви, че България сприа Южен поток. Първо, той не излезе като попикан, а съвсем нормално излезе. Второ, тогава на власт беше БСП - значи те са взели решението. Трето, Маккейн излиза, че е голям дипломат, щом е убедил БСП да прави сечено на ***. И четвърто, официално изявление за спиране беше на Путин.
140
0
 
6
 
! Отговори
тт преди 5 години
До шматкаВтори път четох Комерсант заради твоята реплика.Статията им образно е разделена на части според териториите през които газопровода би преминавал..Цифрата 1.63 млрд. е вместена в частта касаеща само България!