"Газпром": "Турски поток" ще минава и през България!

Край Провадия ще бъде построена компресорна станция
22 ное 2018 08:50,
242
"Газпром": "Турски поток" ще минава и през България!
Снимка: Reuters

"Газпром" е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, пише в днешния си брой руското издание "Комерсант".

Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия. В понеделник в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

Още по темата

"Газпром" възнамерява да започне доставките през "Турски поток" за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура – около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия.

Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише "Комерсант".

Км момента новината не е потвърдена официално от правителствени източнице на Кремъл и Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
7
 
! Отговори
До Ама надали преди 5 години
Ще е през България защото иначе биха заобиколили васала си Сърбия и ще изпуснат богатият потребител Австрия, а и оттам Северна Италия!
138
5
 
5
 
! Отговори
До ТТ преди 5 години
под полови милион долара,а според мен ще сме на загуба. Това е така, защото цената е надута поне два пъти и поне милиард долара са били предвидени за корупционни плащания. Именно тази сума скара фирмите на БСП и ДПС и те разтуриха договорката. Всички големи проекти на Русия в България до сега са неизгодни и корупционни: Белене, Лукоил с две основни цели:печалба и подкопаване на националната сигурност. Дано ЕС отново да се намеси, за да е изгоден новият проект.
137
2
 
8
 
! Отговори
Ама надали преди 5 години
Едва ли ще мине тръбата през Бълтария. По-скоро втората алтернатива - Гърция-Италия.
136
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1,6 млрд е доста по-добре от 3,6, както искаха от началото за ЮП.
135
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ни е по- изгодно. Поне на българите де. За русофилите явно е важно кяра на Русия. Но на българите не ни се плащаше 22 г тръба, която е руска, а такси чак след изплащането на тръбата...демек след 22 г. Голяма печалба за България. Путин лъже , а анти- българи плюят. Юп го спря Путин защото Италия се отказа от проеката откривайки находището в Египет. Италия почна и *** И ТАНАП. Не иска руски газ. Та ЮП беше една тръба до България и плащай ...ама после накъде??? Повечко мислете!!!
134
5
 
7
 
! Отговори
До TT преди 5 години
С ерата на Брежнев приключи и ерата на отстъпките от руска страна. От тогава до ден днешен правилото на търговията с Русия е едно-прекарай другарчето си. Крайно време е това всички да си го набият в канчетата. Южен поток бе поредният опит да ни го *** жестоко. Никой не обяви цената на сделката, но се говори за над 4 милиарда долара. Те щели да се поемат от руската страна,като заем а ние ще го изплатим с приходите от транзитните такси. Някои сметки показват, че в крайна сметка ще спечелим...
133
1
 
8
 
! Отговори
лелинчо преди 5 години
Ще мине ако ги пуснем Стига да си плащат доволно що да не ги пуснем
132
3
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До ТТЧел си но не си разбрал.Тези 1,63млрд са за целия проект до Централна Европа.На наша територия ще се използва съществуващата мрежа.Ще се построи само връзката до Турция
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и комунисти и герберасти са ***, няма истински български политици, които да защитят интереса на България! Ще видим с тая тръба какво ще стане, но ако е неизгодно за държавата (народа), ще се получи със сигурност!
130
8
 
11
 
! Отговори
България решава преди 5 години
Дали руската тръба от Турски поток ще минава през България ще решава българския народ, а не руската фирма Газпром...
129
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TTМи не купувайте руска газ бе, кой ви кара насила да купувате руска газ или да приемате условията на Русия. Това са увловията на Русия, ако не ви харасват - много здраве. Купувате от САЩ шистова газ, нека те да ви предложат по-изгодни условия да построят газопровод Ню Йорк България, диверсифицирайте се.
128
10
 
10
 
! Отговори
TT преди 5 години
Четох статията в Комерсант.Там обаче пише,че тези 1.63 мрд.долара за строителството трябва да ги платим ние, а после щели сме да си избием разходите с някакви евентуални отстъпки в цените на газта...Това означава,че щем не щем ще трябва да купуваме само руска газ за да покрием разходите по строежа...Май пак ни пускат по пързалката рашаните...
127
9
 
5
 
! Отговори
кубанская столица преди 5 години
До Анонимен 152Съвершенно не трябва. Не трябва ни подтверждение, ни отказ. Газпром след история с ЮП не пита повече България, ала просто извещава решение. Но ако и сега България ще каже не, тогава не ще има газ след 2020 въобще
126
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, защо новината трябва да бъде потвърдена от Кремъл и Анкара. Не трябва ли да се търси потвърждение от София?
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Yavno ce turcite povece obicat bilgarite ot gircite
124
2
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
То си е ясно че тръба ще минава и през Бг.Защо мислите че тръбите стоят още на варненското пристанище.Важното в момента е ние сами да си изградим газопровода за да не ни диктуват как да го ползваме.Въпрос на поглед в бъдещето.Рано или късно до Балканите ще дойде газ от Бл изток и ние трябва да имаме възможност за прием на газ от всички а не само от Русия
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ГЕРБ защо не подадат оставка като не се напъват кански към властта?
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 143Това опит за хумор ли беше? Много пошъл и *** хумор!
121
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега проумявам канските напъни на БСП за властта.Искат да си договорят своето, когато тръбата на турски поток влезе в България.Искат да цо.цат и да ли.жат от Газпром през следващите 45 години без значение дали са на власт или не.Въобще не им дреме за народа. БСП са национални пред.атели и това е факт.
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 137Извинявай, по грешка ти поставих /-/. Да, от Крим и от акваторията на Чено мор, от Ростовска област руските ракети за броени минути ще достигнат всичко около Черно море.Не трябва да допускаме кораби от системата "Иджис" в наши пристанища - че изпищят нашите градове. Руснаците с право ги считат за опасни и първо тях ще изпарят.