Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор

Съдът се произнесе на втора инстанция по обжалването му
Обновена: 20 мар 2019 16:11 | 20 мар 2019 16:10, Елка Василева
172
Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор
Снимка: БТА

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден на доживотен затвор.

Съдията заяви, че престъпленията, извършени от Караджич, са с невиждани мащаби и бруталност.

Караджич е обявен за виновен за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната, констатира апелативният състав и го осъди на доживотен затвор.

Така този Съд на ООН увеличи на доживотен затвор присъдата на бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич при обжалването.

След произнасянето на присъдата в залата се чухи силни ръкопляскания, но и дюдюкания.

Международният остатъчен механизъм се произнесе днес по обжалването на Караджич, осъден на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война /1992-1995 г./, съобщи Франс прес.

Апелативната камара на базирания в Хага механизъм беше създаден, за да довърши делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

През март 2016 г. Радован Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г.,  припомня Франс прес.

Той бе намерен за виновен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини /Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ/.

След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич поиска нов съдебен процес, като критикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Прокуратурата обжалва оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.

След бившия сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиняемият с най-висок ранг от всички изправени пред Международния трибунал. Той е обвинен в най-тежките възможни престъпления.

Още по темата

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната, който има огромен принос за създаването на Република Сръбска и за защитата на сръбския народ.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, босненските мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях са цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г.

Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.

Караджич и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна.

Караджич бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител.

Часове преди произнасянето днес на окончателната присъда на Радован Караджич на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, на който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер, съобщи телевизията на Република Сръбска. На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер – Холокост". Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение Майки от Сребреница са отказали да го направят. Междувременно полицията се е отказала от искането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Радован Караджич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само победените народи имат военнопрестъпници. Истинските военнопрестъпници в тази война са на свобода.
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Победителите никой не ги съди, колко убити жени и деца имаше в Сърбия от либерални бомбардировки?
50
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения световен геноцид който е успял напълно да затрие един вид е дело на янките по време на Индианските войни където над 50 милиона индианци са затрити - сега вече тия хора ги няма и никога няма да ги има. Малкото останали са набутани в резервати като животни и се топят като пролетен сняг. Има ли някой осъден там? Повечето от вас дори нямат на представа какво точно е станало.
49
27
 
13
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Атентата е извършен от ДС.Имаш още много да учиш.По Канал 1 имаше филм по случая.Само в България учите за "Турско робство", другите народи учат за " Османска Империя".Запомни от мен:Нямало е робство-имало е Османско владичество с елементи на геноцид.
48
1
 
3
 
! Отговори
Doctor Zorge преди 5 години
В ПОСЛЕДНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА 19 ВЕК, ПО ЗАРЪКА НА БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ ПРЕЗ АПРИЛ 1899 Г. ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА 20 ВЕК, Е НАПРАВЕНО СВЕТОВНО ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО .. ТОГАВА, ПРЕДИ 120 ГОДИНИ Е БИЛО -- 1 МИЛИАРД И 300 МЛН !!Като дела на бялата раса е бил 44 процента !Китай е бил 300 млн...А Британския Радж (включващ Индия, Пакистан Изт.Пакистан-от 1947 до 1971г. - после Бангладеш, ЦЯЛ КАШМИР + АКСАЙ ЧИН , Бутан, Цейлон=Шри Ланка, и МИАНМАР-до 1989 г. Бирма = 4.9 МЛН км2 ) = е бил само 240 млн
47
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не осъдиха албанския мафиот Хашим Тачи с прякор "Змията"?Всички знаят с какво се занимаваше Хашим Тачи..............наркографик. трафик и търговия с оръжия и ЧОВЕШКИ ОРГАНИ!!Докога с тия двойни стандарти???
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТаневТова ще е хита на лятото. Ще я потърся. Мисля че я имах някъде на запис но е касета. Трябва да я прехвърля на MP3
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдят го наrлосаксите, а чaлmитe порят 3AДHИЦИТЕ на жените им!Хахахахахааааа!!!
44
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44 турчин Колко турци са избити по време на Възродителния процес?Николко,но затова пък вие с вашите атентати убихте мирни граждани !
43
5
 
32
 
! Отговори
Танев преди 5 години
Пичoве, някой може ли да ми каже или да даде линк на сръбската песен за Караджич, дето Терант я пуща в колата? Много е яка. В едно ауди днес я чух на една бензиностанция в Сандански, но докато изляза и момчетата потеглиха. Ще съм благодарен ако някой прати линк!
42
12
 
16
 
! Отговори
До турчин преди 5 години
Я, заминавай да се жалваш в някой турски форум! Изобщо никакви претенции не можете да имате турците точно към България! Заминавай си в турция, като не ти харесва, кой те е вързал!?
41
14
 
13
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
Ти не мислиш турците направиха атента в влака Буново,искаха автономия в България,Живков никога не ги е закачал за нищо работеха в ТКЗС и викаха Ура.Когато надигнаха *** Живков им посочи вратата към Турция,който няма бъл.съзнание няма място в държавата.В Югославия същото искаха права и се въоръжиха от САЩ.Никой не ги карал да вземат оръжие.Живков без война спаси България.БРАВО
40
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде честито ви второ турско робство. Толкоз ви беше - към 150 години. Македония вече албанците я превзеха. Сега сме ние. Сърбите още се съпротивляват. И гърците. Но ние винаги сме си били дупедавци. Който може да бяга и да се спасява - да бяга.
39
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25 Радован няма шанс да е герой в очите на истинския православен християнин!
38
18
 
16
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Спомням си,четох книга за избиването на индианци от американци по времето,когато са ги гонели от териториите им.Имаше един-полковник Чивингстън,на който не му беше стигнало клането ами и беше отсякъл и 5 000-те им прасковени дръвчета.Беше ги отсякъл просто защото са индиански...Подобно на това,Караджич избиваше хора,просто защото са се родили мюсюлмани...По време на Възродителния процес се убиваха турци,просто защото са такива...
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42 Съдът в Хага осъди и хървати,един хърватин се самоуби там!
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Базирания в Хага съд беше създаден за разправа със сърбите. Мюсюлманските лидери в Босна и хървати също са вършели военни престъпления, но никой не ги преследва. Съдът не е средство за раздаване на правосъдие, а средство за разчистване на сметки.
35
13
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ай честито на всички путино-фашистчета :)))))))))))))))))))))
34
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден, ако останат на Балканите християни - ще му издигнат паметник.Но май както върви жив християнин няма да остане.
33
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките сърби, през последните стотина години хвърлиха много сили, средства и ресурси да преборят българщината в западните балкани, и уж успяха, ама накрая албанците ги изненадаха в гръб.