Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!

Това безплодно отмъщение на мен, стареца, не може да стори нищо!
Обновена: 21 мар 2019 11:30 | 21 мар 2019 11:29, Елка Василева
136
Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!
Радован Караджич. Снимка: БТА

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага обяви вчера доживотна присъда на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич. Тази новина е водеща за сръбските издания днес.

Караджич бе осъден за геноцид и престъпления против човечеството в Босна и Херцеговина, пише вестник "Данас". С това решение бе променена първостепенната присъда на трибунала в Хага, с която през март 2016 г. той бе осъден на 40 години затвор.

Още по темата

73-годишният Караджич не показа почти никаква реакция, когато съдия Ван Йонсен от Дания прочете осъдителната присъда. Йонсен каза, че съдът е сгрешил, когато е осъдил Караджич на 40 години затвор, имайки предвид обема и систематичната жестокост на неговите престъпления, посочва изданието.

Присъдата бе приветствана гласно от хората, които следяха процеса в галерията на съда. Преди произнасянето на присъдата пред сградата на съда в Хага се бяха събрали роднини на жертви от войната в Босна и Херцеговина, както и хора, които подкрепят Караджич, отбелязва вестник "Данас", цитиран от БТА.

Вестник "Блиц" пише, че с доживотната си присъда Радован Караджич става седмият сърбин, който получава това наказание от трибунала в Хага.

"Вечерне новости" публикува послание към сръбския народ на Радован Караджич, прочетено от неговия адвокат Марко Сладоевич пред телевизията на Република Сръбска. В него Караджич наред с останалото казва: "Сръбският народ и аз, заедно с него вече победихме. Създадена е Република Сръбска, а сръбският народ е свободен в собствената си държава. Жертвата, която правя, е по-малка от другите. Хиляди младежи със своите животи изградиха Република Сръбска. Мнозина станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва понесоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви".

"Това безплодно отмъщение на Хагския трибунал, на мен, стареца, не може да стори нищо", казва още Караджич, цитиран от в. "Вечерне новости".

Доверието в трибунала в Хага окончателно беше загубено, заяви междувременно по националната телевизия на Република Сръбска председателят на босненското председателство Милорад Додик, цитиран от ТАСС. Той нарече обявената вчера присъда "доживотен затвор" на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич "нагла и цинична".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АВС93 Нищо изкуствено,Асад е убиец на собствения си народ,включително с употреба на химическо оръжие.
82
9
 
19
 
! Отговори
АВС преди 5 години
защо не съдите коалицията в сирия които изкуствено обвиниха сирииците за хим.атака от коалицията защо не съдят косоварите за сръбските убииство от мало до голямо бяха изнасилени о изгорени живи .защо не съдят в украйна за пожара в одеса.защото америка е против тях и тези васали европейци ги слушат като верен слуга
81
18
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Потърсете думите на Милошевич към съдията, който го осъди.Слава на Сърбия!
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До това не може да е че86 Добре,че от кръволоци като тебе,нищо не зависи.
79
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До провокация е сребрен87 Големият шрифт не помага,май.Колкото и да ти се иска,това просто не е вярно.В Сребреница сръбските кръволоци избиват всички мъже и момчета на несърбите в Босна,тях 8000.Изнасилват масово над 3000 жени от всички възрасти.Светът е стъписан от зверствата на сърбите.Имай уважение към избитите.Прогонват стотицихиляди от своите огнища.Сръбска република е "геноцидна творевина",както правилно я нарече хуленият от сръбските националшовинисти-Чедомир Йованович от ЛДП.
78
11
 
21
 
! Отговори
провокация е сребрен преди 5 години
СРЕБРЕНИЦА Е МАЙ СЪЩОТО, КОЕТО СЕ СЛУЧИ С МАЙДАНА В УКРАЙНА ПРОВОКАЦИЯ, ЗА ДА БЪДЕ ОПРАВДАНА НАМЕСАТА НА САЩ! АКО БЯХА ИСТИНСКИ СЪД, ЗАЩО НЕ РАЗСЛЕДВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СРЕЩУ СЪРБИ В КОСОВО, ЗАЩО ИЗОБЩО МЪЛЧАТ ЗА МШИТАТА В КОСОВО, ЗА НЕЗАКОННАТА АРМИЯ НА КОСОВО? ТОВА НЕ Е СЪД - ТОВА Е РАЗПРАВА СЪС СЪРБИТЕ ЗАРАДИ ДОСТОИНСТВОТО ИМ - ТЕ НЕ СА *** КАТО НАС!
77
10
 
21
 
! Отговори
това не може да е че преди 5 години
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УВАЖАВАН СЪД, КОЙТО НЕ Е ОСЪДИЛ ЕДИН АЛБАНЕЦ И УБИЙЦИТЕ ОТ АОК ! КАКТО И СЪД, КОЙТО ТРЪМП ОТКРИТО ЗАПЛАШИ ДА НЕ "ПИПА" АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!? Е, КАКЪВ ОБЕКТИВЕН СЪД Е ТОВА - ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА!
76
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонимен 80 На всички ***,фенове на агресора Путин и сръбските кръволоци,да се отнеме правото ,да пътуват на запад.
75
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радован Караджич е едно такова чудовище,което се ражда от сръбския националшовинизъм.Десеткихиляди несърби избити,изнасилени,ограбени,прогонени с етническо чистене и геноцид,тежат на съвеста на психопата и лъжеца Караджич,ако я има.Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.Съдът доказа и потвърди геноцидът извършен в Сребреница,и някои села в БИХ,което Белград отрича.Това доказва геноцидния характер на произхода,на Сръбска Република/БИХ.Бъдещето ще покаже,каква ще е съдбата й.
74
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво сте победили бе? Изтрепахте маса жени и деца, голяма победа. То и без това сръбските войници само това могат.И сега какво? Сърбия без излаз на море и БВП наполовина на българското.Честита победа тушац дърт.
73
6
 
9
 
! Отговори
българин преди 5 години
Фала на слугите на СатаНАТО,дано пъкясат това лято!
72
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хвала брате ,национален герой
71
6
 
19
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Историята се пише от победителите. Точка. Ако Хитлер беше победил, България щеше да е на три морета най -вероятно, все още монархия и много слина държава, недокосната от сталинския псевдо -комунизъм. А и щяхме да четем как евреите сами са си го заслужили или доброзорно са решили да се разселят на Мадагаскар. Но ... историята е друга - Хитлер -изверг.
70
4
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
И все пак е вярно, че Република Сръбска (в Босна и Херцеговина) съществува и е факт, за разлика от Република Сръбска Крайна в Хърватско.
69
4
 
29
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
"Сърбите са бедняците на Европа" - хи, хи! - А българите сме просперитета на Балканите - ха, ха.................................
68
22
 
5
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 5 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
67
27
 
6
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 5 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
66
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Game over Радко. 100 години сте глезеното дете на Русия, която ви подкрепя във всичко и във вреда на останалите балкански държави и най-вече за сметка на България. Получихте територии,които до 198г никога не са ваши. На няколко пъти/ сърбско-българска, Балканска първа световна война и при възродителния процес/ забивахте нож в гърба на БГ, със съгласието на Русия. Game over. Връщате с там, където винаги сте били., малка и периферна държа дори за мащабите на Балканите
65
4
 
27
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Войната между исляма и християнството. Наследството на османците - босна. Но няма как да искаш да живееш в ислямска страна. Време разделно ... това е положението и не ги чака светло бъдеще според мен, както и нас.
64
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙТО ВАДИ НОЖ ОТ НОЖ УМИРА