Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!

Сърбия трябва да се опита да прости, заяви Ана Бърнабич
Обновена: 22 мар 2019 15:35 | 22 мар 2019 15:30, Елка Василева
119
Сръбският премиер: Не бяха наша грешка бомбардировките!
Снимка: архив, Reuters

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че бомбардирането на СР Югославия е било "грешка на други, а не на гражданите, които насред Европа в края на 20 век са станали жертви на онези, с които се бориха по време на двете световни войни", предаде Танюг.

"За общото ни бъдеще би било добре и те да осъзнаят това, да осъзнаят грешките на агресията над невинно население", каза Бърнабич, откривайки конференция под надслов "Бомбардирането на СР Югославия - 20 години по-късно".

Премиерът каза, че никой не бива да изрежда на Сърбия грешките от миналото, защото страната знае, че не е безгрешна, но бомбардирането е било грешка на други.

"Но Сърбия трябва да се опита да прости, защото единственият път да реализираме целия си потенциал, а вярвам, че имаме много потенциал, е да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството", каза премиерът.

Тя подчерта, че Сърбия никога няма да забрави приятелите, които са били на нейна страна, когато беше най-трудно, но ще продължи да гради мостове към онези, с които през 1999 г. не се разбра, а с които днес е близък партньор, както и с онези, с които и днес не се разбира.

"Само така можем да изградим просперираща и модерна Сърбия", каза тя.

Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия не бива да забравя 1999 г., жертвите, разрушените мостове и фабрики, както и всичко онова, за което по онова време бе измислен повече от обидният термин "странична щета", пише БТА.

Бомбардировките на Югославия бяха извършени от 11 държави от НАТО по време на войната в Косово. Ударите започнаха на 24 март 1999 г. и бяха прекратени на 11 юни 1999 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Но има и нещо друго. Знае се, че Римляните са били удивени от древните Гърци и са копирали от тях много неща както военна техника, демокрация и управление, икономика и пр. Знае се, че Тракийци и Елини се заселват в Гърция и после на север, но част от тях отиват в днешно време Италия и точно от там тръгва този латински език. Възможно ли е Латинския да е въщност стар Тракийски диалект? Според Румънци с които съм говорил да и те мислят, че са основателите на Рим дефкато.... странно нали
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Келтите, както и германите, славяните и всички други, са обикаляли цяла Европа и източна, че някои и централна Азия. Естествено е, че в един момент са изтласкани от балканския полуостров от славяните, но Румъния е прякото доказателство за наличие на сериозна популация келтски племена на балканслия полуостров. Славяните са избягали от централна и южна Азия, подгонени от разни азиатски племена. Които са били притиснати от монголите о др...
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Хан Аспарух идва в България, траките са били практически нищожно количество. Населявали са много малък регион в областта на Странджа планина, части от региона, наричан днес средиземноморска Тракия, региона около Петрич и долината на Струма. Били са незначително количество и са оцелели само в изолирани местности. Останалото е било предимно славяни. Натурално червенокосите хора или хората с червенеещ оттенък на косите имат повече тракийско в тях. Нестинарството има келтски корен.
86
1
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Келтите са били в централна Европа и са тръгнали на запад изгонени от Славяни, Хуни, Татари и прочие. В момента живеят във Франция и на острова и от части в Испания. Също така се знаят и като Гали. Тракийците идват от юг, Крит и още по на юг може би от Северна Африка. Румънския език идва от Латинския който идва от Рим. Френския език е разновидност на Латинския както и модерния Италиански. Възможно ли е Французите да са докарали езика в Румъния. Малко вероятно като по това време Рим е бил с власт
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 85 Французите не са келти ,с изключение на бретонците!Французите са романски народ която е успяла да асимилира свойте господари,немските племена,франки /от които идва името/,лотаринги, и др.немски племена.
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1885 ни нападнаха и искаха цяла Западна България до София.Мисля че там някъде трябваше да свърши приказката за славянските православни братя и прочие ,но уви,нашите политици и тогава излезнаха изключителни балами и хамсалаци во главе с инфантила Фердинанд.
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние българите нямаме общо с траките,а и да го имаме е твърде малко!Който твърди обратното ,тогава ,да не се сърди на севромакедонците които са луднали по Сашо Великиот!
82
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотията с Траките в България произтича от френското посолство. Траките са келтско племе, а французите(както и ирландците) са основно келти. Французите са опитали тази тактика в Румъния и тя е сработила, но там наистина преобладава тракийското население, а не славянското. Езика от френската езикова група, въшреки, че имат силно изразени славянски гени. Това означава, че преобладаващата част от населението е било от траки(келтски племена) и другите са претапяни в тях. При нас са славяните.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да! Много правилно! И фашистите трябва да се опитат да простят на евреите. Той Хитлер, какво е виновен за ВСВ?
80
0
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 80. До колкото знам Траки и Елини идват заедно от юга и Даките както и Илирийците са били част от Тракийската общност тоест произлезли са от тях като някакъв клан може би отделен но свързани, както се и предполага, че Елини и Тракийци са били едно преди много години и в последствие се разделят. Хората съществуват от повече от 50000 години. Ние имаме документирана история само от 2000 или може би 5000, но това е нищо. Ами преди това? Майймуни на клон? Не мисля, че е било само така....
79
0
 
2
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 81. Сългасен съм на 100%. Всяка цивилизация стига до един висш етап на развитие, може би се изчерпва и след това угасва, като една звезда с течение на времето. Не бих искал това да е истина за нас, защото въпреки всички негативи в България особено напоследък тук в чужбина виждам някои адски будни Българи с които не може да не се гордея. За жалост те са тук а не там където биха били най-полезни
78
1
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 5 години
Нашия проблем е точно ,че сме били много напред в общественото си развитие феодален строй в упадък а ни напада силна робовладелска държава и то в апогея си и точно тя е пръта в нашето колело тя ни връща един строй назад от там всички дръпват а ние на задна .
77
0
 
2
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
За траките в Румъния не съм сигурен--не знам ,ако има разкопани тракииски могили там значи и те са били там --има един голям учебник за намерени некрополи из цяла Б-я всяко намерено гробче е описано с какви размери е с каква плоча е покрито в какво положение е тялото.....архиолозите са като детективите по тях създават картини и възстановяват бита на база на тях може да се спори с много измислици-- кой къде е живял и от каквъв етнос-- в по ново време е бил...
76
2
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 77) Има логика. Гърците имат една от най-древните култури, както и мисля първата съвременна демокрация. В този ред на мисли Бъглария е на хубаво место, близо до една от най-древните цивилизации, не далеч от Кавказките планини от които се смята, че тръгва бялата раса и не толкова далеч от Йерусалим и Християнството. Тези неща не може да не са ни повлияли положително по някакъв начин.
75
0
 
1
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 75. Тази тема е доста сложна. Според мен всичко е в правилния баланс, който за жалост е много трудно да се постигне. Демек да направиш истински омлет без да счупиш няколко яйца... не става.
74
0
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 5 години
Трябва да си чувал и за тъмния ,,Омиров период,,---тъмен е защото липсват сведения всичко става догадки ,предположения ,части от археология--след 2000 г назад всичко потъва в тъмнота --е има нещо написано в пирамидите ,но какво пише за траки и елини ???
73
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази война без резолюция от ООН, в абсолютен разрез с международното право-Руско-турската освободителна война с резолюция ли е била?
72
0
 
0
 
! Отговори
и пак до 67 преди 5 години
Не може да отричаме генетиката като наука--- когато имаш генно моделиране с цел дори създаване на отделна порода с дадени качества си абсолютно прав... но не трябва развитието през тези 1300 г и смесването на гени да е над др философски закони за развитието на обществото --първото е доста медицинско --и да ако имаш приоритет в някой гени може по лесно да учиш чужди езици ,но не да не се чувстваш примерно българин.
71
2
 
1
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 71. До колкото съм чел, Траките и Елините са доста близки и са дошли от юг (в смисъл по на юг от Гърция) и в последствие Траките отиват на север в България и после още по на север в Дачия (Румъния) и там се знаят като Дачи или Даки, докато Илирийците също са някакви техни родинини, но много по малко и отиват на запад - днешна Албания. Прибави Южните Славяни, после Прабългарите и после Турците и цирка е пълен. Балканите са едно уникално местенце
70
0
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 5 години
За татарския ген ти говорех и за заселените татари тука и за цар Чака и прочие--само че не го написах ами кумани и прочие...това е по времето на византииското ,,присъствие,,