Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия

Това се случи въпреки липсата на съгласие от ООН
24 мар 2019 09:25, Красимир Ангелов
295
Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия
Снимка: Reuters

На днешната дата, точно преди 20 години, НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

Още по темата
През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК), убивайки много цивилни. Страните от НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитекта на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж - американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. На тръгване той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

По данни на алианса самолетите му са изпълнили 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки. На прицел са основно военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

В крайна сметка на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Либия бомбиха без резолюция на ООН, защо международния съд не ги осъди???
160
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите са сбъркан чип . От малко украинци, малко полски, малко руски и са малко русини. Те не се разбират с никои . Нито със словенци, нито хървати, нито черногорци.
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен162Българската държава е била преди сръбската на Косово,също 300 години,както и сърбите сме били там.Строили сме църкви,манастири,които сърбите си присвояват,дострояват,заличават всичко българско. Така че,Косово не е "сръбският Ерусалим",а по-скоро българският.Византия също има право да претендира,но тя вече не съществува,като държава.
158
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Международния съд е слуга на САЩ и световната ЦИОНИСТКА мафия, САЩ бомбиха Сърбия, без резолюция на ООН, това е абсолютно незаконно!
157
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неможе да се съди групово етност било то косовец албанец сърбин или помохамеданчен християнин. / казано п. О мак/. И *** си всеки характер. Ето Войводина си поиска правото на автономия и излезе от Сърбия. Мина към ЕС и НАТО. И Войводина има много етнос но де разбират.
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен171 Логично,щом българската държава е била векове наред по тези земи,много преди сърбите.Българската архиехпископия,наречена Охридска,е простирала на тази територия,имала е храмове,разбира се.Така,сърбомани задраскаха всеки надпис,където се споменават българите в свети манастирски стенописи,което е кощунство.
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук някой се опитва да краде и обижда, точно като сърбите!Нямате никакви свестни доводи и факти в защита на сърбите и започвате да крадете и обиждате!
154
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Бдинец169 Сред шиптърите има доста католици.Освен това,сръбските сатрапи избиха и много хървати-християни.Сърбите извършиха етническо чистене и геноцид.Сръбска Република е "геноцидна творевина",което се потвърди и с присъдата срещу Караджич.България е членка на НАТО от 15 години и ако потрябва,отново ще дадем небето си,за да спрем евентуална сръбска агресия.
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 162 Абсолютно правилно!Трябва да се каже ,че сърбите в последните 100г.постройха и църкви в Косово на места където е имало основи на средновековни църкви ,и казват ,че това са средновековни сръбски църкви!Истината е ,че твърде вероятно там даже имало БГцъркви и манастири,много повече от сръбски.
152
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До varg 110 Международният съд присъди,че сръбският народ няма вина за престъпленията срещу човечеството,геноцидът извършен в Босна,но,че не е направил нищо,за да ги спре.Така пише в решението на съда,по иска срещу Сърбия,подаден от босненското правителство.Защо българите,от които сърбите винаги са отнемали територии,нападало са ги в гръб и са искали унищожаването на българската държава/1885/,да защитават сръбските кръволоци,осъдени от свободния свят?
151
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истината е, че:128 Коя "суверена държава"?Велика Сърбия,маскирана като Югославия се разпадаше.Словения вече бе я напуснала.Апропо,въпросът за Западните покрайнини все още е открит.
150
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истината е, че:140 Това не е вярно,Османската империя бе станала "Болният човек на Европа".В европейските столици започват масови протести в защита на българското население,масово изтребвано от турците.Русия вижда това и въпреки кризата в която се намира,започва войната срещу Османската ивперия,с цел завземане на проливите и налагане на власта си над освобождаващите се,една слуд друга балкански страни.Сърбия и Гърция 30-те години на 19 век,получиха свободата си,дна ред бяхме ние.
149
2
 
3
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
До 164 Аз това го зная,но ми е чудно как може да има българи ,които са на страната на сърбите,когато нищо добро не сме видяли от тях!Още Раковски е казал да стоим далеч от ,,Защото сърбите с наши тухли ,строят своята къща" Имал е в предвид асимилаторската политика в източните крайща на Сърбия!Зайчар,Княжевац, и др.
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен144 Русия има тайна дипломация,която винаги е работила против България и в полза на Сърбия,освен явната.
147
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бдинец153 За да накаже сръбскиясепаратизъм и националшовинизъм.
146
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен158 Обясни,как може в Албания да живеят българи,българското малцинство бе признато от албанската власт наскоро,а в Косово да няма такива?Те,откъде са "прелетяли"в Албания,като между Албания и България стои Косово.
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен158 Косово е било също 300 гадини ,в пределите на българската държава,колкото е сръбско,но ние сме го владяли преди тях.Нашите църкви и манастири са достроявани и наречени"сръбски".Сърбите не за пръв път извършват етническо чистене и асимилация,да припомним,Кървавата сърбизация на Македония,населена с 90% българи след Първата световна война.Но тогава,геноцидът не е бил дефиниран в световния правен ред.
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен160 Затова пък, руснаците избиха над 6000 украинци и превърнаха Източна Украйна в пепелища.
143
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 156 Нищо не са разрешили сърбите,албанци винаги е имало там,само ,че много по-малко!Сърбите започват да се изселват от там още през 18век бягайки в Австрийската империя където получават даначни облекчения и земя!Даже има2или3 Патриарси които напускат Косово !По късно в началото на 19в.с появата на Сърбия ,отиват в Сърбия!
142
4
 
4
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
До 155Никой ,не защитава шиптърите,обвиняваме сърбите!А между впрочем сърбетата се имат за силно Православни,къде в нашата религия пише ,че сърбите имат право да издеваталстват над не сърби!