Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия

Това се случи въпреки липсата на съгласие от ООН
24 мар 2019 09:25, Красимир Ангелов
295
Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия
Снимка: Reuters

На днешната дата, точно преди 20 години, НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

Още по темата
През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК), убивайки много цивилни. Страните от НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитекта на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж - американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. На тръгване той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

По данни на алианса самолетите му са изпълнили 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки. На прицел са основно военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

В крайна сметка на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ,като погледнем от съседите на сърбетата никой не ги обича и с всички са имали или имат териториални проблеми!Само с румънците са горе-доле в добри отношения,може би защото в Сърбия има 400-500хил. власи ,които нямат никакви претенции!Явно сърбите искат всички да си траем,а те да владеят чужди територии и население!
180
1
 
7
 
! Отговори
Pu94 преди 5 години
Плутоний силно реактивен материал. Най опасното вещество не се среща в природата. През 1941година АМЕРИКАНСКИ учени получили първият грам плутоний при облъчване на уран с неутрони. ДОРИ 27 МИЛИОННА ЧАСТ ОТ ГРАМА Е ОТРОВНА ЗА ЧОВЕК. ПРЕДИЗВИКВА- РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ. РАК НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И КОСТИТЕ. ... ПЕРИОД НА ПОЛУРАЗПАДАНЕ- 25 000 (25 ХИЛЯДИ) ГОДИНИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСТОЙЧИВ ЕЛЕМЕНТ. В този траурен ден поздравявам съюзниците на най страшният убиец на всички времена - САЩ
179
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дон199Обяснявам веднага!Поради простата причина,че загубихме войната,и е много силно казано ,,две околии".Взетите територии имат големината на средно голяма община в България!
178
2
 
4
 
! Отговори
предлагам преди 5 години
До Анонимен 198Иди на границата да посрещнеш новите си съседи от Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен, Бангладеж и цяла Африка
177
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО извършиха военно престъпление..................бомби с уран над Белград!!!
176
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обяснете защо две околии от Княжество България сега са с Сърбия - Царибродска и Босилеградска, където и сега 70-80% от населението са българи?
175
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на всеки желаещ да стане руски грабданин се предоставя БЕЗПЛАТНО 10 ХЕКТАРА руска обработваема земя! РАЗБРА ЛИ?Супер!Аз лично ще купя билети на първите десет русофили, които се преселят в Просия. Обещавам безплатни билети и по 100 рубли за почерпка, но повече да не ви е стъпил кракът тука, идьоти с идьоти! Заминавйте да заселвате Далечния изток, при тигрите, мечките и комарите.
174
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Етническо прочистване правят сърбите и с немците във Войводина,където след 1945г. са изгонени или избити над 500хил. немци!
173
1
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Преди това в района край град Сребреница се установи, че има много големи залежи на сребро и САЩ намериха начин да го вземат...
172
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много им е жал за сърбите на родните ***. Дано си припомнят кой вдигна войските си срещу Съединена България! Кой ни измъкна вероломно Македония! Два пъти!!! НАТО просто им обясни, къде им е вече мястото в новата геополитическа конфигурация.
171
3
 
10
 
! Отговори
до 193 преди 5 години
Не е ОК ДА ТЕ ЛЪЖАТ. каквото и да се е случило вина имат и сърби и мюсюлмани. Бедата е там, че бомбардираха Сърбия, а мюслитата не ги пипнаха. Накрая обявиха Косово за отделна държава против всички международни норми.Сега вият за Крим, но за Косово дума не обелват.
170
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бомбардировките над Сърбия са следствие от политиките на кратyната Милошевич и щенията на сърбите за Велика Сърбия. Не съм фен на мюсюлманите, но не е ок да отидеш в лагер с жени и деца и да изколиш над 8000 от тях в Сребреница. Или когато обсадиха перлата Дубровник и го бомбардираха, а после го разграбиха. Да не отварям дума за кланетата над българи в Македония и македонизацията. Сръбски варвари, всичко се връща.
169
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са единствената Държава употребила ядрено оръжие срещу друга не ядрена държава
168
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много земя е крала сърбия, много земи още има да повръща и връща на българи, унгарци и хървати. Реално истинскана територия на сърбия е белградския пашалък.
167
4
 
12
 
! Отговори
истината е, че: преди 5 години
НАТО в България има само една функция: Да защитава ограбеното от наши и чужди мафиотски организации и политици-мафиоти! Ако го нямаше НАТО, щеше да дойде Путин и всичкото крадено щеше да бъде върнато на народа и щеше да има нов Народен съд за крадците!
166
2
 
15
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
УРАН..... СИЛНО ТОКСИЧЕН РАДИОАКТИВЕН МЕТАЛ ТОВА "ПРИЯТЕЛИТЕ НИ" АМЕРИКАНСКИ ХВЪРЛИХА НАД НАШИТЕ ДОМОВЕ И ДЕЦА. НЯМА ДА СЕ ОБЪРКАМЕ ОТ КРАВАРСКИ ПРОПАГАНДИ. НА БАЛКАНИТЕ ЩЕ ДИШАМЕ ОЩЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИЯТ УРАН, ЗАТОВА И ЗА НИЩО ДРУГО СИ ЗАВЕДОХ ДЕЦАТА НА ЗАПАД. УБИЙЦИТЕ НЯМА ДА ХВЪРЛЯТ УРАН ПО СОБСТВЕНИТЕ СИ ГЛАВИ.
165
7
 
2
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
До 180 Да прав Сте ,Войводина е с много етноси и е силно развита за стандартите на Сърбия,но сърбите са мнозинство,това истината!А, на тези които защитават сърбите и казват ,че са не справедливо обвинени,ще им посочим още еди факт!До 1945г.във Войводина е имало над 500хил.немци !Всички са изгонени или избити!
164
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До184. Това утре може да стане Истамбул да мине към ЕС. И тогава всички сме в ЕС и НАТО.
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До179. Истината е , че сърбите не са тия сърби и те не управляват. В Банат са и българите и в техния парламент има и унгарци и хървати и румънци. Никои не се заяжда на етнос. Има католици, православни, мохамедани.
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 174 Лъжеш се!Войводина е предимно сръбска 70% са сърбите!Проблемът там е ,че самите войводжански сърби се имат за нещо повече от другите сърби ,особено от тези в Ю.Сърбия ,и искат автономия!Войводина е била повече време под австрийско управление ,отколкото под турско ,и може би от тук им идва самочувствието!