Пилотска грешка, отказал двигател... Защо се е разбил самолетът в Македония?

Какви са версиите за самолетната катастрофа
Обновена: 3 апр 2019 09:15 | 3 апр 2019 09:09, Александър Попов
152

Днес следобед спасителните екипи ще стигнат до мястото на катастрофата с малък самолет край Скопие, в която загина четиричленно българско семейство.
Македонските власти разследват инцидента, но вече се появяват и първите версии за трагедията.

Още по темата

Главният асистент по безопасност на полетите в Техническия университет Марин Петров коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че при авиационни инциденти нито една версия не се изключва при разследването. По думите му в такива ситуации се проучва пилотът, подготовката му, състоянието на самолета и метеорологичните условия.

"За този тип летателен апарат и облаци, които са със силна турбуленция, с големи възходящи и низходящи течения, е забранено влизането в такива облаци. Това е изключително опасно, тъй като скоростта на потоците е толкова голяма, че може да доведе до срив на самолета и разрушаване още във въздуха", обясни Петров.

Той обясни, че според правилата на ГД ГВА Георги Бошнаков е имал любителски лиценз да пилотира малки самолети, който му позволява да превозва семейството си, а подобен лиценз се придобива след курс от няколко месеца, който включва 140 часа теория и 40 часа практика.

Марин Петров беше категоричен, че в авиацията отговорността е на командира или в случая на пилота, от РВД само могат да дават информация или да съветват.

Журналистът Димитър Ставрев пък каза, че докато трае разследването, всичко е спекулация и то при положение, че инцидентът е станал доста високо и екипи все още се опитват да стигнат до мястото на катастрофата. Според него обаче малкият едномоторен самолет е бил в изправност, въпреки възрастта си.

"Част от пилотите на този тип самолети смятат, че това е като джип, тоест можеш да го караш във всяко време и пренебрегват очевидните препятствия при един такъв полет", добави Ставрев пред Bulgaria ON AIR.

Според авиационния експерт Ангел Борисов мястото на катастрофата е много трудно за летене, тъй като представлява поредица от високи върхове. Теренът е много опасен и не трябва да се отклоняваш от маршрута.

Експертът допусна, че освен лошото време, пилотска грешка също може да е причина за инцидента. Пилотът първо е поискал извънредно кацане в Скопие, а след това е продължил към София. Трета вероятност може да бъде отказ на двигателя на самолета.

Борисов смята, че пилотът е подценил ситуацията. Той коментира, че е възникнала извънредна ситуация, която го е принудила да снижи машината.

"За мен турболенцията не е нещо, което да го принуди да слезе под нивото на върховете. По-скоро е възможно да е имало проблем с двигателя. Може да е имало и обледенение на управлението", допусна експертът пред bTV.

По думите му този самолет не е пригоден при такива метеорологични условия да изпълнява такива сложни полети.

"Потвърдено е, че регистрацията на самолета е германска. По наша информация той е с български лиценз", коментира още Ангел Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"зад богатството стои инициативност, ум, умения, поемане на премерен риск, капитал, софт-скилс, правилни познанства.",,,,,,,,,,,,,,,По принцип си прав, но това е реалност в "белите" държави. Тикволандия е страната на чудесата. Тук забогатяват само далавераджийте. Караш ли по закон, ще фалираш за месеци.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Otoman LegacyА ти колко дарения направи, ***? Или някой друг трябва да прави? И къде видя, че не е правил дарения? Харесва ли ти, че страдат хора?
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зад "богатството" стои ЛЪЖАТА , във всичките и форми разновидности Аз съм богат, имам софтуерна комания, започнала от 0-та, която в момента дава работа на десетки образовани хора и плаща стотици хиляди данъци годишно. Кой съм излъгал и от кого съм откраднал?
29
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Демек, аз лъжа, когато продавам уеб сайтове или изгражда системи за счетоводство според изисква ията на дадена компания? Или лъжа, когато продавам 3D принтера и фигурки, на които пише, че са 3D принтера и фигурки в нета? Много ли те е яд, че не маам с кашоните из някоя фабрика? Защото и това съм правил. И пода съм мил. Ама не исках повече и си намерих друго в живота. Нарича ме, както си искаш, само не го прави публично, че ще има 6 цифре и искове от моя страна.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са купувайте малки самолети, рисково е, ходете по земята, харчете си парите, наслаждавайте се на живота ...
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** гадните... Станала трагедия, а вие се радвате. На вас някой нещо направо ли ви? Разбирам, да беше някоя мутра ала Митьо или чалга певица, ама вие па...
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора още живеят в 90-те, когато за да си богат трябваше да си престъпник. И за това не се опитват да правят нищо и само се оплакват. Като се сменят покаренията и хората станат малко по-предплимчиви може и да се оправим.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аиди сега- бизнес и честно. Ти да не живееш в някоя друга държава?
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От снощи си задавам въпрос, на който тук отговори журналистът Димитър Ставрев. Самолетът е излетял от Охрид и след 1 час се е разбил във връх, който е на по-малко от 100 км. от началото на полета. При разстояние по въздуха между Охрид и София = 280 км. и при номинална скорост на самолетчето = 300 км/ч, за 1 час този пилот-любител с този самолет трябваше да е стигнал до София и да се е приземил. Объркал се е. Лутал се е. Накрая е срещнал Солунска Глава.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23 Е поред ата беге шушумига, на която все някой друг и е виновен и в края на тунела се надява, че ще има възмездие.... За нещата които на Него не му харесват.
22
14
 
10
 
! Отговори
man преди 5 години
зад богатството стои инициативност, ум, умения, поемане на премерен риск, капитал, софт-скилс, правилни познанства. Ти кое от тези имаш?
21
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23Какво съм откраднал от тебе, бе *** скъсан? Роден в 38 квадрата панел, бачакщ за 500 лева заплата, цял живот си си седял на ***, сега АЗ съм те бил ограби. Направил ли си нещо? Построил ли си нещо, засади ли си нещо? Проекти, продукти, дори и предложен ия за такива? Продал ли си нещо? Ако не си, седи си у ъгъла и мълчи.
20
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за да имаш ТИ повече от другия, значи по един или друг начин си ги откраднал от него! Ако другия е спал и се е оплаквал а аз съм работил и съм успял да си изградя бизнеса честно не бих го нарекъл кражба. Всеки получава това което е заслужил.
19
2
 
8
 
! Отговори
man преди 5 години
всеки, който има повече пари от мен, явно краде
18
2
 
17
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Принципно профилът му не кореспондира с този на успешен пилот. Ровенето и сортирането на бок луци няма много общо с упражняване на високоинтелигентна рискова професия. Сега като му погледнат налетените часове, за миналата година сигурно има 100 часа при хубаво време. А март месец при студен фронт, в планини над 2000 м и с цялото семейство на борда, това си е руска рулетка. Между другото, един летателен час на това чудо е към 600 лв, Само 100 часа на година + подръжка и паркинг = 80 000 лв
17
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българите много им пречат хората с пари. Не всички са си изкарали парите с кражби и далавери, има и много успешни хора. И ако искаме държавата да има пари трябва да подкрепяме тези хора.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами например ако някой падне от голяма висока тераса и се пльосне на плочника пак ли е пилотска грешка?Или па друг пропадне в асансьорната шахта ,която свързва спалнята с гаража?
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоша работа, не пожелавам никому
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяло семейство затрито - драма си е !
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен ме страх да се кача на Еърбъс, пък на такава въшка като Чесната, хептен! Как и с кой акъл този Бошнаков рискува да си вози семейството на това нещо!? Безрасъдна постъпка! Имам чувството че си е играел на милионер! Бог да прости дечицата!