Пилотска грешка, отказал двигател... Защо се е разбил самолетът в Македония?

Какви са версиите за самолетната катастрофа
Обновена: 3 апр 2019 09:15 | 3 апр 2019 09:09, Александър Попов
152

Днес следобед спасителните екипи ще стигнат до мястото на катастрофата с малък самолет край Скопие, в която загина четиричленно българско семейство.
Македонските власти разследват инцидента, но вече се появяват и първите версии за трагедията.

Още по темата

Главният асистент по безопасност на полетите в Техническия университет Марин Петров коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че при авиационни инциденти нито една версия не се изключва при разследването. По думите му в такива ситуации се проучва пилотът, подготовката му, състоянието на самолета и метеорологичните условия.

"За този тип летателен апарат и облаци, които са със силна турбуленция, с големи възходящи и низходящи течения, е забранено влизането в такива облаци. Това е изключително опасно, тъй като скоростта на потоците е толкова голяма, че може да доведе до срив на самолета и разрушаване още във въздуха", обясни Петров.

Той обясни, че според правилата на ГД ГВА Георги Бошнаков е имал любителски лиценз да пилотира малки самолети, който му позволява да превозва семейството си, а подобен лиценз се придобива след курс от няколко месеца, който включва 140 часа теория и 40 часа практика.

Марин Петров беше категоричен, че в авиацията отговорността е на командира или в случая на пилота, от РВД само могат да дават информация или да съветват.

Журналистът Димитър Ставрев пък каза, че докато трае разследването, всичко е спекулация и то при положение, че инцидентът е станал доста високо и екипи все още се опитват да стигнат до мястото на катастрофата. Според него обаче малкият едномоторен самолет е бил в изправност, въпреки възрастта си.

"Част от пилотите на този тип самолети смятат, че това е като джип, тоест можеш да го караш във всяко време и пренебрегват очевидните препятствия при един такъв полет", добави Ставрев пред Bulgaria ON AIR.

Според авиационния експерт Ангел Борисов мястото на катастрофата е много трудно за летене, тъй като представлява поредица от високи върхове. Теренът е много опасен и не трябва да се отклоняваш от маршрута.

Експертът допусна, че освен лошото време, пилотска грешка също може да е причина за инцидента. Пилотът първо е поискал извънредно кацане в Скопие, а след това е продължил към София. Трета вероятност може да бъде отказ на двигателя на самолета.

Борисов смята, че пилотът е подценил ситуацията. Той коментира, че е възникнала извънредна ситуация, която го е принудила да снижи машината.

"За мен турболенцията не е нещо, което да го принуди да слезе под нивото на върховете. По-скоро е възможно да е имало проблем с двигателя. Може да е имало и обледенение на управлението", допусна експертът пред bTV.

По думите му този самолет не е пригоден при такива метеорологични условия да изпълнява такива сложни полети.

"Потвърдено е, че регистрацията на самолета е германска. По наша информация той е с български лиценз", коментира още Ангел Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КътюКътьйе... Не всички на заплати мизеруваме.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно приятели. Идва ерата на пълната автоматизация. Никой няма да има работа."ама как тъй, те ко ша произвеждат" "Те" ще създават за себе си защото нямат нужда от вас. 80% от бизнеса, просто ще спре да съществува, а заедно с него и 80% от работните места.
50
4
 
10
 
! Отговори
Кътю преди 5 години
Бах тая работа. Налетял са. Да беше сигнал заплатите на хората. Някой ша мизеруват, други самолети ша ми копуват. Ам има господ
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да станеш успешен боклучар не се иска много акъл. Капитал и познанства - да. Управление на хора - да. Бизнеснюх - да. За авиаторство трябват други качества. А за да летиш в лошо време трябва да си авиатор.
48
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53Мхм... Е да, не е както да дойде комунизма, да те измъкнат от селската ти къща, защото ти взимат земят и животните, а после, да те натрият в картонено жилище в някой град, в който не поз аваш никого, само и само, за да им бачкаш в завода... Свободи а бате! Успех на революцията!
47
2
 
10
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Цветан Цветанов,познах те!Кажи си,не се крий...
46
14
 
4
 
! Отговори
до Обективен преди 5 години
Да,ама е живял добре нали,не си е броял стотинките като теб и не бачка като луд за без пари на шефа си.Ти не живееш,ти съществуваш,и ще си цял живот беден,все едно изобщо не си живял.Гадно ли ти е
45
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същия тоя, дет плюе, сигурно плюе и прогрмистите с по 5500 лева заплата. И адвокатите и лекарите и архитектите.
44
2
 
16
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
Писнало ми е от такива моралисти като теб! Навсякаде ви виждам и в парламента,и по пътищата,и по кръчмите! Ще ми се правите на морални! Не,не ми е жал за вас,съжалявам невинните дечица! А вие ламтящите за още и още ще си го получите или от господ или от хората,които ви мразят!
43
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Е, един богаташ е решил да се позабавлява. Забавлението е приключило за всички в семейството му ... живот, какво да се прави. Някои неща не могат да се купят с пари.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43Ти си или на 8 или определен си някъде там... Из аутистичния спектър
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ти дават работа, плащат ти, значи те крадът....А ти краде ли, когато си купуваш техни продукти и спонсорираш начинанието им, защото все пак парите са основния мотиватор? Или си чист? Чист ли си, ако е залата, където сглобиха новия ти телефон са очи нали 5 души от изтощение? Или когато в автомобила ти има материали придобити от деца миньори?
40
27
 
10
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Ей,че злобни сте бедните българи.Човека има пари и самолет,защото е повече от вас,рискувал е повече от вас,давал е повече жертви от вас и затова и има повече от вас,бедняци жалки,заслужавате да сте бедни и да бачкате за 500 лева ,защото сте некадърни.Направете нещо,за да искате много пари.Никой не ви е длъжен.Или отивайте да берете ягодини в Англия!
39
0
 
17
 
! Отговори
Богатите също плачат преди 5 години
Дааа....
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са виновни биз есме ите, виновен ви е манталитета на народа. От всички цвъркащи мишоци тука, като се видите с пари, ставате същото това, което плюете. Надут само забравил се ***, който не е разбрал, че робството свърши.На вас не ви пука за никого и нищо. Обеди явате се само в омразата си, но като нищо ще стъпчете бившите си "братя", за да си постигнете целите. Или приказката за стълбата има защо, да е българска.
37
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Журналиста Ставрев казва че засега всичко е спекулаци но...в следващото изречение твърди че самолета е бил в изправност:)))Като стане някаква трагедия че като ги съберат едни такива да си правят вятър на устите не се трае.
36
4
 
13
 
! Отговори
Красю преди 5 години
Аве какво приказвате, голяма работа станала. Всеки ден умират хора. Тоя за да гърчи с лични самолети, сигурно е давал по 500 лева заплата на хората си, за да има за ***, жипове и самолети. Хич не мъй жал.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Хах, добре... Ще ги ивошня, ще падне производителносъта с на 1/4, но аз пак ще правя повече на месец, отколкото ти на година. И ще имаш 5 млади момчета безработни. И какво? Ти не знаеш май, кк работи цялата система, а? Давм ти пари за нещо, ти го правиш. Точка, това е. След това, какво аз правя с твоето нещо, си е моя работа. Ако вярваш, че ще се справиш - прави и продавай. И така ще настане "мир", нали? О не, няма - ти пак ще си скъсан, а икономиката ни ще е на 1/20....
34
18
 
8
 
! Отговори
man преди 5 години
форума е пълен с комунисти. искат дял, щото видиш ли било лошо шефа да получава пари на техен гръб.ми започнете си свой, комунистически бизнес и споделяйте с работниците всичко! Във Венецуела и Северна Корея търсят такива бизнесмени
33
4
 
12
 
! Отговори
мюфтия преди 5 години
Кой ще плаща целия тоз масраф?