Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?

Страната ни е смятана за политическо и икономическо плашило
17 май 2019 15:20, Елка Василева
111
Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?
Снимка: архив, Reuters

България и Румъния от години са една от постоянните обсесии на онези, които оценяват мястото на Хърватия в рамките на ЕС. В представата на обикновените хървати тези две бивши социалистически страни представляват своеобразна психологическа граница за национална деградация, пише хърватския вестник „Ютарни лист“.

„Надминаха ни всички освен Румъния и България“ - това изречение периодично се повтаряше във всички анализи на провала на неуспеха на хърватския преход, често със забележката, че процесът на присъединяване на Хърватия в ЕС се е проточил точно заради лошия опит с присъединяването на тези две държави“, се казва в материала.

Припомня се, че рядко някой в Хърватия „е споменавал, че румънската държава например има 20 милиона души население, има държавна традиция и значителни природни ресурси, които рано или късно ще се използват икономически. Когато през 2016 г. Румъния надмина Хърватия по покупателна способност, последва нов цикъл на фрустрации“, пише хърватският вестник.

„По пътя към европейското дъно ни остана само България, но нереално оценявана, без никой например да спомене, че публичният дълг на тази държава е три пъти по-нисък от хърватския. Но тъй като в Хърватия България буди интерес само и единствено като политическо и икономическо плашило, интересът към много показателни сравнения между двете държави, каквито съществуват, е много нисък“, пише в материала.

Текстът по-нататък подробно запознава читателите с избухналия в България „Апартаментгейт“.

„Какъв ще бъде крайният изход от скандала все още не се знае, но за читателите в Хърватия този въпрос е не толкова важен, колкото сравнението между случващото се в България и случващото се в Хърватия. Български управляващи политици са придобили скъпи недвижими имоти на цени, които са недостъпни за обикновените граждани, а служителят, отговарящ за борба с корупцията, е вписал в имуществената си декларация значително по-ниска от реалната стойност на свой имот. Сходството с текущите случаи с вицепремиера на Хърватия /Томислав Толушич, който е декларирал много по-малка квадратура на своя къща/ и министъра на държавното имущество /Горан Марич, закупил си вила на много по-ниска цена от строителя/ е очевидно.

Но българските официални представители, замесени в аферата, подадоха оставки и се разследват. Сходството със събитията в Хърватия свършва дотук. Налага се ключовият въпрос: с такива сходства и разлики колко още ще можем да говорим /в Хърватия/, че са ни задминали всички освен България?“, заключава авторът на материала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те още по тошово време ни имаха за много зле, общо взето както ние имахме албанците, за много слабо развита държава и до няякъде с право
58
7
 
18
 
! Отговори
преди 4 години
Хърватското море-море без пясък. И хърватските курорти-рай за гейовете. Искаш да отидеш на гей плаж с консумация-върви в хърватско. Проверете!
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак ли от Дойче веле копирваш *** ***
56
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил съм в Загреб, включително по работа. Много хубав град, но с нереално високи цени.Плюсове - чисто, спретнато, подредено, спокойно. За морето им е ясно. Личи си кой е бил в Австро-Унгария и кой под османско управление :) Няма роми - дори в чистотата са бели хора.Минуси - краен национализъм. По мои впечатления, заплатите им са сравнително ниски за техния стандарт. Като им казах каква заплата взимам в БГ, не повярваха. Също минус е, че няма много какво да се прави, ако си млад човек.
55
5
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Не бой ти са България ще го срине четвъртия райх . Като гледам кво правят .Като не могат да си намерят хора ,ги карат 24 часа да бачкат ,за да прецакат другите в ЕС . Ония не знаят кво става тука . Ще им се *** мамата .Е и българския народ ще изчезне ,ама и те ще фалират.
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 52Мани го тоя БВП по ППС, погледни при номиналния БВП, там е истината, тия ППС и ясякакви бигмак индекси са за заблуда на мат'ряла от власт имащите, та да ни убеждават колко хубаво е да бачкаме за 1000 лева тука вместо за 2000 евро на друго място
53
11
 
12
 
! Отговори
до 53 преди 4 години
Изобщо не е по-евтино в чужбина. цените са поне умножени по две. Любимият лаф на Българите-цените в гърция са същите, само,че в евро. Значи все пак не са същите, а са двойни. само за сведение-наем в София-на гарсониера-500 лв, в Атина-поне 1000 евро.
52
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
после се чудете що в чужбина е по евтино по магазините , ами ДДС в БГ е 20% ! затова !
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според МВФ България за 2018г. има БВП по ППС на глава от населението 23 156 $, съответно Хърватия 26 221 $ и Румъния 26 447 $, което практически говори че и трите страни са практически на едно ниво икономически.
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно може да се признае имат добър национален по футбол и постоянно подиграват нашия отбор.
49
7
 
20
 
! Отговори
Яд ги е и завиждат! преди 4 години
Завиждат понеже ние си имаме Бойко а в Хървартия нямат Бойко!
48
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е поръчана от Пеевски и БорисУФ.То и всичко в държавата е поръчано от тях.Имам чувството че по турско е имало повече демокрация.
47
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНяма по -голям *** от Вучич. Тоя още живее с мисълта за Югославия, бленува за велика сърбия.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имат осъдени политици, а тук един заврян зет нямаме!
45
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватите имат такова море каквото бай *** само може да сънува.Иначе и те са същите балкански сървули.Но по-големи тъпани от българи и румънци наистина НЯМА.На българите им виж премиера и..... до там.П. П. ОНА хърватката Китарич СТАВА....
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на Румънците им свалям шапка. 89та разстреляха всички военни *** и "главнокомадващи" ***. Вечен респект.Ние не успяхме отново. ..
43
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама в Румъния няма проруски "националисти" които да набутват държавата със всякакви супер дупер мега проекти на Кремъл, мдааа
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Показателно е това, че сръбския президент Вучич постоянно се бие в гърдите, "настигнахме бугарите", а дали е вярно е отделен въпрос :)
41
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам , защо пак са тея караници и мерене с Румъния? Ние сме различни, като икономики. Те имат повече производство и 3 пъти повече население да не говорим че вече вадят и газ. Ние сме доста по-малко и сме туристическа икономика. Съседи сме трябва да си помагаме ..А не да се караме. Заедно сме яли попарата на мустакатитее. Връзките между двете страни трябва да се засилят.
40
13
 
14
 
! Отговори
9-ти преди 4 години
Да виждаш, че държавата ти загива ежедневно и да пишеш по форумите, че България цъфти си е жив мазохизъм, но не физически , а духовен. Да си на последно място в една загиваща псевдо система и да твърдиш, че видиш ли нещата отиват на оправяне трябва да си само и единствено български блогър с чугунена глава. Същата ситуация е била и по времето на В. Левски, когато по села и паланки са го убеждавали, че вместо да се хващат за къличките , то трябвало да изчакат, че видиш ли османците започнали