Скопие отрича всичко, свързано с България, на тяхна територия!

Проф. Димитров: Няма съгласие за личността на Гоце Делчев
14 сеп 2019 18:06, Елка Василева
132
Скопие отрича всичко, свързано с България, на тяхна територия!
Драги Георгиев и Ангел Димитров. Снимка: БТА

Без съгласие по въпроса за личността на Гоце Делчев приключи 7-ото заседание на смесената комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което се проведе тази седмица в София.

След края му снощи съпредседателите на комисията Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров обясниха, че дискусиите са били много емоционални, но без постигането на конкретен резултат.

Пред БНР проф. Димитров коментира, че „за да има мост, трябва да има здрави основи“.

Още по темата

„В нашата работа не трябва да мислим за компромиси и преговори – тези думи употребяват нашите колеги, а за сериозна научна дискусия, в която решенията се вземат на базата на научните факти, на сериозната научна документация и изследвания. Само така може да изградим онези основи, по които да градим моста на приятелството и добросъседството“, каза Ангел Домитров.

Според него „нашите колеги се придържат към едни постулати на интерпретация, която е идеологически мотивирана и толкова упорито се опитват да защитават тези позиции, че нещата започват да приличат на изразяване на една негативна енергия“.

„Казах им вчера, че проявяват една логика на отрицанието на всичко, свързано с България и българско, което да бъде на територията, някога на Македония, сега на Северна Македония“, отбеляза проф. Ангел Димитров.

Той допусна обаче, че теоретично дори и нещо погрешно или конфликтно може да бъде основа за по-нататъшно развитие в добра посока: „Само че аз съм твърде умерен оптимист“.

„След 3-месечна пауза нашата 7-ма среща може да бъде определена като най-безрезултатна и най-разочароваща. Очаквахме след тази дълга пауза една позитивна енергия от колегите. Енергия имаше, но в обратната посока…Нашите колеги са прекомерно сдържани в готовността да коригират идеологически мотивираната интерпретация на миналото“, посочи съпредседателят на българо-македонската смесена комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гоце Делчев лично е написал че е българин. Макетата отричат всичко щото получават когнитивен дисонанс.
99
3
 
42
 
! Отговори
сдж преди 4 години
Трябва да гледат филма 'Време разделно'. Да видят как един еничарин е по-лют със своите от врага. Точно такива са северомакедонците или както и да се наричат.Турският експеримент с кръвния данък явно е дал резултат по нашите ширини. Промивката на националното съзнание очевидно работи. Няма родова памет - не знаеш кой е дядо ти и неговия баща. Не се иска много - просто да се поинтересуваш какво е мислел дядо ти по въпроса. Ама не - не си си говорил с него като малък.
98
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покойния Божидар Димитров беше написал"10те лъжи на македонизма". Съжалявам ,че ще трябва да го поправя,защото лъжите не са 10,а са безброй .
97
0
 
22
 
! Отговори
Додо преди 4 години
"Той допусна обаче, че теоретично дори и нещо погрешно или конфликтно може да бъде основа за по-нататъшно развитие в добра посока"==========Колкото и пъти да го чета тоя абзац и да се опитвам да намеря някаква логика в него, все удрям на камък! А иначе, да се "преговаря" с югомакедонците е все едно да се интерпретира един злокачествен тумор като фактор за добро здраве, бидейки доктрината на македонизма е в същността си нищо друго, освен болестотворен антибългаризъм. Но Брюксел натиска Бойко!
96
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко прочетох в един форум за доказателства,че Гоце Делчев е македонец.Като първо е посочено,че той е учил в българско военно училище,за да придобие военен опит и умишлено е направил нещо ,за да го изключат 1 месец преди до завърши и да не може България да го използва.Друго беше,че 2г. след написването на устава на ТМОРО ,той премахва думата българин и я замества с македонец и одринец. Те такива са им всичките докази на скопските съчинители на историята.Жалка работа.
95
2
 
32
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До кака мараАбе макета, никой не му пука за вас освен вашите врагове сънародници.Плюйте си на воля и се отричайте, изгубихте ни и доверието и търпението което имахме към вас.Айде живо здраво и да върнете българските паспорти.
94
8
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Do 90 БългаринНезнам дали съм твоето момче,защото съм над 60 годишен.По-скоро е вярно обратното.Просвещение..., а не сляпо вярване е по добре за всички...
93
1
 
3
 
! Отговори
кака мара преди 4 години
До Анонимен 83 вие сте вече Глупандия. Искате ще бъде Велика Глупандия заедно със македония
92
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са като русофилите. Мислят си че са прави, ама чуждото мнение и ОСОБЕНО фактите не зачитат. Много е трудно да убедиш македонец, че е българин. Даже невъзможно. Е същото е със русофилите. Не можеш да ги убедиш, че всъщност соца е бил вреден за България и Русия е империя, която си гледа интересите и даже ни е прецакала на няколко пъти.
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е Днес.бг не знаех че б.у.г.а.р.и се цензорира.
90
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До АнонименИзтрито е защото не сме *** а българи!Капиш!
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо б.у.г.а.р.и е истрито от цитата "Се велефме б.у.г.а.р.и" от долния коментар?
88
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До LoykoМоето момче не се пъни, българската история е призната в целия свят, за разлика от вашата измислена.Питай гърците те ще ти кажат, естествено можеш и да питаш сърбите, които като споменеш българин и се изприщтват.Та твоите братя върбета ще ти кажат че си потомък на Александър Велики.
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно е и че избрания за македонец на 20ти век Кръсте Мисирков започва "За македонцките работи" с "Се велефме *** и накрая пише ,че е македонски българин.Ако това е македонец на 20ти век, какви ли са другите от този век? Просто е като фасулЬ.
86
8
 
11
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Незнам защо не дават директно тези обсъждания и всички да чуем какво обсъждат,а не само коментари на участници от българска страна.Защо трябва да бъдат тайни тези разговори.Хубаво е да се чуе какво казват едните и другите.Доста лъжи има и в нашата история...
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонисткия идентитет е пълна каша.Те може да го мислят за нормално ,но погледнато от страни е шизофренен.Даже украйна и Молдова не могат да се сравнят с тези.Най смешно то е че първо измислят историята ,и след това скалъпват обясненията.Пример е цар Самуил,който се е бил срещу Василий((Македонец),наречен ***, те го смятат за македонец.Немам доказ,али твърдам!Самуил им трябва като македонец ,за да присвоят Охридската архиескопия,която се създава след 1018г. на мястото на Б. патриаршия
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е че в северна македония си присвояват всичко от региона Македония. Заплюли са си една нищо не значеща карта и обсебват всичко.Примерно за Димитър Талев ще кажат"ама как е бугарин,той е от Прилеп,значи е македонец.Така е и за Гоце Делчев и за безброй личности ,родени в региона Македония.Затова е такъв отпора в комисията заради Гоце Делчев.Ако кажат че е българин,автоматично всички други спорни личности признават за българи.Така че комисията няма да помръдне по това питане.
83
5
 
20
 
! Отговори
Ко праим преди 4 години
12 пъти съм гласувал за Бойко Борисов и 13-ти няма да има, ако смята да пусне тези сърбомани-българомразци в НАТО и ЕС. Чакам реакцията му!
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах картата на Скопие. Няма нито една улица с българско име - на личност, която не е от географската област Македония, на географско понятие - град, река, планина! Вижте София! Площад Македония, бул.Македония, Скопие, Охрид, Тетово, Лерин, Криволак, Щип, Преспа, Вардар, Куманово, Битоля, Баба планина, даже село Мачуково!Да се преименуват!Да се затвори границата и се минира!Да се скъсат дипломатическите отношения!Никаква подкрепа на международната сцена!
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ги кръстим на Глупандия.