От Скопие: Приемаме тревогите и посланията на България!

България е сред най-силните ни поддръжници в ЕС, заяви Заев
30 сеп 2019 15:31, Елка Василева
60
От Скопие: Приемаме тревогите и посланията на България!
Бойко Борисов и Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Подписахме договор, в който приехме, че имаме обща история, а разбира се част от нашата история е отделна за всяка от двете страни. В този дух вярвам, че комисиите ще намерят решение. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на пресконференция в отговор на въпрос относно позицията на София за европейската интеграция на страната.

„Комисията е експертна и е създадена да дефинира нещата. Нашите указания са да се предприемат смели стъпки, стъпки, основани на факти и на истината, а фактите и истината са ясни и апелираме да бъде намерено решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има воля за това, нужна е и от страна на България“, подчерта македонският премиер, цитиран от македонските медии.

Още по темата

Заев е на мнение, че тази глава от историята също ще бъде преодоляна и припомни, че досега са били разрешени спорните въпроси за четири исторически периода с шест или седем значими фигури, които двете страни ще честват заедно като част от тези периоди.

„Политически показахме и с договора, че сме за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Вярвам, че тази глава от историята, по която се разговаря, ще бъде преодоляна. Целта ни е да укрепим приятелството и добросъседството. Очаквам, че ще бъде намерено решение. България е един от най-силните ни поддръжници в ЕС и вярвам, че ще покаже това и с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат. Вярвам, че няма нужда от притеснения, приемаме тревогите и посланията, изпратени от България“, увери Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Историк"Какъв Кубер бе мой човек, предполагам че си искал да кажеш Кубрат."Земи прочети некоя книга бе истърсак. Кубер е брат на Аспарух и се заселва първо в панония като васал на маджарите, но после се преселва в днешна македония. Българското налеление в македония е най-малко от 7ми век.
53
0
 
5
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 4 години
Крайно време е нашите политици да заявят ясно на скопските власти, че ако не кажат на хората край Вардар с какви фокуси и термоядрени синтези бяха превърнати в "македонци", НИКОГА няма да видят ЕС и НАТО! Ако направим това и ако сме твърди,до 1 година тези мошеници ще клекнат а ако не клекнат, вятърът на промяната ще ги измете! Ако бяхме направили това още миналата година.сега вече щеше да има резултат!
52
0
 
3
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 4 години
Крайно време е нашите политици да заявят ясно на скопските власти, че ако не кажат на хората край Вардар с какви фокуси и термоядрени синтези бяха превърнати в "македонци", НИКОГА няма да видят ЕС и НАТО! Ако направим това и ако сме твърди,до 1 година тези мошеници ще клекнат а ако клекнат, вятърът на промяната ще ги измете! Ако бяхме направили това още миналата година.сега вече щеше да има резултат!
51
1
 
8
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
Само бой по мазните сръбски шантонерки от Република на Север от Македония!
50
11
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
"Беснееха на македонската земя разни господари - гърци, турци, сърби, БЪЛГАРИ, само на едни не признаха правото, правото на МАКЕДОНЕЦА ..." - написалият тези редове през 1937 година днес е обявяван за българин и има паметници в България. Така се пише история по български. За късмет на историята и за нещастие на фалшификаторите, съпругата му в продължение на 50 години пази неговият дневник и след падането на комунизма го дарява на македонския държавен архив. Казва се Антон Попов от село Гега.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Молете се България да ни и писне вашите палитици с Български паспорти ще станат Албански граждани или Сръбски !
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не иска да каже истината накрая няма да е има като държава!Не бяхте ли наследници на Александър заща говорите Български тогава!Гоце е Българин !
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я да се разкарат! Не става дума за историята ни след 1920-та.Те ни крадат историята още от средновековието. И сега се чудят как да лъжат и мажат.Айде у лево!
46
6
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Заев го е казал съвсем точно.Но не виждам какво има да се умува, всичко е просто и ясно.България и Северна Македония имат обща история до края на Междусъюзническата война през 1913 г., когато областта Македония фактически се разделя на три части: Вардарска, която влиза в Сръбското кралство, Егейска, която влиза в Гърция и Пиринска, която става част от България и до ден днешен.От тази дата (1913 г.) досега Северна Македония и България имат различна история.Толкова е просто, че няма накъде!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Те са се съгласили, че е обща, сега дали е българска или македонска не е ясно, затова се свика комисия :D
44
8
 
5
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
До Македонски Българин - Ти може да имаш претенции само към себе си. Към другите не можеш. Ако не си разбрал комунизма свърши, хората са свободни да мислят и говорят каквото си искат, и ти не си този който ще им заповядва какво да правят.
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква "обща" история? Историята до 1945 е българска! Кой съчини този калпав договор?
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжци
41
3
 
20
 
! Отговори
Македонски Българин преди 4 години
Аз и моите близки имаме претенции към "македонците". Искаме да напишат в своите учебници истината за помакедончването и НИКОГА да не видят НАТО и ЕС,докато не го направят! Щом крадец твърдо иска да влезе там,ще трябва да признае кражбите пред брат си и да му се извини за това,че му е бъркал в джоба!
40
2
 
14
 
! Отговори
Македонски Българин преди 4 години
Гърците постигнаха своите цели благодарение на това,че не разсъждаваха като "шопа"! Такива "братя" ни бяха и руснаците,но всеки ден ни извиват ръцете от 200 години насам! За руснаци и "македонци" въпросът е само един: кой "брат" ще излезе по-хитър,за да открадне земята на по-глупавия! За "шопа",напомпан с рубли въпроса е друг: кой дуpaк ще му се върже на приказките за да постигне целите на руската политика,като попречи на България да опази земята и народа си!
39
18
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Нямам никакви претенции към македонците. Мисля, че направиха достатъчно голям жест и е просташко сега да се опитваме да им извиваме ръцете. Те са ни братя.
38
0
 
17
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 4 години
Родината ли е по-важна или НАТО? Някой тук се гаври с България и иска да я накара да прави руска македонизация на Българите,за да "спази" политиката на НАТО! Без такива филми: Българския интерес е по-важен от интересите на Русия и НАТО взети заедно- ако сме единни и не слушаме заблуди като тези на "Историк",ще ги накараме да клекнат! Гърците интереса на НАТО ли гледаха или своя интерес? Гърците ли отстъпиха пред НАТО или Македония отстъпи пред гърците- казвай "Историко" !
37
6
 
8
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Щапаров МладшиКакъв Кубер бе мой човек, предполагам че си искал да кажеш Кубрат.За макетата няма надежда, просто те не искат да са българи.
36
11
 
8
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Nie Makedoncite i Bolgarite sme braka.....nemame poblizok narod...... Nemojte pak da ne PREDADETE koko mnogu pati vo ISTORIJATA... OVOJ PAT NEMA NIKOGAS DA VI GO ZABORAVIME
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недалновидната ни политика доведе до тази ситуация с Македония. Македонците в мнозинството си са настроени против България. Вече е късно. НАТО и ЕС се нуждаят от тях и не можем да ги спрем.