Защитата на българската история - препъни камъкът за Северна Македония

Всяка преговорна глава за ЕС ще се следи изкъсо от нашите власти
Обновена: 30 сеп 2019 13:03 | 30 сеп 2019 12:54, Камелия Цветанова
36
Защитата на българската история - препъни камъкът за Северна Македония
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството ще изготви национална позиция с ясни изисквания и критерии за защита на българския национален интерес, която ще залегне в преговорната рамка и ще стане задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС. Около това мнение са се обединили участниците в срещата на "Дондуков" 2 заради очакваното определяне на дата за започване на преговори с югозападната ни съседка.

Президентът Румен Радев обобщи резултатите от разговора и въпреки че призна, че приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа, България ще има своите условия.

Още по темата

Той припомни, че именно нашата страна беше първата, която призна независимостта на Северна Македония.

"България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската перспектива на Северна Македония и водено от тези принципни убеждения българското правителство инициира подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да им даде импулс и нова перспектива", каза държавният глава.

Според него обаче липсата на конкретни условия, измерители и срокове, е довела до драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Северна Македония.

"Нещо повече, въпреки огромните усилия положени от българската страна, съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, а напоследък те са обезпокоителни, а също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие", каза Радев.

При тези обстоятелства и при очакваното в средата на този месец  започване на преговори са нужни незабавни действия за националната позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят националния ни интерес, смята президентът.

"Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство, а също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от този процес и то с ясни измерители. Такава една позиция следва да бъде представена и с нея да се запознае и парламента", отсече той.

Според него особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеите и на позициите на обществените медии, защото постигането на европейско добросъседство трябва да е основният критерий за успешен преговорен процес.

"Важно е също така да се очертаят т. нар. червени линии,  които трябва да гарантират, че интеграцията на Северна Македония няма да бъде за сметката на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва много ясно да се поставят открити условия,  при неизпълнението на които да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е ясно предварително, да е заложено ясно в самото начало на даването на старта на преговорния процес", каза Радев.

Според него една такава открита, коректна и конструктивна позиция ще е не само в защита на българския национален интерес, а и в ползва на ЕС, защото няма да допусне междусъседски проблеми.

Радев съобщи още, че на срещата е поставил и въпроса за Air policing на въздушното пространство на Северна Македония.

"Имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, за да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев също е предател --присъства на 1-ви септемврина среща във варшава заII-та световна война безпокана за Путин. Зарадитова на нея не присъствахаТръмп, Меркел, Макрон,Джонсън. А бяха там Грузия,Украйна, Черна гора и всякакварусофобска *** (коятоподлежи на зачистване).
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,макета ни разиграват,ясно като бял ден.Но да се обясни ,ако все пак направят промени в учебниците,причината фактите да се фалшифицират,а българите обругани.За това има документи,политическа обстановка ,лица,дори и от наша страна ,но няма значение ,важно е истината такава каквато е.А то обща история,два братски народа ли ,един народ,е ако са братски ,защо са братски и защо са два?Нали беше,един народ един цар ,една територия.От 7 в. Кубер е там,а при Крум от началото на 9 в. днешна СМ е към БГ
25
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 4 години
И изказването на проф. Илчев по БНР беше и тако, и вако!!!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега фондациите ще зареват за австралийската македония, ама не трябва да им клякаме
23
1
 
16
 
! Отговори
111 преди 4 години
Клекнали сме! Срещата се оказа една пушилка за пред българското общество. Корнелия много предвидливо и хитро не беше там. Волен Сидеров също. Запитайте се защо. Каракачанов вчера се изцепи да напуска управлението, ако на 17 октомври подкрепим начало на преговори със Северна Македония за еврочленство. Да видим, от ВМРО нещо са се умълчали. Един народ ли сме или два братски? Мале, малеее! Доколкото знам "народ" и "нация" не са точно едно и също нещо. Накратко: подготвят ни.
22
1
 
12
 
! Отговори
ххххххх преди 4 години
Събуди се,българино! тези ще ни унищожат отечеството!
21
0
 
24
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Леви, десни всички сте продажници.Щели да следят изкъсо преговорите, захапали сте Гоце Делчев, но я кажете защо цар Самуил и цар Иван Асен са македонски царе в учебниците на макетата.Вие сте срам за българския народ!
20
10
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Те някои другари и товарищи вече чакат и третото пришествие на "баратушките" си, за да се докопат отново до едноличната си Власт, а след като ни "освободиха" за 2-ри път се навъдиха и едни ***, дето и сега изповядат българщината си със силно изразен рушки акцент ... !!!
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПР на Румен и Бойко - демек, вижте ни колко добре си пазим историята.Истината е, че от нас нищо не зависи дали Македония ще е в ЕС или не. Каквото решат чичковците в Брюксел, това става. Нашите бити карти никой не ги пита.
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце много си повярва,че е голям политик и не му се иска да променя това,независимо дали става въпрос за нашите национални интереси или друго нещо.Стремежа му да се хареса на всеки е свързан с нарцисизма му.Той е вреден за България и трябва да си ходи.Само общи приказки от него и нищо конкретно.Ако си мисли ,че ще бъде описан в историята като голям политик,се лъже жестоко.
17
3
 
24
 
! Отговори
Поаро преди 4 години
Много внимателно трябва да се действа с тези макета! Да не се прибързва, защото са двулични и долни! Излишно е да хвалите или плюете Русия! Това не е главната тема!
16
6
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До ... до Калеко Алеко ... Те някои другари и товарищи вече чакат и третото пришествие на "баратушките" си, за да се докопат отново до едноличната си Власт, а след като ни "освободиха" за 2-ри път се навъдиха и едни ***, дето и сега изповядат българщината си със силно изразен рушки акцент ... !!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еър полисинг -- българскикретенизъм в действие.Когато отношенията салоши не е необходим адаже и вреден.
14
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко АлекоАко не беше Русия която ни освободи два пъти, днес България нямаше да съществува като държава.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето,затова СМ тупка топката и бави.Затова и Пендаровски се исказа за Гоце Делчев че е българин,за да замаже очите на българските политици.Той си каза,че се е консултирал със специалисти по темата ,преди да се изкаже.След това смени плочата за Гоце.Чак тогава се осетиха някои,че ги работят.Просто трябва да кажат НЕ за датата за преговори и така до изчистване на всички противоречия между двете страни.Пък тогава ,който иска да бърза,който иска да бави.
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът е тотално опростачен от западната "култура", постоянно го заливат със посредствени западни филми, музика, риелити шоута, а в България се водят дебати, че Македония откраднала историята ни. Ми хубаво, да я краде, да си носи някъде.
11
10
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Не само Северна Македония е заплаха за нашата история, опити за посегателствата в/у нея идват и от страна на рушките товарищи на другаря радеФ ... Наскоро една говорителка на външното министерство на раССия твърдеше, че съвеЦката армия е спасила българските евреи, а и товарищ путин беше на мнение че кирилицата е "македонска азбука" ... !!!
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Препъни камъкът е друг - подписаният на юнашко доверие и без грам разум договор с макетата! Там е заровено кучето! Гърците подписаха, чак когато макетата им клекнаха по всички исторически и териториални въпроси, пък даже и за името на новопръкналата им се държава!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са антични македони, идват от древността, какво ги интересува българската история.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вето за сърбоманите. Първо да научат историята, второ да спрат да си я присвояват и трето да престанат да се мислят за нещо повече от това което са, а именно комплексирани сърбизирани и опростачени балканци.