Борисов: За стабилност на Балканите - да забравим дрязгите

Северна Македония и Албания да не се отказват от пътя към ЕС
Обновена: 8 ное 2019 13:08 | 8 ное 2019 13:00, Елка Василева
28
Борисов: За стабилност на Балканите - да забравим дрязгите
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани, заяви министър-председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща "Стратегически диалог за Западните Балкани" в Женева, цитиран от правителствената пресслужба.

Според премиера Борисов, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджът на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото.

По думите на българския министър-председател превъзмогването на наследството от миналото може да се случи на основата на споделените ценности като толерантност, приобщаващите действия и взаимното доверие.

Премиерът акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посочи Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока. "България доказа, че е държава членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство", отбеляза министър-председателят.

Премиерът Борисов напомни, че догодина на страната ни предстои да поеме тази високо отговорна задача, съвместно с Република Северна Македония. Борисов беше категоричен, че като председател на Берлинския процес България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.

Министър-председателят Бойко Борисов специално се обърна към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера, без да се обезкуражават, те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно - европейската интеграция.

Премиерът Борисов фокусира вниманието на участниците в срещата и върху темата за бъдещето на младите хора в Западните Балкани. "Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона", заяви Борисов.

Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на "изтичането на мозъци" и на емиграцията, но - много по-тревожно и дори опасно - до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Пълен клоун и ***.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За стабилност говори, когато усети че има напрежение и стола му се клати.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Боко не му дреме за Балканите ,важно за него е да гради авторитет при съседите!На тях пък не им дреме за авторитета на Боко и се гаврят с него!Дачич,Заев,Вучич,Мицкоски/шеф на ВМРО-ДПМНЕ/си го подхвърлят един на друг и покрай Боко се гаврят и с България!
18
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До 12ами самия "Бойко" плюе та са къса срещу онова време!!..Нарича го "Режима"...Режима ,на който той е бил ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ.ДБ,или там другите,били "Деца и внуци на бившата номенклатура"...А ТОЙ САМИЯ КАКЪВ Е БИЛ?!..А Цвъки?..-Тоя последния не беше ли дете на "Активни Борци Против Фашизма и Капитализма" по времето,когато Мутрьо са натискаше за Висшата милиционерска школа на БКП?!..Не схващате каква ОТВРАТ е тоя *** и неговата Хунта,нали?!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо си виках Шлангажията с Маркуча днес си полива магнолиите и няма да се появи и ето ти го изникна от нищото. Като го гледам нещо е подпухнал вискито му е дошло в повече и черният дроб не сее справил с преработката. А бъбреците не са смогнали да изхвърлят алкохола. Леко бе Шлангажията като че не си виждал виски а само филии с мас. Не така бе.
16
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Баце",ето нещо,на което ТРЯБВА да резнеш лентичката:-"Повече от 280 човека в Русе могат да останат без жилища, ако кредиторите на фалиралата захарна фабрика продадат ведомствените имоти, съобщава NOVA.С парите от продажбата на недвижимата собственост трябва да се погасят задължения на фабриката от 18 млн. лева. Въпреки че процедурата по несъстоятелност още не е приключила, НАП вече обяви за продан няколко имота. "ДАВАЙ,"Баце",нали си по откриване-закриването..?някой ще заложи ли за ленти
15
0
 
13
 
! Отговори
Недоразумение преди 4 години
Абсолютен срам е този псих..ат.
14
3
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Че какво, лошо ли е да си членувал в БКП? Нали едно време било най хубаво по времето на БКП. Каква е тая шизофрения, едно време при БКП било супер а сега Бойко бил член на БКП и това било много лошо.
13
1
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Значи твоя идол
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът, легендата, демократа, интегратора, евроатлантика, стратега, царя балкански, обединител и бащица на народите... пътя, истината и живота - самият той Наш Баце! Горд потомък на две поколения либерали и хуманисти преди него, които никога, ама никога не са членували в БКП, както и той самият!
11
3
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Браво Борисов, стабилен си като пръч на лед!
10
3
 
18
 
! Отговори
ЛУД УМОРА НЯМА преди 4 години
А бе седни си на ***. Виж СЪРБИЯ каква магистрала построи без "европейската помощ" и без твоите крадливи фирми. Няма фасони, няма дуене кто за световно
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще пукне скоро от лой.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Gledak sa bg i bg narod stiga siri4 si se fukal jivkov go obi4aha vikasche nie ne as sire4 ti
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъ.па Мутра
6
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
От Бате ни Бойка...рабрах,че ние ще се...оправим,когато се...оправят Западните съседи,след това ще...чакаме да се оправят и Северните...съседи,след това и Южните...съседи(те нямат оправяне) и след това ще дойде нашият ред.До тогазз,все Бат Бойка ще ни...оправя колкото е може и колкото е...запомнил въфф Виссшето пожарникарско училище(ВПУ).
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иде Коледа. Да закoлим прacето с една карнобатска гроздова... че, вече и сакото не му е по мярка!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямата празна глава пак ли ще се прави на Обединител на Балканите.Не разбра ли че никой не го бръсне за нищо и всички му се присмиват.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западналите Балкани са с големи американски бази и Макрона няма да ги пусне.
2
17
 
5
 
! Отговори
Поет преди 4 години
Червен *** от зарана жално виеНа крак отново е руското звеноА Бате Бойко като тъпани ги биеБате Бойко е пак номер едно