В Северна Македония: България е враг заедно с Гърция и Албания

75% от съседите искат страната да бъде приета в Евросъюза
Обновена: 30 дек 2019 15:06 | 30 дек 2019 15:06, Елка Василева
117
В Северна Македония: България е враг заедно с Гърция и Албания
Снимка: архив, Reuters

Гражданите на Северна Македония смятат България, Гърция и Албания за свои най-големи врагове.

Сърбия обаче заедно с Германия, САЩ и Турция са смятани за най-големите приятели.

Според анкета, проведена от „Еврометър“ на Центъра за европейски стратегии „Евротинк“, най-голямата заплаха за стабилността на Северна Македония са Русия, САЩ и Косово.

Най-голям брой от анкетираните – около 20% са отговорили с „нито една“ на въпроса коя държава или международна организация е най-голям неприятел, пише 360stepeni.mk.

Още по темата

На въпрос ако утре се проведе референдум с въпрос „Дали сте за влизане на Македония в ЕС“ цели 75% от анкетираните биха гласували положително.

Анкетата, проведена преди и след решението на Европейския съвет да не бъде определяна дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, показва, че непосредственото влияние на френското вето е минимално, съответно над половината от анкетираните очакват Северна Македония да започне преговори през 2020 г. и се надяват това да се случи на срещата на върха на ЕС в Загреб.

Гражданите на Северна Македония са оптимисти и смятат, че 5-10 години след началото на преговорите страната ще стане член на ЕС.

По отношение на причините, поради които Северна Македония не получи дата за започване на предприсъединителни преговори, 57% подчертават, че вина за това е липсата на реформи вътре в страната. Една четвърт от анкетираните посочват, че става дума за вътрешни проблеми в самия ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стокхолмски синдром му се казва когато макета харесват сърби.
51
8
 
15
 
! Отговори
Бляд преди 4 години
Как кой има полза от разделени Балкани. Още навремето Раковски, Ботев, Вазов, Захарий Стоянов и други будители са предупреждавали за мръсните игрички на Русия. Как ще си прокарва долните интереси монголо-еврейската държава на Балканите, ако там има силна и обединена България? Дреме им на САЩ за нас, те са съюзник на Турция, която след 50г. тотално ще контролира Балканите и входа между Европа и Азия. И не, не съм *** или турчин, а за щастие неизпържен от комунистите мозък !
50
5
 
14
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Кой работи непрекъснато съседи и братя да се мразят и избиват?А кой излиза винаги победител и прибира парите?Кой има полза от слаби Балкани и като цяло от разединение сред славяните?Какъв модел ни се предлага?Честит би Хелоуин!
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Малки са, но хич не са жалки. Диаспората им в Щатите стигна чак до конгреса да иска права за малцинство в Бг. Същото подквасено с бугарскиот фашистачки геноцид над евреите, направи коминтерновската им емиграция в Австралия. От тая държавица трябва да бягаме, като дявол от тамян. Те мразят и Русия, така че не ни плашете с влияние на Путин. Обичат само сърбите, от които имат 18% македонизирани.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52А американофилството е свобода на духа нали? Като си спомня как онзи сенатор дойде в уж суверенната ни държава и нареди да се спре Южен поток ми се гади, няма такова унижение и падение, пфуНо онзи отгоре си го прибра набързо...
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
FYROM
46
1
 
36
 
! Отговори
да преди 4 години
нищо,че на хората в България и Гърция им е през оная работа за смотаната Македония !!врагове имат истинските държави,а не измислици като "Македония"
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонците ни мразят както *** мрази баща си. Ами направи си ДНК анализ. Истината боли, а? ***!
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ,,Еврометър" изключат интервюираните албанци/30% от населението/ще се види ,че Ние сме най-големият враг на мъкедонците ,защото поставяме под съмнение самобитността на мъкедонският етнос!
43
1
 
30
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Не знам кой му плаща на този "Еврометър", но не може САЩ едновременно да е и приятел, и заплаха за С. Македония.Освен това, завчера се върнах от Охрид, където карах Коледа и пообиколих из С. Македония. Обикновените хора са към нас, българите, невероятно мили, дружелюбни и услужливи! А политиците им - нека ни смятат за врагове, за нас и те са ни врагове!
42
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония не е враг на България прекалено са малки и жалки за враг.Добре че скоро шиптърите там ще са повече и няма да ни крадат историята.
41
2
 
15
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
След 5-10 години не знам дали ще са в ЕС,по вероятно е държавицата вече да се казва Илирида.
40
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тая северна ли е каквато и да е македония
39
3
 
50
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
С такива приятели като Турция, Сърбия и САЩ врагове не им трябват.
38
0
 
34
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Еми те хем тези държави им били врагове хем искат в съюза с тях, това е типичното маке което не може едно логическо изречение да върже без да си противоречи.Държава която не намира начин да разреши проблемите със съседите толкова дълго време не заслужава втори шанс.Опитват се вътре да наслагват противоречиви мнения които са в противовес с това което уж политически се стремят. Играят игра която не им подхожда на пълната с проблеми държава.Номера минава ако си САЩ или Русия, иначе е просто смешно.
37
1
 
27
 
! Отговори
избирател преди 4 години
И при тях максимата," П-Р-О-С-Т-О-В-А-Т НАРОД,СЛАБА ДЪРЖАВА",е в пълна сила!!!
36
1
 
26
 
! Отговори
9 преди 4 години
Да си търсиш непрекъснато врагове е нацистки модел !
35
2
 
44
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Македония е квартал на Кюстендил :) А иначе- ситуацията е малко пинчер плаши Лъв хаха
34
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите си свършиха работата. Преди 50 години дядовците им се имаха за по-българи от нас, а сега вече се оказахме врагове!
33
3
 
31
 
! Отговори
ДА НИЕ СМЕ ВРАГ! преди 4 години
Но нашите врагове в Македония са сърбоманите и македонистите и нека тези врагове на българщината знаят, че след атаката на NASA, когато феодалните диктаторски режими изчезнат от лицето на земята, не само Западните покрайнини , но и таза изконна българска земя Македония, ще си върнем в пределите на Европейска България...