Балканите посрещат Възкресение с празни църкви и забрани. А у нас?

В Северна Македония ще има забрана за пътуване от петък до понеделник
Обновена: 14 апр 2020 16:31 | 14 апр 2020 16:31,
92
Балканите посрещат Възкресение с празни църкви и забрани. А у нас?
Снимка: БГНЕС

Католическия свят отбеляза Великден по един от най-тихите и смирени начини до сега. Папата произнесе "Орби ет урби" пред празния площад Свети Петър във Ватикана, а вярващите се помолиха в домовете си.

Седмица по-късно, на основно православните Балкани, държавите се готвят да посрещнат по тих начин Великден.

Гърция

В Гърция Светия синод на Гръцката православна църква обяви още в началото на месеца, че църквите ще останат затворени по време на светите празници.

Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

Още по темата

Тази седмица пък гръцкото правителство заяви, че обмисля да забрани напълно движението на лични автомобили в навечерието на Великден и на самото Възкресение, за да осигури стриктното спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в критичния момент.

Ако в крайна сметка мярката бъде приета, тя ще бъде приложена от 20 часа вечерта на Велика събота, когато затварят магазините.

Властите в Атина се притесняват, че макар и църквите да са затворени, много хора ще предприемат пътувания, за да се съберат със семействата и приятелите си.

Правителството разбира умората на гражданите и ако тази мярка бъде приета, тя ще бъде последната преди постепенното разхлабване на ограниченията през май.

Северна Македония

В съседна Македония също предприемат подобен на гръцкия подход. Властите приеха строги мерки за ограничаване на движението по време на празниците.

Забранта там започва още по-рано - от 17 април в 16 часа и ще продължи до 21 април вторник в пет часа сутринта.

Също така бе прието и предложението на Главния координационен кризисен щаб от четвъртък до вторник да се забрани движението и събирането на групи, т. е. да се затворят всички паркове, места за излети, местата за почивка в националните паркове и гори и вилните зони по време на предстоящия празник.
 
Румъния

Църковните власти в Румъния отмениха поклонението за Цветница и решиха, че литургията за Възкресение Христото ще бъде отслужена без миряни.

Изповеди и причестявания ще могат да се извършват както досега, само в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва Светият синод.

Обредният хляб за Великден ще бъде благословен на Велики четвъртък и ще бъде опакован в отделни пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота безплатно на вярващите в специално устроени за целта места извън църквите. Обслужващият персонал ще носи защитни маски и ръкавици.

Литургиите на Велики петък и за Възкресение Христово ще бъдат отслужени от църковните служители без присъствие на вярващи.

В полунощ, когато бият камбаните на всички църкви, вярващите със запалени свещи могат да излязат на балконите и прозорците и да се поздравят с "Христос воскресе" и "Воистина воскресе" от дистанция минимум два метра.

Благодатният огън ще пристигне в Румъния от Ерусалим на 18 април и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите на международното летище Отопени.

Делегатите ще носят защитни маски и ръкавици и ще спазват социална дистанция, посочва още Светият синод на Румънската православна църква.

Как ще е у нас?

На изминалата Цветница много миряни спазиха призивите на властите да останат у дома и нямаше опашки пред църквите. Тази година Българската православна църква реши да не раздава върба на Цветница, именно за да няма струпване на хора.

Въпреки това в някои храмове в страната и София имаше някои нарушения, като например приемането на причастие с една и съща лъжичка.

За предстоящите празници от църквата обаче предприемат още мерки. За да няма струпване в храмовете, миряните ще чакат навън, на разстояние един от друг.

На Велики Петък, след изнасянето на светата Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Айде стига се правихте на" по - католици от папата", ако не се бутате в църквите какво ли ще стане !
71
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Имаме ограничен мед персонал , от който все повече стават заразените , а някои с фалшивия си плач за" свобода" призовават към неподчинение ! Това е престъпление в инзваредно положение !
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мен 70Борисов трябва да, затвори църквите. Един Великден без тълпи, ще го преживеем, но пипнат ли вируса, някои може и да не го преживеят.......Борисов не е в състояние да се бори с българското национално и традиционно умствено изоставане и гранично личностно разтройство на повечето български ***.:)))))))))Може да го стори само истински Бог (не този по попските църкви от садукейски характер) но явно още му се вижда заинтриговащо забавно.:)))))))))))))
69
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53В България няма как да бъде затворена църквата защото тя е дошла от нашите земи и от тук се е разпространила в половин Европа и в Северна и Централна Азия. Това са много важни традиции, включително причастието от обща лъжичка. Така е Богоугодно.........Да, от теб се е разпространила психозата и дилюзията та не е спряла да те кълве по липсващия ти акъл. :))))))))))) Богоугодното обаче не се мери по Тошовски ***!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
68
3
 
5
 
! Отговори
фалшиви новини преди 4 години
имах предвид вземането на причастие с една лъжица не е нарушение
67
2
 
3
 
! Отговори
фалшиви новини преди 4 години
Вземането на причастие не е нарушение, нарушение е, че пишете невярни неща
66
3
 
16
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Борисов трябва да, затвори църквите. Един Великден без тълпи, ще го преживеем, но пипнат ли вируса, някои може и да не го преживеят.
65
4
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
На мкого пречат отворените храмове-НА АНТИХРИСТА И НА АНТИЧОВЕЧНОСТТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЕЛЕНИТЕ ХАРТИЙКИ!КОЙТО ИМА С КАКВО ДА МИСЛИ-ФАЛШИВИТЕ ПАПРИОТИ,ХУМАНИСТИ,СТРАДАЩИ ЗА ПЕНСИОНЕРИ И ВЪЗРАСТНИ СЛУГИ НА ЧУЖДИ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ,А КАК СЕ БОРИТЕ С ПЛАТЕНИЯТ ГЕНОЦИД НАД ХОРАТА ОРГАНИЗИРАНАТА СВЕТОВНА МРЕЖА ЗА РАЗПОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ,А..ПРЕДИ ДА ЛЪСКАТЕ БАСТУНИ И ТУРЯТЕ ПЛЮС И МИНУС ДАЛИ МОЖЕ ДА ПОМИСЛИТЕ ЗА БРОЯ НА НАРКОЖЕРТВИТЕ
64
0
 
1
 
! Отговори
До Хюго 54 преди 4 години
Ама ти сериозно си много зле информиран.
63
7
 
12
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
голяма грешка направи Борисов, от страх да не загуби електорат ли и аз не знам , но голяма грешка. След 2-3 седмици ще стане страааашно !
62
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖоОТИВАЙ В СЪРБИЯ
61
2
 
13
 
! Отговори
Жо преди 4 години
В съседна Сърбия има полицейски час вечер от 17 ч. до 5 ч сутринта. Забранено е всякакво излизане и движение по улиците.За Великден се предвижда денонощна забрана от 17 ч. в четвъртък до 5 ч. сутринта в понеделник. Хората са предупредени да се запасят с храна. За кучетата е предвидено време за разходка от 23 до 24 ч. вечер и то само на 200 метра от дома.Глобите се равняват на 300 евро за първо нарушение.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И АЗ ТИ КАЗВАМ ТИ СИ ПЕТЪР (КАМЪК) , И НА ТОЯ КАМЪК ЩЕ СЪГРАДЯ ЦЪРКВАТА СИ И ПОРТИТЕ АДОВИ НЯМА ДА Й НАДДЕЛЕЯТ.
59
3
 
2
 
! Отговори
не го мислете преди 4 години
Хюгчо. Той с тролските си рублички няма да си купи свещи, нито ще ги раздаде на нуждаещите се. Можеше да мине за позаблуден православен идеалист до момента, в който почна да употребява "либерастки". Вече е ясен.
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В замяна повичава помощ от Византия,сле което започва насилствено покръстване на българи и славяни от византийските свещенници. Ти да не мислиш че са ги молили и са им давали много избор,а за римо католическите походи на изток да не говорим. Всички покръстени монарси в европа насилствено са покръствали населението в териториите си. Биди жив и здрав но по далеч от мен
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз затова и писах,че на такива като хюго бос, цял живот не стига да му бъде обяснено каквото и да е било,а особенно някой който използва дума като либерастки и име хюго бос? Последно и приключвам с теб. Ти за насилственото налагане на християнството в книгите по история чел лиси. Аз съм чел много история,а не като теб който е чел някаква избирателна история. Покръстването в територията на България е било насилствено. Под натиск от Рим и Византия но Борис 1 избира Византия и става Михаил в замяна
56
8
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Истинските вярващи се предполага, че обичат ближния и не биха му навредили като станат заразоносители. А посещаващите масовите служби, ближещи лъжици, целуващи икони са далеч от това. Освен безотговорни лицемери, те са и егоисти!
55
3
 
16
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Човек трябва да има вярата в сърцето си ,а не да ходи само на Велик Ден и Коледа на църква !
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи да се затворят цървите,а не можахте януари да спрете полетите от и до Китай,и от Италия,Испания също. Китайците трябва да се дебнат,защото пак ще ядат супа от прилепи или друга такава гадина,и пак ще заразят света,и веднага под карантина целия Китай,и стоките им,за да не пострадаме пак така брутално. Тази държава е родина на гадни болести .
53
0
 
7
 
! Отговори
vmz преди 4 години
До Хюго Бос до 49Невежеството на суеверните ит всички дениминации е със съществен принос.