Балканите посрещат Възкресение с празни църкви и забрани. А у нас?

В Северна Македония ще има забрана за пътуване от петък до понеделник
Обновена: 14 апр 2020 16:31 | 14 апр 2020 16:31,
92
Балканите посрещат Възкресение с празни църкви и забрани. А у нас?
Снимка: БГНЕС

Католическия свят отбеляза Великден по един от най-тихите и смирени начини до сега. Папата произнесе "Орби ет урби" пред празния площад Свети Петър във Ватикана, а вярващите се помолиха в домовете си.

Седмица по-късно, на основно православните Балкани, държавите се готвят да посрещнат по тих начин Великден.

Гърция

В Гърция Светия синод на Гръцката православна църква обяви още в началото на месеца, че църквите ще останат затворени по време на светите празници.

Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

Още по темата

Тази седмица пък гръцкото правителство заяви, че обмисля да забрани напълно движението на лични автомобили в навечерието на Великден и на самото Възкресение, за да осигури стриктното спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в критичния момент.

Ако в крайна сметка мярката бъде приета, тя ще бъде приложена от 20 часа вечерта на Велика събота, когато затварят магазините.

Властите в Атина се притесняват, че макар и църквите да са затворени, много хора ще предприемат пътувания, за да се съберат със семействата и приятелите си.

Правителството разбира умората на гражданите и ако тази мярка бъде приета, тя ще бъде последната преди постепенното разхлабване на ограниченията през май.

Северна Македония

В съседна Македония също предприемат подобен на гръцкия подход. Властите приеха строги мерки за ограничаване на движението по време на празниците.

Забранта там започва още по-рано - от 17 април в 16 часа и ще продължи до 21 април вторник в пет часа сутринта.

Също така бе прието и предложението на Главния координационен кризисен щаб от четвъртък до вторник да се забрани движението и събирането на групи, т. е. да се затворят всички паркове, места за излети, местата за почивка в националните паркове и гори и вилните зони по време на предстоящия празник.
 
Румъния

Църковните власти в Румъния отмениха поклонението за Цветница и решиха, че литургията за Възкресение Христото ще бъде отслужена без миряни.

Изповеди и причестявания ще могат да се извършват както досега, само в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва Светият синод.

Обредният хляб за Великден ще бъде благословен на Велики четвъртък и ще бъде опакован в отделни пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота безплатно на вярващите в специално устроени за целта места извън църквите. Обслужващият персонал ще носи защитни маски и ръкавици.

Литургиите на Велики петък и за Възкресение Христово ще бъдат отслужени от църковните служители без присъствие на вярващи.

В полунощ, когато бият камбаните на всички църкви, вярващите със запалени свещи могат да излязат на балконите и прозорците и да се поздравят с "Христос воскресе" и "Воистина воскресе" от дистанция минимум два метра.

Благодатният огън ще пристигне в Румъния от Ерусалим на 18 април и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите на международното летище Отопени.

Делегатите ще носят защитни маски и ръкавици и ще спазват социална дистанция, посочва още Светият синод на Румънската православна църква.

Как ще е у нас?

На изминалата Цветница много миряни спазиха призивите на властите да останат у дома и нямаше опашки пред църквите. Тази година Българската православна църква реши да не раздава върба на Цветница, именно за да няма струпване на хора.

Въпреки това в някои храмове в страната и София имаше някои нарушения, като например приемането на причастие с една и съща лъжичка.

За предстоящите празници от църквата обаче предприемат още мерки. За да няма струпване в храмовете, миряните ще чакат навън, на разстояние един от друг.

На Велики Петък, след изнасянето на светата Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
9
 
2
 
! Отговори
Хюго преди 4 години
православна душице, къде ще си харчиш рублите, които днес заработи?
51
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България няма как да бъде затворена църквата защото тя е дошла от нашите земи и от тук се е разпространила в половин Европа и в Северна и Централна Азия. Това са много важни традиции, включително причастието от обща лъжичка. Така е Богоугодно.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никой те ти облизва лъжичката
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен43 -ти Богомилите.........не са са кланяли на нищо.спомнете си и за Иван Рилски .Прочетете и за Исихастите.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "До 20"Не си чул, защото си си заровил главата в пясъка. В Корея и във Франция от там именно тръгна цялата епидемия - сборища в църкви.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в тази ситуация да празнуваш.......................време е за размисъл и пренастройване
46
1
 
2
 
! Отговори
Hugo преди 4 години
Е у нас лъжичката ще е една :D
45
3
 
6
 
! Отговори
до хюго бос до 38 преди 4 години
Ти дай пример кога не са. Къде видя,че съм писъл,че църква и религия ми пречат?Става въпрос за ситуацията в която сме в момента. Всички Вие които евентуално ще отидете на църква по време на карантина и евентуално ще си прехвърлите вируса един на друг и после ще плъзнете сред хората .Това ми пречи.Такива като теб цял живот няма да ми стигне да ти го обесня,защото си знаете вашата и за никой друг не ви дреме. 2020 години никой не ви прече да се молите,но 2020 вие насила сте карали хора да се молят
44
5
 
8
 
! Отговори
Църквата преди 4 години
До ПРАВОСЛАВЕН 33Знаете ли, че прекаленият светец и БОГУ НЕ Е ДРАГ! Така, че християнино, остани си вкъщи и пази здрави ближните си! Не гневи ТВОРЕЦА, бъди смирен и обичай човешкия род, както Бог го обича!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хюго Бос 39Що? Вие в джамиите нямате ДС ли? МЕИ имената на своите сменихте, и ги бутахте направи да ги стреля милицията......Същата мюфтийска помия както в "православната църква"! Ама българските народни *** нали са кереч прости и ги влачат за носа от името на "бог", ама не и БОГ!:)))))))))))
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хюго Бос 40Дай пример кога в България българи сме убивали заради православието? Или сме рязали глави?Убивали сме Богомилите и сме ги горели на клада защото бяха обявени от българските фарисеи и садукеи за еретици! А те всъщност бяха чистите християни и последователи на Исус Христос! Не за друго попската помия скоро ще изчезне.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хюго Бос 35В православието връзката с Бог става в храма със свещеник и ритуал.......Няма как да не стане особено ако попа е бил в Държавна Сигурност на БКП-то! Голямо православие ви чекне бас българските блеещи козли.:)))))))))))))))))))))))))Ако храма е заключен не става, така ли?!:)))) А в Библията защо не пише за тази уникална българска връзка между храна, попа и Бог?:))))))))))))))))))))))))Пише обаче за фарисеите и садукеите които са мерзостите на запустението, като поповете!:)))))))
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не трябва да ходи на Великден на църква, за да покаже на нашите ограничени и изключително безхаберни свещеници, че българинът вярва в Бог и може да го немери в дома си, но не вярва на тези лицемерни доносници от близкото минало облечени в расо изживяващи се като мъченици!
39
3
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос до 38 преди 4 години
Дай пример кога в България българи сме убивали заради православието? Или сме рязали глави? И ако ти не ходиш на църква или твоето обкръжение, какво те бъркат църквите и религията?
38
1
 
2
 
! Отговори
Хюго Бос до 8 преди 4 години
Що? Вие в джамиите нямате ДС ли? МЕИ имената на своите сменихте, и ги бутахте направи да ги стреля милицията.
37
7
 
2
 
! Отговори
до Православен преди 4 години
Православни ми бо^к^^лук, такива като теб са убивали,убиват и ще убиват в името на църквата,с нищо не си по различен от радикалните мюсулмани режещу глави в името на Бог. Аз съм православен християнин защото Мама така е решила когато съм се родил но религията е без значение за мен. Пов^^ръ^^ща ми се от сг^^ан като теб. Ако искам за нещо да се помоле го права в колата,в хола,в банята/тоалетната, на терасата......
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Православен 33Ти пък кога през живота си, на кой празник и в коя църква си влязъл на литургия да приемеш Св. Причастие, може ли да ни кажеш, моля???Ти пък като присъства та светна тубичката с възелин на дедо поп! :))))))))))))))))))))))))))
35
4
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Не съм чул за заразени от църковен събор или ритуал. Но виж от ски курортите много.
34
4
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос До 34 преди 4 години
Личи си, ме не познаваш православието. Но закони натрапваш невежеството си. В православието връзката с Бос става в храма със свещеник и ритуал. В протестантските секти връзката директна ижким, дори и докато акаш в тоалетната. Ясно ли ти е?
33
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много набожен бил българина ейййййй,без църква неможе. Нали проповядвате,че Бог е навсякъде? Какво сте се юрнали да ми ходите в църква. И като се молите Богу от 1989г насам по-добре ли ви стана? Пенсийките и лекарствата добре ли са? Всичко под ключ,какви църкви какви молитви? Стойте си в къщи. Утре ще ви махнат карантината,защото ви пречи и след 1 месец ще се редите на опашки пред болниците кой да ум^^р^е вътре