Балканите посрещат Възкресение с празни църкви и забрани. А у нас?

В Северна Македония ще има забрана за пътуване от петък до понеделник
Обновена: 14 апр 2020 16:31 | 14 апр 2020 16:31,
92
Балканите посрещат Възкресение с празни църкви и забрани. А у нас?
Снимка: БГНЕС

Католическия свят отбеляза Великден по един от най-тихите и смирени начини до сега. Папата произнесе "Орби ет урби" пред празния площад Свети Петър във Ватикана, а вярващите се помолиха в домовете си.

Седмица по-късно, на основно православните Балкани, държавите се готвят да посрещнат по тих начин Великден.

Гърция

В Гърция Светия синод на Гръцката православна църква обяви още в началото на месеца, че църквите ще останат затворени по време на светите празници.

Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

Още по темата

Тази седмица пък гръцкото правителство заяви, че обмисля да забрани напълно движението на лични автомобили в навечерието на Великден и на самото Възкресение, за да осигури стриктното спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в критичния момент.

Ако в крайна сметка мярката бъде приета, тя ще бъде приложена от 20 часа вечерта на Велика събота, когато затварят магазините.

Властите в Атина се притесняват, че макар и църквите да са затворени, много хора ще предприемат пътувания, за да се съберат със семействата и приятелите си.

Правителството разбира умората на гражданите и ако тази мярка бъде приета, тя ще бъде последната преди постепенното разхлабване на ограниченията през май.

Северна Македония

В съседна Македония също предприемат подобен на гръцкия подход. Властите приеха строги мерки за ограничаване на движението по време на празниците.

Забранта там започва още по-рано - от 17 април в 16 часа и ще продължи до 21 април вторник в пет часа сутринта.

Също така бе прието и предложението на Главния координационен кризисен щаб от четвъртък до вторник да се забрани движението и събирането на групи, т. е. да се затворят всички паркове, места за излети, местата за почивка в националните паркове и гори и вилните зони по време на предстоящия празник.
 
Румъния

Църковните власти в Румъния отмениха поклонението за Цветница и решиха, че литургията за Възкресение Христото ще бъде отслужена без миряни.

Изповеди и причестявания ще могат да се извършват както досега, само в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва Светият синод.

Обредният хляб за Великден ще бъде благословен на Велики четвъртък и ще бъде опакован в отделни пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота безплатно на вярващите в специално устроени за целта места извън църквите. Обслужващият персонал ще носи защитни маски и ръкавици.

Литургиите на Велики петък и за Възкресение Христово ще бъдат отслужени от църковните служители без присъствие на вярващи.

В полунощ, когато бият камбаните на всички църкви, вярващите със запалени свещи могат да излязат на балконите и прозорците и да се поздравят с "Христос воскресе" и "Воистина воскресе" от дистанция минимум два метра.

Благодатният огън ще пристигне в Румъния от Ерусалим на 18 април и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите на международното летище Отопени.

Делегатите ще носят защитни маски и ръкавици и ще спазват социална дистанция, посочва още Светият синод на Румънската православна църква.

Как ще е у нас?

На изминалата Цветница много миряни спазиха призивите на властите да останат у дома и нямаше опашки пред църквите. Тази година Българската православна църква реши да не раздава върба на Цветница, именно за да няма струпване на хора.

Въпреки това в някои храмове в страната и София имаше някои нарушения, като например приемането на причастие с една и съща лъжичка.

За предстоящите празници от църквата обаче предприемат още мерки. За да няма струпване в храмовете, миряните ще чакат навън, на разстояние един от друг.

На Велики Петък, след изнасянето на светата Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Добре че е короната да видя каква пропита нация сме. Има епидемия от алкохолизъм. Жалка гледка. Комшии дето при нормални обстоятелства имат спретнат вид, сега са подпухнали и с кръвясали очета от сутринта. После жените им що ходят.
11
8
 
18
 
! Отговори
Църквата преди 4 години
Трезво мислещите хора затварят църквите по време на пандемията. В България обаче, нали сме по-вярващи и от папата ще отидем на литургия пък каквото ще да стане....Ще ни причестят с една и съща лъжичка, но поне ще сме сигурни, че сме спечелили благоволението на всевишния. Като за награда може да се озовем в РАЯ! Амин!
10
2
 
11
 
! Отговори
Black Sea преди 4 години
До #4 Хюго БосЗатворени са. И католически, и протестантски, и арменски, и мюсюлмански и еврейски.Други въпроси?
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕДИ КОЙСИТая храна за душата намирисва на полуфабрикат, щом от поповете в църквата ще я взимаш... Макдоналдс един вид.
8
7
 
14
 
! Отговори
До Хюго Бос 2 преди 4 години
Каква наша си църква, бе ** Църквата ни е сборище на ДС наследници!Мутра до мутра, мерцедес до мерцедес... това ни е църквата!... И лъже бедните оскотяли хора до последно да отиват да си даряват пари за свещи и дарения. И никакви данъци не плаща на държавата... А да казвам ли къде отиват парите от всичко това? И тези безбожници ДС мутрите от БПЦ искат сега до последно да цоцат от бедняците.До онзи ден обучавани да бъдат интернационалисти и да пращат справки кой ходи да се моли. БПЦ = БКП !
7
9
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Явно има поне едно хубаво нещо от тоз коронавирус - шматките няма да могат да идат на църква :)
6
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западна Европа, Балканите включително и Русия посрещнаха и ще посрещнат Великден в домовете си,ама родните "гаврииловци"явно са по Християни от Папата!
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата седмица лигавиха лъжицата, тая седмица ще лигавят плащаници, покрити с пликове... Робът си е роб до откат. Христо Ботев добре го е описал в "Моята молитва", но явно българите не обичат да четат или четат само това, което им изнася...
4
13
 
14
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Джамиите затворени ли са, че либерасткоболшевишките медии са се хванали все за ПЦ? Кстолическите храмове? Ей, църквата ни много им бърка в работата на розовите болшевики...
3
14
 
8
 
! Отговори
Kiro преди 4 години
Нека да затворят църквите и никога повече да не ги отварят. Ние не искаме църкви, а барбекюта и мръвки, заедно с малко сръбско и повечко чалга, полято обилно с алкохол.
2
19
 
10
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Мечтата на либерастоболшевиките- да затворят църквите. Все едно те и тяхното обкръжение да се разтичали по църкви. Не спряха да ни дават за пример католици и прочие секто, все едно не сме православни. Имаме си наша автокефална църква и пет пари не давам какво решили другите. БПЦ казаха- църквите са отворени, но си останете вкъщи. Ама либерарията иска затваряне. Ама то по комунистическо бяха отворени по Великден.Оставете църква на мира, хората не са глупави, но стига с тези абсурдни забрани.
1
7
 
2
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Затворете църквите и у нас, който иска да отиде на някой бар или дискотека на тъмно, напоследък ги има много.