Ердоган за "Света София": Ветровете на свободата да веят в куполите ти

Минаха последните приготовления за утрешното мюсюлманско богослужение
23 юли 2020 23:40, Красимир Ангелов
99

Нови критики полетяха днес към Турция заради църквата "Света София". Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер определи премахването на статута ѝ на музей като религиозен шовинизъм.

На този фон - днес бяха направени последни приготовления за утрешното мюсюлманско богослужение в храма.

С проверка на акустиката. Така започна последния ден на "Света София" като музей. Освен с широко медийно отразяване на приготовленията за първия петъчен намаз в храма от 86 години, повторното превръщане на паметника на културата в действаща джамия се рекламира и чрез многоезичен музикален клип, съобщава Bulgaria ON AIR.

В профила си в Twitter президентът Ердоган публикува песента и написа: "Нека ветровете на свободата да веят в куполите ти. От незапомнени времена ти си наша и ние сме твои".

И въпреки че позицията на Турция по отношение на статута на храма изглежда непреклонна, критики продължават да валят от всички страни. Темата беше коментирана по време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент.

В реч пред евродепутатите председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер определи преобразяването на "Света София" като религиозен шовинизъм и порица действията на Анкара в Средиземно море.

"Дойде време за действия и за обмислянето да бъдат наложени санкции на Турция", заяви Вебер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
8
 
! Отговори
Jj преди 3 години
Изпращял диктатор
35
4
 
10
 
! Отговори
СКС преди 3 години
И ся джамията в центъра на София да стане православна църква, а минарето да се преустрои в камбанария. Не, не насаждам религиозна нетърпимост. Нарича се РЕЦИПРОЧНОСТ.За не знаещите що е то - речник и четене ;)
34
0
 
5
 
! Отговори
До 47. преди 3 години
Иии да. Ето го розовото либерално ако, което едва ли не ще изкара великите български владетели от средновековието някакви варварски потисници, само и само за да се изкара "човек на новото време" - изнежен и излевачен неохипстър. Пожелавам на това розовеещо ако да се върне в училище и прочете малко история. Пък ако не му изнася - да си ходи в Америка или която северозападнала страна си избере.
33
0
 
5
 
! Отговори
Saki преди 3 години
За мен нямаш ли ядрено оръжие,не си никаква регионална сила,дори да имаш 10млн.армия.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да е споменавал за трите морета нима са превзети с цветя;)
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция+ЦРУ=Сила
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи! силният е победител за времето си
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе рицари що не ревахте кога сменяха имената на турците през 1985
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено Православие е истинската религия. Всички други религии са секти. Бог е с нас, не го забравяйте българи. Който е против нас, е против Бог. А Той наказва злото. Така че Ердоган ще отговаря пред Бог за греховете си.
27
2
 
3
 
! Отговори
До СВ. ПАТРИАРХ НЕОФ преди 3 години
Патриарха е професор по богословие, но явно тълкува грешно "страхливи и неверни"?Страхливия мълчи пред кражбите на мутрите и мафията. Мълчи, защото веднъж годишно му хвърлят трохи от кражбите. За справка рилския манастир.Щом така, скоро няма да ви позволя да достигнете тази светиня - манастира. Скоро ще бъде недостъпен8. А на страхливи и неверни, на *** и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт
26
1
 
8
 
! Отговори
Християнин преди 3 години
До 31:Да, така е. Християнският свят по това време е зает с междуособици, докато истинската напаст - Османците (и съответно ислямът) малко по малко нахлуват и завладяват континента. Това е преломна грешка. На Балканите, обаче, бива оказвана силна съпротива - Иван Шишман, Мирчо Стари, Марко Кралевич, Георг Кастриоти и т.н... За съжаление Кръстоносните походи на Ян Хуняди малко закъсняват. Но.. Бог си знае работата. Бог е с нас!
25
0
 
6
 
! Отговори
Конникът с везните преди 3 години
А, можеше патриарха да подкрепи протестиращите, но не! Той замълча. Страх ли бе да го опишеш? Хората нямат работа, гладни, бити от полиция, съдени от съда и пак не се дават, но патриарха мълчи.Значи, когато взимахте нашите пари за Рилския манастир не мълчахте, нали? Сега мълчи Св. Патриарх Неофит.Хубаво на Ония Свят ще ти разтълкуват как ще съди Иисус "страхливците". От страх ще замълчат и ще оставят МУТРИ да съсипят държава и църква. Ето го резултата - най-големия приятел на Шишо и Тиквата.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намажете стените със свинска мас и хвърлете свинска глава и турчин няма да стъпи там.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Константинопол е нападнат от десетки нации включително и българската но е превзета от ТУРЦИ точка по въпроса с Истанмул
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свинската опашка за вас.......кошер.
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло руската ***
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХристиянинЗа това сме виновни баш ние. Ние е трябвало да ги спрем. Константинопол може да се превземе само по суша.Те са дошли в Европа през беломорска тракия. Имали са само 4000 еничари .Потурчени гърци .Останалото е недисциплинирана наемна конница от анадолски турски номади,които в родопите не са ефективни и са за плячката .Лесно е можело да ги спрем ;) Турците потурчват цялото население в Азия за да не може Византия да събира войска ,ние не сме имали този проблем.И тогава е нямало държава
19
1
 
20
 
! Отговори
Християнин преди 3 години
Велечественият храм "Света София" е построен преди 1500 години от ХРИСТИЯНИ за ХРИСТИЯНИ. Когато църквата е започната "пророкът" Мохамед дори не е бил заченат. И така много векове подред това е основният храм на Православието! След 900 години османските касапи потапят Константинопол в кръв, събарят Христовия Кръст и слагат на мястото му полумесец. Нека този, който върши това безумие знае, че Господ го съди. Както падна "Великата" Османска империя, така ще падне и Ердоган. Справедливостта Божия
18
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Султана си оплете кошницата и сега е въпрос на време да възроди Османската Империя.Тя е баланса на днешната политиката, 100 години по-късно това е факт.
17
6
 
5
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Св.София е най малкия проблем. Утре започват сондажи до гръцки остров. 17 броя турски плавателни средства ще охраняват кораба както и подводници. Има струпване на турски войски на гръцката граница. Путин в телефонен разговор с Мицотакис е казал че не трябва да се повишава напрежението в Егейско море. Турски изтребители и безпилотници са разположени в Азербайджан. Както и анти-радар електронни установки. Ердоган заплаши и Армения. Русия и Армения започват съвместни учения на ПВО.