Гърците не се дават – и на икономическата криза, и на коронавируса

Изборът не е голям - корона или глад, казва собственик на хотел
Обновена: 2 авг 2020 22:08 | 2 авг 2020 22:07, Елка Василева
58
Гърците не се дават – и на икономическата криза, и на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция е твърдо решена да се отърси от икономическата криза. И не допуска пандемията да я обезкуражи.

Гърция успя да ограничи разпространение на COVID-19 в страната по-успешно от редица европейски държави. До момента починалите след заразяване с коронавирус там са едва 207. След отварянето на границите и началото на туристическия сезон обаче броят на новозаразените започна да расте. Новите инфекции в Гърция илюстрират колко е трудно за цяла Европа да се върне към икономическата нормалност, отбелязва "Ди Велт", цитиран от Дойче веле.

На 15 юни гръцкото правителство започна да отваря границите след сериозен натиск от страна на туристическия бранш. В първите две седмици на юли здравните власти отчетоха 530 потвърдени случаи на коронавирус - повече, отколкото през целия месец юни.

След това заради предупрежденията на епидемиолози, че Гърция може да бъде застигната от втора вълна на коронавирус, управляващите решиха отново да затегнат мерките. Пристигащите в страната трябва да представят негативен тест за COVID-19, направен в последните 72 часа. Служителите и клиентите на магазините пък вече са задължени да носят маски. Глобата за нарушителите е 150 евро.

Изборът не е голям: корона или глад

Това казва Савас Пагонакис, собственик на хотел на остров Родос. Според Пагонакис сривът в туризма ще се отрази и на редица други браншове. Заради по-малкото посетители това лято земеделците например е трябвало да изхвърлят част от продукцията си, защото не са успели да я продадат.

Още по темата

Влиянието на туризма върху икономиката се надценява, смята от своя страна управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Туризмът генерира пряко 6,8 процента от брутния вътрешен продукт на страната, косвено около 10.

На този фон в последните години индустрията в Гърция се развива с темпове над средноевропейските, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Десет години след началото на тежката финансова криза в Гърция през 2019-а година икономиката на страната за първи отбеляза ръст. И то с 1,9 процента, което е над средния за Европа.

Правителството декларира, че целта за 2020-а е ръст от 2,8 на сто, но пандемията сериозно попари тези надежди. Според Европейската комисия свиването на БВП на Гърция ще е с 9 процента, което е близо до очаквания среден спад за ЕС. През юли ЕК дори подобри прогнозата си за гръцката икономика: през май се прогнозираше спадът да е още по-тежък - с 9,7 процента.

Гърците са оптимисти

На този фон гърците продължават да се числят към най-големите оптимисти в Европа по отношение на икономическия климат. По данни на Евростат сред 27-те единствено Люксембург и Литва задминават Гърция по този показател. "Гърците имат опит в справянето с кризи и са по-корави", смята Никос Магинас, главен икономист в Националната банка на Гърция.

Развитието на пандемията ще е ключово за икономиката и бъдещето на страната. "Академичните изследвания показват, че колкото по-добре може да се справи с пандемията една държава, толкова по-бързо ще се възстанови от кризата", обяснява Стурнарас. Досега в близо 11-милионна Гърция са регистрирани малко над 4000 хиляди случая на заразени с коронавирус. Предстои да се види дали след отварянето на границите властите ще успеят да овладеят ситуацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Епидемията/пандемия'' ще приключи за 24 часа след като народите избесят политиците си!
41
0
 
0
 
! Отговори
MmAaHh преди 3 години
Това беше до анонимен 34
40
0
 
3
 
! Отговори
MmAaHh преди 3 години
Това, че нямаш антитела, не значи че нямаш имунитет. Не се изказвайте неподготвени по темата.Например от истински, доказан грип А или В се боледува 1 до 2 пъти в живота, не повече (без антитела и без ваксини). Останалото са остри вирусни инфекции, които също могат да стигнат до пневмония и да предизвикат смърт.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДокторНяма плач братле, коментираме Историята, въпреки че темата не е такава :) Въобще нямаше да пиша в тази тема, но видях коментар, че Черна Гора ни била враг, та се намесих :) А още по смешно е твърдението на макетата, че имаме комплекс от гърците...та ние нямаме комплекс от турците, пък камо ли от гърците, с една дума СМЯХ :)
38
2
 
11
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Какъв е този плач за гърците ? Гърците изпапаха 400 милиарда на Европа, днес продължават уж да плащат и са орязали всякакви плащания , а получават 5 пъти повече пари от нас !!! как става така ? Ами да вземем и ние 400 милиарда заеми и да построим комунизма !
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уаау, сигурно макета пишат а не сърби :)) Ние не сме добри ве братлета, ама поне си го признаваме, за разлика от сърбите :)Комплекс нямаме от гърците, ние сме ги били и те са ни били, в крайна сметка България е на картата нали и то без да ни нападат в гръб като сърбите и без подкрепа, за военна става въпрос :))Никой българин не желае зло на сърбите, ама тяхната анти-българска пропаганда ни идва множко.
36
0
 
1
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
Зависи кои съседи.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""gertsite metstaili da ziveat kakto nylgarite"lafa na godinata tsovetse
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Razbiram tse mnogo bylgari imat goliam kompleks s gertsia no ot tova niama da stavate po dobri.drygi katestva triabva no s sazalanie ne e v vasoto dne
33
3
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
Живеем в 21 век.Трябва да отстоявам територия и независимост,но не и агресивно поведение към съседите си.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринЗле си по История мой човек, може би щяха да се вържат някои, ако не беше споменал Черна Гора :))Гърците са лукави и същевременно простовати, но ние си живеем с тях от 1300г....сърбите, имат си комплекс от нас, за тях е ясно, за влахите, може би не си ходил в Румъния, ще се изненадаш че използват български думи :))
31
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Глупости дрънкаш!Имунитета е много по дълъг! Но не може да бъде вечен, особено ако си го коткат вируса с тези общонародни катантини, маски и дистанции за да продължават агонията, вместо да сме го забравили този вирус го сега. Месец-два са достатъчни всеки вирус да изчезне напълно ако няма такиви безумия. Всеки имунитет е по-дълъг. Проблема е в повторното заразяване, е на тези държави с националните карантини. Само за уязвимите са нужни мерки! Както при всеки грип.
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците са го измислили!Лапат от ЕС с пълни шепи и нищо не връщат!
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, ха не се давала... все едно някой ги пита малаките.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То проблема е в повторното заразяване,защото антитела при оздравели има само 3 месеца,което означава,че 4 пъти годишно може да се боледува.Иначе лесно ще се заразим всички,за да се свърши,ама ако след 3 месеца се започва от начало какво правим?
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До епидемиологСамо смъртните случаи са важната бройка. Всичко друго е целенасочено баламосване. Който успее да опази уязвимите, има по-малко смъртни случаи. Както при всеки грип. Но да се заключват стари и болни хора с години е престъпление.Някои обаче имат интерес да влачат ситуацията с години. Затуй са и тези национални карантини, намордници и социални дистанции. А можеше всичко да приключи за месец.
26
2
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Медиите пак продължават да навиват тъпотията за броя на заразените. Първо, броя на откритите заразени е свързан с броя на тестваните. Второ повече безсимптомни заразени или със слаби симптоми , толкова по-добре. И колкото по-бързо се осъщесви този процес, по-скоро ще забравим за вируса.Няма вирус който да е изчезнал без да се мине този процесРазбира се стари и болни трябва да се изолират. Всякакви общи карантини, маски, дистанции продължават агонията!И не ваксини са нужни а терапевтични.
25
3
 
3
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Гледаш броя коментари по статиите - тия, свързани с политика в БГ - яко коментари. Всички останали доста по-малко, но нормалния брой за днес.беге. По-интересното - в неполитическите статии яко плюсове за коментари, усмиващи герберастите. По политическите въпроси - точно обратното. Виждаме ви, платени ***. Виждаме ви.
24
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неможе да сравнявате Гърция с България. Докато ние бяхме във върл комунизъм, хората се развиваха и покачваха стандарта. Ние сме в златното гнездо от едва 13-14 годинки, а точно преди 23 бяхме във фалит, заради същите тези комунисти. Само 15-тина годинки далеч от Русия, а вече имаме доста по-добър стандарт от тях и от всички подобни дупки.
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция толкова пари им дължи *** немците, че няма сила която да спре туризма там! Ни вирус ни нищо не ги спира щом имат да взимат пари.