България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС

Това стана ясно от интервю на Екатерина Захариева
31 окт 2020 12:23, Нели Христова
292
България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС
Снимка: БГНЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че тя трябва да признае, че националната й идентичност и езикът й имат български корени, заяви в интервю за Ройтерс министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заяви Захариева в интервю за Ройтерс вчера.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва генцията.

"Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Ние сме готови да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", подчерта тя.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те мнозинството от хората в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява, че двете страни ще намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонците обичат Сърбия и мразят България . По време на Югославия са си живеели доста добре и са успели доста добре да им промият мозъците със сърбоманската пропаганда . Всичко българско е лошо , всичко сръбско е супер . Жал ми е за тях защото освен , че не знаят корените си скоро ще бъдат с мнозинство от албанци и наистина няма да имат нищо общо с нас . Трябва да си остаряваме интересите и без друго ни мразят и не ни уважават там трябва да не си даваме историята туко така .
233
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
240 Руснаците са с промити мозаци, "тапи" е твърде слабо определение за глупостта им.Техните фенове в Сърбия/СР и Северна Македония, имат същия умствен багаж.
232
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
228 Колкото по-далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизация та.
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
229 Нищо не зависи от теб. Имаш робска психика.
230
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
231 Ха, ха ах, нали се отрекохте от "античкото" си минало?Каква Македония ти бръмчи в главата. В човешката история държавата Северна Македония е само на една година.
229
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
234 Я се разкарай, кой те слуша тебе.
228
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България? Аз такива нещо не съм казал! Нито който и да е от поз атите ми българи. Ква България сте вее! ООооо Стаавкааа овстаавкааа остааавкаа!
227
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая твърда позиция на Външно министерство!!!
226
3
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
"Те носят славянската писменост......"Глупости на търкалета.....славяннскатаТъпотия е измислена много по късно.
225
23
 
4
 
! Отговори
Асенси преди 3 години
До колкото знам историята българския език е бил друг. На Кирил и Методи единия от родителите е гръг а другия македонец. Те носят славянската писменост в България. Македония е по древна от България. А колко години земите на Македония са Български? Не повече от 50 години. Ако се каже че македонците са българи. То след като 500 години тук са били османци все едно те кажат българите са турци.
224
1
 
8
 
! Отговори
Прогнозата преди 3 години
Всяка година на поправителен ! Такава я виждам европейската перспектива на Титовичковите червенотиквеновчета !
223
7
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
В резюме:1...Такива чутовни дивотии, като караницата чий бил Гоце /Делчов/,македонци ли са македонците,езика им "македонски" ли е,или диалект на българския, може да се пръкнат само на Балканите,населени от.."Тъмни балкански субекти"../цитирам израз от преди 80 години/.2...Трябва да е пределно ясно на българите,че нашите "ястреби" са просто проскубани врабчета.НИЩО не зависи нито от "мнението на Шекерова,нито от "совалките" на Тиквата.Заповядаха ни да ги пуснем в НАТО..Но за ЕС въпроса е б
222
7
 
6
 
! Отговори
Подобре преди 3 години
По-добре ще им бъде в съюз с Китай и Русия. В Русия братувчет ми живее и работи като електротехник. Отиде там преди 7 години. Ожени се и със заплатата на двамата имат три деца, купиха си тристаен апартамент. Купиха и тук апартамент и си направиха и къща на село. Имат и два автомобила. Пътуват два пъти до тук със самолет. Ако постигнат този стандарт в Македония с Русия в съюз за какво им е Ев. Съюз. И може да си върнат името каквото си искат. На пример Република Руска Македония
221
3
 
6
 
! Отговори
истината преди 3 години
Не вето, а анексиране трябва.За една вечер се връща македония в нашите си граници и точка.Македония е българска и трябва да си я върнем, иначе албанците ще я лапмат
220
21
 
2
 
! Отговори
Неутрален преди 3 години
От всичко това което чета, мога да кажа че България ще изгуби ако сложи вето върху старта за преговори с Македония... Остава сама на Балканите
219
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
214Нищо ново, столетницата/БСП/, с чиято история се гордеят, измисли "македонски я език и нация"1945, по заповед на Коминтерна.Сега само биха потвърдили, че са антибългари.
218
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
215,216,217,218, Мръсенруски ***, марш в някой сръбски, или руски сайт, да си пишесхеш глупостите.Колкото по-далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизация та.
217
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
219 Български корени означава, че преди да са им измислили език и държава, са живяли в държавата България.500 години са били под османско робство, записа И в турските регистри, като българи.В измислената държава Югославия, са им измислили език и народност, със заповед на Коминтерна, "македонски".
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименглупак си ,ама и агресивен
215
3
 
2
 
! Отговори
възмутена преди 3 години
До Сата НАТОТи какъв си,че не знаеш историята на България ,а говориш пубично глупости.Пази си простотията,крий я и се скрий в дупката си