България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС

Това стана ясно от интервю на Екатерина Захариева
31 окт 2020 12:23, Нели Христова
292
България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС
Снимка: БГНЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че тя трябва да признае, че националната й идентичност и езикът й имат български корени, заяви в интервю за Ройтерс министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заяви Захариева в интервю за Ройтерс вчера.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва генцията.

"Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Ние сме готови да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", подчерта тя.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те мнозинството от хората в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява, че двете страни ще намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС и НАТО е обслужване на интересите на голеите, а малките са обслужващ персонал !!!10956
213
16
 
5
 
! Отговори
Само преди 3 години
Само едно ще ви кажа.Много сме смешни. Но за съжаление няма кой да ни помогне
212
13
 
5
 
! Отговори
Даже преди 3 години
Даже и НАТО да напуснат. За какво сме им ние комплекси да избива е с тях. До сега Гърците се правиха на интересни, сега и ние. Русия и Китай това е истината. И след това ние ще искаме да влезем там. Но ще трябва да приемем че ние произхожда е от тях.
211
16
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
Не им трябва европейски съюз. Ако влезнат в съюза на Русия и Китай ще са по-добре. Те ще ги признаят като македонци и както си искат. Освен това Русия и Китай са предостатъчно за да права търговия. За бога Македония е само 2 милиона. Така че не им трябва признание от България. Русия даже ще ги признае като антични славянски македонци. Не им трябва е ние.
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунягата Радев защо мълчи по този въпрос? БСП готвят голяма изненада и признаване на македонски език и нация ако вземат властта...
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1
208
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментака е...аз не виждам голяма разлика в стандарта на живот между българия и македония...даже в някои аспекти македония е по-добре...например минималната пенсия в македония от няколко години е 600 лв или около 19,000 мк денари.
207
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натрапници те и крадците на чужда история, от измислената наскоро държава Северна Македония, загубиха античката си история и решиха да си присвоят българската.
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
203 Да, но след като приложи споразумение то с България, което подписа.Това споразумение се одобри от Брюксел и Вашингтон.
205
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
207 Без съгласието на България, северомакедонците ще влезат в ЕС, на кукуво лето.Новоизлюпената държавица Северна Македония, саштествъваща от 1945, никой не пита, кой да е в ЕС и кой, не.
204
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония извън ЕС има по- голям стандрт на живот от БГ която е във ЕС !!!!!! Ако Македония влезе във ЕС ще изгуби и това, което има ...справка виж БГ !
203
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българеттата вън от ЕС само с гайди не става,Македония трябва да влезе в ЕС.
202
0
 
0
 
! Отговори
иванов 21 преди 3 години
До Анонимент *** СИ ТИ
201
1
 
8
 
! Отговори
Пилето преди 3 години
Вето
200
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименне това е важно...важнот е гърция и българия да са в ес и нато,защото турция дебне...и без нато гърция и българия щяха да имат съдбата на ирак и сирия.
199
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАКЕДОНИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ КАКТО БЕ ПРИЕТА В НАТО.
198
3
 
6
 
! Отговори
СТРНДЖАТА преди 3 години
До СтранджатаДа, да другари, точно при Путин ще си ходите. Северна Македония в ЕС, вие при Путин, дори при Ердоган хаха хайде аувидерзейн, ариведерчи, бай-бай
197
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До cky2kbgтози пък сравнява 5 млн албанци в албания,македония и косово с 83 млн.турци,които живеят във втората по занчимост армия в нато.***!и аз съм се разхождал из българия и освен роми други хора не видях...
196
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До cky2kbgчакай сега тя българия къде се намира?в сибир ли някъде или на скандинавския полуостров между дания и швеция...българия е тук на балканите,нали.и аз се разхождам често из страната българия и освен роми други хора не виждам...така че за какво изобщо спорим.
195
4
 
18
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Какъв ЕС бе ! На зло куче зла тояга ! Ти му подаваш ръка то те хапе айде у лево при Путина !