Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция

Вече няколко семейства сложиха край на живота си със сходен мотив
Обновена: 14 ное 2020 12:20 | 14 ное 2020 12:15, Петя Славова
143
Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция
Снимка: БГНЕС


В края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на семейства със сходен мотив - недоимък. Две семейства в Истанбул се бяха самоотровили - едното не можело да си плаща тока месеци наред, а другото - наема. Членовете на трето семейство от Анталия също избрали да сложат сами край на живота си, тъй като имали високи дългове и били засегнати от безработица.

Факт е, че икономическата криза и девалвацията на турската лира изпразниха портоментата на турските граждани. Безработицата и големите дългове на частните домакинства в страната са масов проблем. Всичко това създаде атмосфера на отчаяние, от която мнозина не виждат друг изход, освен да се самоубият, констатира още през ноември миналата година телевизия n-TV, цитирана от "Дойче Веле".

Турските медии мълчат за бедността

Правителството обаче реагира на човешките трагедии, породени от бедността, с твърдост. А турските медии, които в голямата си част са направлявани от президентския дворец, премълчават случващото се. Освен някои по-малки вестници и три-четири сайта, хората в Турция не разполагат с надежден канал за информация, пише Бюлент Мюмай в анализ за "Франкфуртер Агемайне Цайтунг" (ФАЦ) и изтъква специално ролята на Дойче Веле в този контекст. Авторът цитира публикация на германската обществено-правна медия, разкриваща огромните проблеми на населението, предизикани от иконмическата криза. В нея се казва например и това, че само през първите осем месеца на 2020 година срещу близо 600 000 души в Турция е обявена конфискация на имущество - поради това, че хората не са в състояние да си връщат дълговете.

ФАЦ разказва за една 74-годишна пенсионерка с 40-годишен трудов стаж. Тя живее сама и е задлъжняла, защото пенсията от 245 евро не ѝ стига за всички разходи. "Покривах дълговете си с нови заеми, докато банката не обяви, че ще конфискува имуществото ми. Не успявам да свързвам двата края, а в някои дни нямам нищо за ядене. От банките постоянно ми звънят, вече изобщо не вдигам телефона. Отчаяна съм докрай", казва тя. Нейният случай не е изключение.

Правителството на Ердоган обаче реагира с пропагандни акции, в които се опитва да нарича черното бяло, пише ФАЦ. Истината все пак трудно може да се укрие. Населението е изложено на ударите от икономическата криза.

Икономисти са изчислили, че инфлацията в Турция е четири пъти по-висока от тази, която правителството обявява. Хората, получаващи турската минимална заплата, в началото на годината са можели да си купят за нея 2324 хляба, а сега - само 1550. Положението е толкова трагично, че дори Партията на националистическото действие, която е коалиционен съюзник в правителството на Ердоган, поде кампанията "Хляб за всички".

На щандове по големите площади започнаха да раздават безплатен хляб за онези, които не могат да си го позволят. На Ердоган тази кампания никак не се понрави, затова пред телевизионните камери той заяви: "Нима в днешна Турция има човек, който да не е в състояние да занесе хляб на семейството си? Вярвате ли на такива приказки? Ние сме сред страните в света, в които се живее най-добре."

Хората в Турция обаче усещат недоимъка силно. И не става дума само за невъзможността да си купят хляб. ФАЦ публикува и следните данни: "В Турция консумацията на месо е спаднала с 30% през последната година, а продажбата на макаронени изделия - едни от най-евтините хранителни продукти - се е увеличила с 25 на сто. Според едно университетско проучване, 38% от турските домакинства нямат достатъчно пари за храна, а 70% от гражданите едва свързват двата края." Изданието посочва още, че през последните пет години отчаянието поради недоимък е довело 1380 души в Турция до самоубийство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: бедностТурциянедоимък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
ХаХаХа преди 3 години
Бойко нарочно държи нацията ни в плачевно състояние, за да не идват турците тука. Ако бяхме като Германия да са се преселили 10-15 милиона и да са ни претопили :)а вие си мислите че е ***.. докато той " На*бал съм ги с 200 едни чужденци" и си мислите, че говори за Меркел :)
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-напред в Турция, а после и в други страни.
119
5
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Работил съм в Турция.Нямам нищо против никого там.Бил съм и в Гърция.Гърците се държат отвратително и с презрение към нас,Българите.С турчин може да говориш,но с грък-не.Гъркът винаги ще те изработи,особено ако става дума за пари.
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички лаещи турция 2423 хляба *** 610
117
6
 
9
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Колкото и да му е голям на Ердоган, не може да нахрани всички. Много са се хванали за неговия, но "мляко" има само за отбрани.
116
0
 
15
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ХОРА НЕ СЕ БАЗИКАЙТЕ.... ПИСАХ ПРЕДИ ДНИ: ПСИХИЧЕСКИТЕ РАЗСТРОЙСТВА, СТРЕСА, И УПЛАХИТЕ. ПОВЕЧЕ УБИВАТ ОТ "КОРОНАТА". КОВИД19.
115
7
 
9
 
! Отговори
Иван Иванов преди 3 години
АМИ ПО-МАЛКО ДА ЯДЪТ И ПО-МАЛКО ДЕЦА ДА ПРАВЯТ,ЗА ДА ИМА ЗА ВСИЧКИ.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 122На мен ще ми намериш ли работа в БГ, остави го Христов, пише на диалект въпреки че леко се усеща :))) В България нивото е ниско, няма какво да се лъжем, карайте си жипката и гледайте да имате гард до себе си да ви врътне кормилото.....хахахаха :))
113
9
 
13
 
! Отговори
Плесник за вас.. преди 3 години
Ха-ха-хаааааассКъде са търчеещите се сега да ни обясняват колко велика е Турция паляяяяяциииии
112
8
 
9
 
! Отговори
Плесник за вас.. преди 3 години
Плесник за Ердоган дваж за Чавушоглу триж за сите-анти християнски и демократично настроени хора!
111
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За България не е добре тирчетата да са добре. те са се доказали като агресивна и ниско интелигентна нация, което е най - големия ужас за цивилизования свят. Поради тази причина малко като се замогнат турчетата започват да се въоръжават и да правят войни, а ние сме им под ръка и сме малки, което ни прави тяхна приоритетна цел. Поради което пропадането на турската държава може само да ни носи щастие. И НА КАЛКАН ДА СИ С НЯКОЙ, АКО Е ЗЪЛ, ПО ДОБРЕ ДА МУ ИЗГОРИ КЪЩАТА.
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Туй за връщащите се "висококвалифицирани" на кой пазар го чу?"Понеже работата ми е да търся кадри за различни бизнеси го "чух" от собствения ми офис, отворко. Офис, който има представителства освен в София и в Лион, Франкфурт и Лондон. Явно щом НСИ не дават информация за движението на такива кадри НСИ за нищо не стават.
109
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами трябват пари за войни. Нали ще стават пак Османска империя. Ама че 1-2 милиона измрели на кой му пука. Там човешкият живот не струва жълти стотинки.Доскоро се хвалеха с великата си индустрия. Явно и тя не помага.
108
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов 116Ами зависи какво имаш напредвид напуснали, щото имам 3 братовчеди и 1 братовчедка които работят в чужбина, връщат се от време на време да похарчат някой лев и се връщат, кво да правят тук ? :)))
107
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТи май не си следиш мисълта: ти каза, че "щяло да бъде така", само дето връщащите се висококвалифицирани всъщност вдигат нивото на икономиката. Това, че са повече напусналите нищо не променя и затова не съм повдигал този въпрос, тъй че не знам защо реши да се правиш на много остроумен: не си.Явно и капацитета ти да разбираш казаното е малкък: каквото и да ти "кажат" ти си вземаш решенията сам. Ако ти слушаш политиците това си е твой проблем.
106
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Алах не им ли пусна хляб, нали направиха църквите на джамии?"Не им е пуснал, защото са пропуснали всички църкви да направят на джамии. И защото ремонтираха с техни турски пари църквата Свети Стефан.
105
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Най-накрая и една добра новина от свързана с това племе!!!"*** вика нека да гори на комшията къщата, нищо че е на калкан с нашата... Абе, ***, толкова ли не ти идва на ум, че ако искаш България да е добре, тогава е хубаво съседите на България да са добре.
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им пратим Боко ефенди да ги оправи.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Българин" напусна този чат" (след като го хванаха в лъжа).
102
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая и една добра новина от свързана с това племе!!!