Заев: Българите да ни признаят като македонци, а езика ни като македонски

"Нямаме никакви претенции към България - нито териториални, нито малцинствени"
Обновена: 20 ное 2020 11:07 | 20 ное 2020 10:35, Елка Василева
1102
Заев: Българите да ни признаят като македонци, а езика ни като македонски
Снимка: архив, БГНЕС

В обширното интервю, което премиерът на Северна Македония Зоран Заев даде специално за Дойче веле, става дума предимно за отношенията с България. Показателно е впрочем, че Заев  се старае да произнася "България" и "българи", вместо "Бугария" и "бугари". Пред колегата Борис Георгиевски македонският премиер апелира за приятелство, обич и разбирателство между двата съседни народа.

"Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира"

"Ние сме добри приятели, братски народи. И двете страни искат да видят всички Балкани заедно в ЕС, с отворени граници между нас и България, през които гражданите да пътуват свободно, да си сътрудничат и да изграждат приятелство”, казва македонският премиер.

Заев обаче посочва, че проблемът, довел до блокирането на преговорите за членство на страната му в ЕС, вероятно се корени в “опитите на българската страна да определя историята”. Министър-председателят на Северна Македония смята още, че историческите въпроси трябва да бъдат решавани от историци, а не от политици.

Още по темата

“Имаме прекрасен договор”, казва той за Договора за добросъседство, подписан между България и Република Македония през 2017 година. Историята ни “обединява, това е нещо общо от миналото и чрез него градим мостове, сътрудничество и още по-голямо братство”. Но съществува и рискът “тази обща история, ако я направим по-македонска или по-българска, да бъде ябълка на раздора и да създава конфликти”.

Заев не е изгубил надежда, че конфликтните въпроси ще бъдат решени: “Вероятно никога няма да е късно, но ако ги решим час по-скоро, ще е по-добре”. Макар да не скрива разочарованието си, че “най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира”, той казва, че разговорите продължават и все още до края на годината може да бъде постигнат консенсус.

"Македонският народ никога не би блокирал българския народ"

“Определено нямаме никакви претенции - нито териториални, нито малцинствени”, допълва македонският премиер.

“Искрено искам нашите приятелски, братски хора да ни признаят като македонци, а езика ни - като македонски”, споделя той и продължава: “Признаването на моята история е моето право на самоопределение. Както аз, така и македонският народ признаваме българското право на самоопределение: че има български народ и език с цяла история, която е свещена за него, както нашата история е свещена за нас. И чрез това можем да градим приятелство”.

Според Заев“българските граждани не харесват това, което се случва днес. Македонският народ никога не би блокирал българския народ, а ако го направи, политиците ще бъдат наказани на изборите. Българският народ също никога не би наложил блокада. Сега обаче всичко зависи от политиците”.

Зоран Заев смята, че “наш интерес е България да бъде стабилна и да има власт и парламент, които народът поддържа”. В тази връзка той изразява предположението, че за Борисов и българските власти също ще е добре да се явят на следващите избори “с решен проблем”: “Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец и той го е доказал, не е нужно да го казвам. Той го доказа няколко пъти, особено за нас в Северна Македония и Западните Балкани. И вярвам, че ще продължи в този дух. Според мен българският народ ще възнагради човек, който намери решение, а не човек, който създава проблеми.”

Но дали изворът на напрежение всъщност не е Каракачанов? - пита журналистът Борис Георгиевски. В отговор премиерът на Северна Македония казва, че според него българският народ е против блокадата срещу македонския народ по пътя му към ЕС. И все пак в правителството има и коалиционни партньори, припомня той и добавя по адрес на българския вицепремиер Красимир Каракачанов: „Често го слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той иска Македония, но понякога я иска по неправилен начин. И съм му го казвал. Дето има една приказка: "Аман, брате, чак пък толкова да искаш!“.

Заев още веднъж повтаря, че Северна Македония няма към България нито териториални, нито малцинствени претенции. А по отношение на общата история македонският премиер казва: „Тя съществува и е реалност. От тази обща история са възникнали българите и македонците, българският и македонският език“. На тази основа трябва да се гради приятелство и братство, да се търси обичта, която отваря път към бъдещето, а не към раздори, смята Заев. „Аз съм убеден, че и Каракачанов, който е председател на дясноориентирана партия, не желае конфликт със съседите, не желае да разделя македонци и българи, а иска да гради приятелство“, казва премиерът на Северна Македония.

"Дано накрая разумът надделее и от двете страни на границата"

По-нататък в интервюто Заев накратко споменава болезнената тема за паметниците и мемориалните плочи и обобщава: „Заедно с целия мой народ аз работя за укрепване на приятелството и братството на двата народа. Но нещо, което е изгубено от десетилетия, няма как да се постигне за две години. Трябва допълнително време и това зависи от нас“.

А на въпроса за причините, поради които двете партии ВМРО действат като спаринг-партньори от двете страни на границата, Зоран Заев отговаря така: "Първо, това са десни и националистически ориентирани партии. И за съжаление, когато се стигне до такива чувствителни въпроси, този национализъм става радикален“.

Според него ВМРО-ДПМНЕ се интересува единствено от спечелването на повече гласове за победа на следващите избори. Но любовта към родината и към народа не е спринт на 100 метра, образно се изразява Заев и обяснява: „Политиците имат отговорност да мислят за бъдещето на своята страна и на своя народ“. Заев знае, че като дясна партия, ориентирана към национализъм, българската ВМРО на Каракачанов има своите приоритети. Но все пак изразява личната си надежда, че в крайна сметка разумът ще надделее и от двете страни на границата, а проевропейските сили ще успеят да се наложат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
930
0
 
0
 
! Отговори
Ами да преди 3 години
Македонци сте, и говорите македонски ! А тъй като Македония е неизменна част от България, и македонският език е българско наречие, значи сте българи и говорите български !
929
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е майката на Станишев ви беше признала даже и езика ви сглобяваше в БАН
928
3
 
2
 
! Отговори
АнтонПреди преди 3 години
Преди една година, когато Франция сложи вето на Северна Македония за преговори за Европа, защо никой не се разпищя така, както сега по отношение на България. Меркел нищо не каза, американците си мълчаха, Дойче веле си затвори устата. Какво е това отношение към България, нима другите европейски страни нямат проблеми? В Испания няколко години траеше борбата за отцепване на Каталуния, никоя европейска страна не се намеси. Сега се счупват да ни натискат. Ние сме самостоятелна държава!!!!
927
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Доктор Желев, лека му пръст, бързаше да изпълни заповедите на кукловодите си отвъд океана и въпреки предупрежденията на Гърция призна статута на Македония.Сега ще го я... Дем.
926
2
 
0
 
! Отговори
Къно преди 3 години
Прав е Човека
925
0
 
7
 
! Отговори
Калина преди 3 години
Има американски английски, има австралийски английски, има швейцарски немски, има австрийски немски. Защо да няма и друг български?
924
0
 
4
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
Гърците си измиха ръцете със "Северна Македония", измислено понятие, за нас е още по-лесно, признаваме северномакедонски език и съответната им националност, наричана за кратко северняци, проста работа.А иначе в исторически план, половината манастири в Света гора са македонски.Не знам какво положително са видели в Александър Велики, та се изкараха всички негови потомци, а самият той се смята грък.
923
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен978 Напротив,сънародниците ни край Вардар,които успяха да избягат от сръбските убийства на българи в БЮРМ и дойдоха в България,са известни учени,лекари,учители,инженери...това само доказва тезата,че изкуствения "македонски език",който е осакатен български е опростачил хората в Северна Македония.
922
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Курис Пичерядис972 Да владееш един език означава,да мислиш като народа,чийто език е той. Изкуствено окаракатуреният български език,с привнесени две сръбски букви, няколко сръбски думи и български диалект,получаваме една смесица от изкривени понятия, с които нашите сънародници край Вардар,оглупяха и опростяхо. За съжаление.
921
1
 
14
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 3 години
Да покажат един Османски документ, в който пише за "македонци" и "македонски език и македонска църква" и да затворим тая глава от общата история.
920
0
 
11
 
! Отговори
Заев, покажи ми поне преди 3 години
една книга отпечата в Македония преди 1944 г. на "македонски" език и тогава ще можем да рзговаряме.....
919
0
 
4
 
! Отговори
О,леле.. преди 3 години
Маке мила.. !
918
0
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Тия *** са строшили паметника на загиналите българи с корабчето край Охрид.Ще стане пак патардия.
917
4
 
2
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 3 години
Радио Ереван за ми ядеш македонската бабалюга.
916
0
 
12
 
! Отговори
bt преди 3 години
Северна Македония... Българската "северна корея"
915
1
 
25
 
! Отговори
А преди 3 години
Марадона (Бог да го прости) на какъв език говореше , на аржентински ли ??!
914
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Плаш.ило харесва ли ви,м?
913
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Айде махнете го това антибългарско ***,стига се е блещило.
912
0
 
8
 
! Отговори
киро граовски преди 3 години
Нивята около Вардаро са винаги били далече от големите сцени. От Атина, Константинопол, Рим, Виена и Москва, и главните пътища между тях, Сега също ще са далече от Брюксел.
911
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Вето...или политическата ни класа ще са поредните предатели...ще презираме и правнуците ви...Справедливост или Смърт!!!