Заев: Българите да ни признаят като македонци, а езика ни като македонски

"Нямаме никакви претенции към България - нито териториални, нито малцинствени"
Обновена: 20 ное 2020 11:07 | 20 ное 2020 10:35, Елка Василева
1102
Заев: Българите да ни признаят като македонци, а езика ни като македонски
Снимка: архив, БГНЕС

В обширното интервю, което премиерът на Северна Македония Зоран Заев даде специално за Дойче веле, става дума предимно за отношенията с България. Показателно е впрочем, че Заев  се старае да произнася "България" и "българи", вместо "Бугария" и "бугари". Пред колегата Борис Георгиевски македонският премиер апелира за приятелство, обич и разбирателство между двата съседни народа.

"Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира"

"Ние сме добри приятели, братски народи. И двете страни искат да видят всички Балкани заедно в ЕС, с отворени граници между нас и България, през които гражданите да пътуват свободно, да си сътрудничат и да изграждат приятелство”, казва македонският премиер.

Заев обаче посочва, че проблемът, довел до блокирането на преговорите за членство на страната му в ЕС, вероятно се корени в “опитите на българската страна да определя историята”. Министър-председателят на Северна Македония смята още, че историческите въпроси трябва да бъдат решавани от историци, а не от политици.

Още по темата

“Имаме прекрасен договор”, казва той за Договора за добросъседство, подписан между България и Република Македония през 2017 година. Историята ни “обединява, това е нещо общо от миналото и чрез него градим мостове, сътрудничество и още по-голямо братство”. Но съществува и рискът “тази обща история, ако я направим по-македонска или по-българска, да бъде ябълка на раздора и да създава конфликти”.

Заев не е изгубил надежда, че конфликтните въпроси ще бъдат решени: “Вероятно никога няма да е късно, но ако ги решим час по-скоро, ще е по-добре”. Макар да не скрива разочарованието си, че “най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира”, той казва, че разговорите продължават и все още до края на годината може да бъде постигнат консенсус.

"Македонският народ никога не би блокирал българския народ"

“Определено нямаме никакви претенции - нито териториални, нито малцинствени”, допълва македонският премиер.

“Искрено искам нашите приятелски, братски хора да ни признаят като македонци, а езика ни - като македонски”, споделя той и продължава: “Признаването на моята история е моето право на самоопределение. Както аз, така и македонският народ признаваме българското право на самоопределение: че има български народ и език с цяла история, която е свещена за него, както нашата история е свещена за нас. И чрез това можем да градим приятелство”.

Според Заев“българските граждани не харесват това, което се случва днес. Македонският народ никога не би блокирал българския народ, а ако го направи, политиците ще бъдат наказани на изборите. Българският народ също никога не би наложил блокада. Сега обаче всичко зависи от политиците”.

Зоран Заев смята, че “наш интерес е България да бъде стабилна и да има власт и парламент, които народът поддържа”. В тази връзка той изразява предположението, че за Борисов и българските власти също ще е добре да се явят на следващите избори “с решен проблем”: “Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец и той го е доказал, не е нужно да го казвам. Той го доказа няколко пъти, особено за нас в Северна Македония и Западните Балкани. И вярвам, че ще продължи в този дух. Според мен българският народ ще възнагради човек, който намери решение, а не човек, който създава проблеми.”

Но дали изворът на напрежение всъщност не е Каракачанов? - пита журналистът Борис Георгиевски. В отговор премиерът на Северна Македония казва, че според него българският народ е против блокадата срещу македонския народ по пътя му към ЕС. И все пак в правителството има и коалиционни партньори, припомня той и добавя по адрес на българския вицепремиер Красимир Каракачанов: „Често го слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той иска Македония, но понякога я иска по неправилен начин. И съм му го казвал. Дето има една приказка: "Аман, брате, чак пък толкова да искаш!“.

Заев още веднъж повтаря, че Северна Македония няма към България нито териториални, нито малцинствени претенции. А по отношение на общата история македонският премиер казва: „Тя съществува и е реалност. От тази обща история са възникнали българите и македонците, българският и македонският език“. На тази основа трябва да се гради приятелство и братство, да се търси обичта, която отваря път към бъдещето, а не към раздори, смята Заев. „Аз съм убеден, че и Каракачанов, който е председател на дясноориентирана партия, не желае конфликт със съседите, не желае да разделя македонци и българи, а иска да гради приятелство“, казва премиерът на Северна Македония.

"Дано накрая разумът надделее и от двете страни на границата"

По-нататък в интервюто Заев накратко споменава болезнената тема за паметниците и мемориалните плочи и обобщава: „Заедно с целия мой народ аз работя за укрепване на приятелството и братството на двата народа. Но нещо, което е изгубено от десетилетия, няма как да се постигне за две години. Трябва допълнително време и това зависи от нас“.

А на въпроса за причините, поради които двете партии ВМРО действат като спаринг-партньори от двете страни на границата, Зоран Заев отговаря така: "Първо, това са десни и националистически ориентирани партии. И за съжаление, когато се стигне до такива чувствителни въпроси, този национализъм става радикален“.

Според него ВМРО-ДПМНЕ се интересува единствено от спечелването на повече гласове за победа на следващите избори. Но любовта към родината и към народа не е спринт на 100 метра, образно се изразява Заев и обяснява: „Политиците имат отговорност да мислят за бъдещето на своята страна и на своя народ“. Заев знае, че като дясна партия, ориентирана към национализъм, българската ВМРО на Каракачанов има своите приоритети. Но все пак изразява личната си надежда, че в крайна сметка разумът ще надделее и от двете страни на границата, а проевропейските сили ще успеят да се наложат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
890
0
 
2
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Защо България ни блокира ? Е когато си отговорите на тоя въпрос тогава пак заповядайте ! А площада в Скопие показва че сте голо вода ! Стиропор история не прави !
889
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До българиндесетката е за 919
888
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До анонименУцели десетката
887
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немците на спряха за секунда да ни правят мръсно!
886
1
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До 42Много си далече от истината за украинците и за московците, които се нарекоха руснаци преди 300години. Всъщност руси са украинците, а днешните руснаци са основно угрофини и тюрки/20%/. Русия е наследник на Златната орда. Това, че преди 200г. се създава книжовният руски език на българска/славянска/ основа, не ги прави славяни.Това, че вълприемат чрез Киевска Рус, българската литература, християнството и езика не може да промени етническият им произход. Те са последните, нарекли се славяни.
885
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този не престана да увива
884
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гледах филм за Хитлер как изопачават историята , паралела с македония е удивителени архитектурните паметници същите беше забавно
883
0
 
21
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Първи ви признахме като независима Държава бе мекерета...прочетете си учебниците по история...вижте как промивате мозъците на децата си,вижте си тв-предаванията...отвсякъде насаждате омраза към българите и България,*** на сръбски и руски служби...политиците ни напривате ли компромис на бесилото...а опитате да продадете и Историята ни ще е кърваво...Бог да пази България!!!
882
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе погледни им площада в Скопие и ще им разбереш логиката и амбициите! Като немаш история си я измисляш и дигаш паметници!
881
1
 
20
 
! Отговори
Шмекера преди 3 години
Братски народи не означавали, че имаме едни и същи родители? Тия макета наистина ли са толкова ***?
880
2
 
37
 
! Отговори
Да ВИ попитам.... преди 3 години
Едно въпросче към античките! Щом сте деца и внуци на Филип и Александер Велики ЗАЩО аджеба говорите на български диалект, а не на гръчки???? ЗАЩО пишете с български букви а не на елинско писмо и четмо????
879
2
 
14
 
! Отговори
Ноби преди 3 години
Иначе какво ? Няма да ни приемат в Югославия ?
878
1
 
19
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Северномакедонците ми заприличват все повече на гърци. Със змия все някак си ще се разбереш, но с грък никога!
877
3
 
11
 
! Отговори
Стамболов преди 3 години
Политиката на България към РСМ е правилна, но трябва да бъде поверена не на Каракачанов, а на опитни дипломати от кариерата.Ходим по много тънък лед. А от двете страни има хора на службите, които постоянно гледат да го счупят.Нещата са много ясни. Ние културно и исторически сме били едно семейство. Но след Берлинския договор съдбата на потомците от това семейство става различна, особено през последните 100 години. Това не е малко време. Това са 4-5 поколения.
876
0
 
20
 
! Отговори
НЕ ЗНАМ ЗАЩО преди 3 години
СЕ ВЪЛНУВАТ ПОТОМЦИТЕ НААЛЕКСАНДЪР СЕВЕРНО-МАКЕДОНСКИ !!!
875
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 923 Украйнците са съществували като различен етнос от руският още преди Сталин,който пък е "баща "на беларусите.,,Нямало македонци,то и беларуси нямаше ,но я вижте сега",казва Сталин на нашите комунисти.Сталин е създател и на Казахстан ,които всъщност са киргизи.Пред 1930 Сталин решава да прекръсти републиката ,като само най-южната част остава с името Киргизия.
874
0
 
25
 
! Отговори
Наблюдателен преди 3 години
Хахаха,те и австрийците искат да говорят австрийски,*** защо не им се получава не знам.:)))))
873
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сте забравили,или не знаете, най-голямата причина да я има Република Македония не е нито Тито, нито Сталин, а нашия македонист Георги Димитров ! Той прави уговорки с Тито за създаване на Балканска федерация като през това време насила кара хората от Пиринско, а и не само от там, да се пишат в паспортите си - Македонци !? Разбира се Сталин не разрешава да се стигне до създаване на такава федерация и Димитров заплаща това с живота си, но семето на Македонизма вече е посято !
872
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До919. Няма как да поискат Пиринска македония. ЗАЩОТО СЕГА СЕ КАЗВА държавата СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ. А тия в Пирин са само македонци и то измислени от Г. Димитров.И основното е , че самия Зоран заев е сърбофил и пречи на обикновенните хора в Северна Македония да влезат в ЕС. по рано
871
0
 
27
 
! Отговори
А бре Зайо... преди 3 години
Вие ще ни обиждате, ще палите знамена, ще крадете история, а ние ще ви признаем и уважаваме!