Заев: Аз съм македонец, говоря македонски, признат в целия свят

Аз работя за сближаване на позициите, каза още той
29 ное 2020 13:55, Ния Христова
464
Заев: Аз съм македонец, говоря македонски, признат в целия свят
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че е македонец, който говори македонски език, признат в целия свят. Това изявление идва, след като българският вицепремиер Красимир Каракачанов го сравни с "българин, на който акълът му идва на другия ден".

"Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат в целия свят", написа Заев във Фейсбук, реагирайки на коментара на Каракачанов по повод интервюто му за агенция БГНЕС.

Още по темата

Заев добави, че етническото различие между тях не е единственото, а най-важното и най-сериозно различие е това погледът им към света.

"Аз работя за сближаване на позициите и знам, че това е възможно само чрез размяна на идеи и мнения, а не чрез обиди и неуместни изявления", написа още Заев.

Той добави, че очаква стъпки към приятелство, а не език на омразата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всезнайкото 310Да, езикът е жива отворена система, която се променя, но това не отрича факта, от кой език е произлязъл, ако е диалект.Нещо да си чув за диаликтите, има много трудове за тях, написани. Учудващо е, с твоята огромна осведоменост, да не знаеш. Северомакедонците трябва да признаят произхода на езика на който говорят и нека си го наричат, както искат.Въпрос, дали ГРЪКЪТАлександър Македонски е говорил на езика, на който говорят в новоизлюпената държавица край Вардар?
300
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и румънците си оформиха езика наскоро . Романизираха . го .
299
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил съм там в тая олюпена държавица, забравена от бога-----Е, кво се тикате тогава да ги обявявате за българи?
298
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като поостанете извън ЕС още 20тина години ще говориш на Албански език, не се притеснявай.
297
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
308 не си приличат бе, това е един и същи език!Това е и един и същи народ, но едните са станали католици, а другите са си православни. Има и още една особенност - повечето хървати говорят меко, а повечето сърби твърдо. Това е основната разлика между тяхОт там нататък всячески се опитват да се разграничат един от друг.Хърватите пишат на латиница, сърбите на кирилица.Това е една жестока трагедия, как от един народ се създават два народа и стават врагове.
296
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Тетово съм бил. Толкова деца не съм виждал в училище от 1985 година е България. Тетово се дублира на всеки 10 години сигурно. Добре че нямат пари та бягат къде в Албания къде в чужбина като поотраснат. Съчувствам на македонците. Тех албанците ги притискат както в Косово сърбите бяха. Надежда имаха в ЕС, за да се запазят и в НАТО, но сега са притиснати и от българите. Те са горделиви, ни не разбират колко са нищожни. Нито история имат, нито бъдеще. Ще страдат заради това. Тито е виновен
295
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И езиците са близки и не ти трябва преводач ,само с маджарите зор техния на нищо не прилича.В същност според мен всички езици имат обща основа ,за Европа Санскрит . И деривати.
294
2
 
5
 
! Отговори
Аз съм преди 3 години
БЪЛГАРЧЕБългарин да се наричам първа радост е за мен.
293
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай 310, бил ли си поне един път в Македония бе?Сигурен съм, че не.Абе човек, тези сега измислят езика. Това е срам и позор!Спират всички предавания по телевизията и се показва някакъв умник, който нарежда от днеска тая дума вече да не се говори, вместо нея ще казваме еди коя си дума (най-често сърбизъм или туркизъм), често пресно измислена от "умните" глави на академията им в Скопие.Ако идеш след 10 години, езикът им ще бъде тотално друг.Това е пародия. Цирк!Нищо естествено няма.
292
1
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До българин-НЕ БЕ-ТИ НИЩО НЕЗНАЕШ.-ЛОКДАУН Е МАКЕДОНСКА ДУМА.ОТ ПРЕДИ 3000 ГОДИНИ Я ИСПОЛЗВАТ В РЕЧНИКА СИ.-А СЕГА ЩЕ Я ПОЛЗВАТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ЗА ВЛИЗАНЕТО В Е.С.
291
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На балканите всички сме едно котило. Къде по близки къде по различни. И не само на балканите.
290
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите Дядо и Баба, родени и израсли в Мекедония, също не могат да им разбират "язикот" на тези смешни хорица с промит мозък.А най-смешното е че се напъват да го натрапват под път и над път.Превели били Вапцаров на родниот му язик. Да ама преводът е правен отдавна и няма нищо общо с текущото положение на сакатото творение - язикот.Езикът го преиначават всеки ден до ден днешен.И скоро ще се наложи да превеждат Вапцаров от македонски на македонски, защото вече не го разбират - чиста гротеска!
289
2
 
0
 
! Отговори
Седман преди 3 години
Османе ти ли си не брат?
288
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм бил в Македония. Ни земя имат ни гори. Ни нищо. Само едни високи хълмове огромни паметници в Скопие - за да им показват колко са велики, Приличат на онези източните бивши руски републики - Казахстан, Таджикистан.. ни последните имат петрол и газ, а тия нищо!Скопие е разделено на две от реката. От едната страна са мусюлманите от другата православните. И не пресичат реката по възможност. Дразнят се един от друг. Познайте от коя страна на реката е построено хамериканското посолство???
287
1
 
10
 
! Отговори
до 313 преди 3 години
По-добре албанци, отколкото роми. Няма нищо срамно да си албанец, даже жените им са много красиви.
286
5
 
2
 
! Отговори
Осман преди 3 години
Зайковци, дори македонците не искат с вас, за 500 години не успяхме да направим от вас хора много сте зле
285
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раждали се по 5 - 6 деца?Не си бил в Македония затова си заблуден. Аз гледах в Скопие жени албанки с по 15 дема различен калибър. Всяко с черно яке, с избродирана емблемата на албания и на УЧК. И то не една и две такива, пребрадени като в близкия изток.И да не ти казвам колко минарета има наоколо и как през два часа вият като гладно куче албанските ходжи.От оная страна в Тетово няма и помен от мекедонското - пет къщи + джамия, нататък пак 5 къщи + джамия. Албанците завладяват територията.
284
9
 
3
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Решението е да се разтури държавата България е да се присъединим към Република Северна Македония. Ще се наречем Македонци и Генерал Борисов като обединител на нацията ще стане Президент на Македония. После ще спретнем един Възродителен процес на албанците и готово.
283
3
 
5
 
! Отговори
Трандафор преди 3 години
Слушам ги по медиите . Труден е станал македонският. Голям зор да си извъртиш езика . Пробвах се ,голям зор..на тъщата майка и а щом трудно им хваща мисълта пък е македонкаНе им завиждам.
282
8
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До всички "националистчета" настояващи, че македонците говорят на български език:Вижте какво, езиците са живи, затова се променят. Латинският език се нарича мъртъв, защото не се променя (и не се говори вече).Вие на български език ли говорите, като казвате че сте против налагането на "локдаун"?Ах, каква хубава българска дума "локдаун"!А, или може би смятате, че налагането на "локдаун" ще намали броя на положителните PCR тестове? Още една българска дума - "PCR"!