Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство

Нямало план Б за РСМ, пътят бил пълноправно членство в ЕС
362
Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство
Снимка: БГНЕС

Даването на ваксината на РС Македония от България е мост на приятелство, а ние не рушим мостовете на приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия Канал 5, цитиран от БГНЕС.

„Това е акт на приятелство. Подадената ръка е подадена ръка. Благодарих на премиера Бойко Борисов“, заяви той и добави, че поддържа комуникация с българския си колега.

Още по темата

Заев отбеляза, че РС Македония и България са приятели в региона. „Продължаваме разговорите с България“, добави македонският премиер, имайки предвид двустранните отношения.

Заев отново подчерта, че РС Македония няма териториални претенции към България и не смята да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Основният проблем е историята, но тези въпроси трябва да бъдат оставени на историците. Той посочи, че има напредък в работата на Смесената българо-македонска комисия и тя е близо до намиране на решение, вече се обсъждат въпросите за други исторически личности.

„Много често съм използвал изразът, че сме братя, че трябва да изграждаме приятелство. Но изведнъж нашите приятели решиха да ни станат бащи и това създаде проблем. Историческата комисия е тази, която разговаря за историческите въпроси. Общата история е едновременно и българска, и македонска, а не само българска, или само македонска. Цар Самуил е обща история, борбата с Османската империя е обща история“, подчерта Заев.

Той добави, че Балканите имат обща история, Европа имат обща история.

Заяв заяви, че фашизмът не трябва да бъде етнически.

„Не можем да кажем, че всички българи са фашисти. Фашизмът няма етнически характер“, каза македонският премиер.

Според него няма план Б за Македония освен пълноправно членство в ЕС, но “на РС Македония не й трябва ЕС, който не признава македонския народ и език”.

Заев смята, че основната причина за отказа на България да одобри преговорната рамка с РС Македония са предстоящите избори у нас.

„Надявам се, че България ще постъпи европейски и ще има чисто признаване на македонския език и идентичност, а историята ще оставим на историците“, каза Заев и добави: „Като македонци говорещи македонски станахме член на НАТО, като македонци говорещи на македонски ще влезем и в ЕС“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: МакедонияваксиниЗаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 178Не зависи от политиците в РСМ,защото вече има изграден макед.идентитет.Особенно след1992г.,след дъздаването на държавата се създава и нация.Дори да признаят всичко,пак ще искат да са по-различни от нас.Нещо подобно е с Австрия и Германия.
173
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и пъти ние им подаваме ръка после плюят в нея . Това са едно неблагодарно племе , което с голяма злоба постоянно с действия и думи се противопоставя и ни хули независимо какво им се дава и помага.
172
4
 
10
 
! Отговори
Македонец преди 3 години
Бойко да даде на всички македонци българско гражданство и всичко приключва.
171
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се отрекохме от историята си през комунизма и разкрихме агентите, като можело и с титовизъм и див комунизъм да се влезне в ЕС? И с лъжи и обиди към съседите можело! А ние дадохме половината си банкова система на гърците, че и водещ тв канал- Нова!
170
1
 
11
 
! Отговори
Цеко преди 3 години
някой знае ли какво наистина мислят северномакедонците? например, често немците на три шнапса и до ден днешен си харесват австриеца с мустачките
169
0
 
20
 
! Отговори
ч преди 3 години
До 140: Тодор Живков Незнам дали има такъв пример, но знам, че истината винаги е една. Македонците имат право да знаят кои са. Всичко друго е предателство към кръвта на предците ни и към съвременните македонци. Трябва да се каже - дори с цената на падане от политиката. За това се иска обаче да си ДОСТОЕН МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИК. Нито един македонски политик не желае да жертва кариерата си, за разлика от дедите ни, които са си давали живота за тази България. Македонските политици са срам за България!
168
1
 
12
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
до 172имах предвид за територията наречена република северна македония преди 2години
167
3
 
2
 
! Отговори
До 166 преди 3 години
Приказваш наизуст - в Србия универсумите са плни сос макета,без майтап! А огромна част от семействата в РСМ са между македонци и сърби.Отдавна живеем със спомени и представи от времето на Рамзес Втори.O,tempora,o mores..
166
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 171КаменсоТо в повечето области на България не се знае кога и колко хора ще бъдат ваксинирани ,а какво остава да знаете вие кога Боко ще благоволи да ви съобщи подробности за ваксинирането!
165
0
 
9
 
! Отговори
до 167 преди 3 години
Когато България е била на три морета територията на днешната РСМ е била част от област Кутмичевица.Византийската тема Македония е в днешна Източна Тракия.
164
2
 
3
 
! Отговори
Kamenco преди 3 години
Заев се заблагодари за вакцини ко ке ги добиеме од БГ.Не се знаеме кога,не се знае колку вакцини,не се знае кога е се задоволат потребите во Бг. па после да а реализираат донациата,и според Каракачанов за б'лгарите во СРМ.Главно сите медиуми а пренесоа веста за донациа.
163
1
 
4
 
! Отговори
wgw преди 3 години
До От извора Какво означава буквата О във ВМРО? И какво общо има с FURoM?
162
0
 
2
 
! Отговори
wgw преди 3 години
До осип Броз ТитоШТ= Щм Ju=Ю
161
0
 
15
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До wgwне си прав,когато БЪЛГАРИЯ си е била в границите/на 3 морета/ македония ни е била окръг,сега ни е област,ако можеш да ме разбереш правилно
160
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ни мразите толкова, оти идвате да правите бизнес тук и децата ви идват да учат в нашите университети и акдемии, а не в сръбските?
159
11
 
0
 
! Отговори
wgw преди 3 години
До bg fenОбласт и окръг нямат нищо общо!
158
0
 
14
 
! Отговори
wgw преди 3 години
Мостове се изграждат, но ако не се поддържат започват да се рушат бързо!!
157
1
 
13
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До осип Броз Титоима навярно,както във всички хора,но не се види,само анималите трошат паметници
156
1
 
14
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До Горд Македонецтук сам напълно съгласен,област=окръг Македония е имало и ще има винаги,така ще е вечно
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До горд МакедонецС Преспанския договор погребахте Македония и вече има РСМ,както и горд СЕВЕРНОмакедонец.