В Северна Македония изгориха българското знаме, България силно възмутена

Посланикът ни е направил остър устен демарш в македонското външно министерство
Обновена: 15 яну 2021 08:57 | 15 яну 2021 07:03, Елка Василева
560
В Северна Македония изгориха българското знаме, България силно възмутена
Снимка: ТВ21

По време на традиционния Вевчански карнавал в Северна Македония е запалено българското знаме, предаде БНТ.

Провеждането на карнавала е било отменено заради пандемията. Въпреки това участниците преминали през централната част на селото и това довело до безредици.

Силите на реда са се опитали да спрат тълпата.

Още по темата

Според кмета Сашо Янкоски всички имат вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда.

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от вандалския акт, съобщиха от МВнР.

Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на Република Северна Македония.

Карнавалът във Вевчани /на 14 км от Струга/ е подобен на кукерския празник. Представленията се случват под открито небе, всеки има своята роля според маската, която носи, пеят се традиционни песни и се танцува. Според древната традиция в деня след фестивала маските, които са носени по време на карнавалните шествия, трябва да се изхвърлят и изгорят в огън – така се смята, че се унищожава злото.

 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
449
4
 
6
 
! Отговори
до броз тито преди 3 години
никой не иска да ви прави българи, повярвай ми. ние само искаме официално обяснение за геноцида на 1,2 милиона българи от вардарска македония, който е ФАКТ! през 1911г., османският архив ясно показва нула македонци и 1,2 милиона българи. Сега, през 2021г., тия 1,2 милиона българи ги няма, а те не са дошли да живеят в България. Някой е виновен за този геноцид - кой? Сърбия, Югославия, Асном, Фиром, Сев. Македония? Кой?Ако днешните 'македонци' не са българи, значи са отговорни за геноцида
448
4
 
2
 
! Отговори
У лево преди 3 години
До осип Броз Тито Да 1944г. вас ве нема као нАрод,као язик,као литеретура,история... Аре у лево. След таа гОдина ако сакате се пишувайте и занзибарци, или марсианци.
447
5
 
9
 
! Отговори
Јосип Броз Тито преди 3 години
Две државиДва народаУште ли живеете во заблуда?Доста се глупирате со тоа дека сме биле ***,нико нема право да врши тортура на неко друг.И на кра за што сме ви ние за вас.Што ке добиете со вашата желба да се исксжеме како блгарчета ? И колку сакате ставате вета ваша работа
446
6
 
10
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Интересно каква реакция очакваме от тях след като ги спъваме по пътя им към Евроинтеграцията.Едва ли очакваме да ни ръкопляскат от радост и да са ни благодарни.Има ли защо да ни обичат? Какво безкористно сме направили за тях. Всичките ни действия са били в насока да ги асоциираме едва ли не по тяхно желание в името на измислен Национален идеал на България. Не става...с подобни хитрости.
445
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Кoгa ли щe ce измъкнaт брaтятa-cъceди oт "Cтoкхoлмcкия cиндрoм"/Отвлечените, битите и е++++ните се влюбват в тези, които са ги отвлекли, били и .......! И cтaвaт кaтo тях!/?! Щe ocъзнaят и и щe приeмaт ли, чe и ниe и тe cмe рeзултaт oт пoлитикaтa:"Рaздeляй и влaдeй" нa Вeликитe cили!? Щe cи припoзнaят ли убийcтвaтa, зaтвoритe и кoнцлaгeритe зa бългaритe oткaзaли дa ce пишaт мaкeдoнци cлeд 1944 гoдинa!?
444
4
 
3
 
! Отговори
Те как са успявали? преди 3 години
По времето на правителствата на Тодор Живков, Станко Тодоров, Гриша Филипов Георги Атанасов, Андрей Луканов, Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров, Ренета Инджова, Жан Виденов, Стефан Софиянски, Иван Костов, Симеон Сакс-Кобургготски, Сергей Станишев, Марин Райков, Пламен Орешарски и Георги Близнашки, никой в днешната Северна Македония не си позволяваше да гори български знамена. Част от тези държавници вече не са живи. Все пак, Бойко Борисов има от кого да научи как е постигано това.
443
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братя и сестри най жестоко се мразят понякога до смърт, стига да има какво да се дели, така е в реалния живот, нали така?
442
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС, а?НЕ!
441
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашното българско вмро беше създадено от главния прокурор на България Татарев - внук на основателя на старото вмро Татарчев през 1990г. Македонското вмро беше създадено през 1989 г. от бившия им мин.председател Люпчо Георгиевски. И преди да ги има българското и македонското вмро, македонците мразеха България, а от 1945-1997г при тях имаше закон с 10 години затвор за всеки, който каже че е българин.Омразата не идва от тяхното или нашето вмро, а от Югославия, която македонците боготворят все още
440
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'вече не сте ни братя'..ама жителите на вардарско никога не са ни били братя. до ВСВ бяха българи, после станаха югословени, което е противоположното на българи. там 'братя' не е имало - имало е българи, а после - анти-българи. и едните, и другите трябва най-после да се събудят и да си кажат истината в очите - че в момента това са вражески държави и че много малък процент от населенията имат приятелски чувства към другите. за братски чувства въобще не говорим
439
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е истина колко неадекватни коментари прочетох. и с, и без македонското и българското вмро, проблемите между македонци и българи ги е имало. истината е, че на българите им е тежко, защото чак сега разбраха колко са мразени във вардарско и че там няма никакви братя или 'един народ'. на македонците им е тежко, защото разбраха, че ако искат да са 100% различни от българите, историята им започва от 1948г. Истина е също, че от 1990г. нито македонци, нито българи си говориха за тези проблеми открито
438
7
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Много бързо забравихте как служител към Президентството от НСО захвърли българския флаг като дрипа на Росенец,Доган сарай.При македонците е да ни покажат колко ни обичат. Заради Каракачановци пропуснахме момента да се сближим като съседни държави.Така българското ВМРО си оправдава съществуването.Трябва им измислен враг с който се борят.Благодарение на този кйорфишек окрадоха всичко от Македонските дружества в България.Прокуратурата...хайде,вие сте на ход!
437
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За антибългарската политика на македонците са виновни така наречените патриоти и вмро. Каквото посееш това ще жънеш
436
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Време е да вдигнат паметник на Ж.елю Ж.е.лев,който под чуждо внушение ги призна за независима държава,в ущърб на България.
435
0
 
13
 
! Отговори
Гледам и си мисля преди 3 години
Впечатляваща тумба от пияни, търкалящи се и квичащи създания! Съвременен вариант на мотивите на Кен Киси да напише "Полет на кукувиче гнездо". Все пак санитарите снимат с GSM-и!!!!
434
1
 
2
 
! Отговори
До "На Сашо...& преди 3 години
До АнонименПравилно, колега, това трябва честичко да им се напомня. Ежедневно даже.Също така и историческия факт, че Санде Великиот е организирал заговор да убият баща му - по време на тържество за помиряването им.Гени, к*во да пра*иш.
433
6
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Целта е да ни скарат,ама няма да стане.Един народ сме,На една азбука пишем.Като си говорим,нямаме нужда от преводач.Братя сме.
432
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати "извинението" на северомакедонския президент. На тях им се петнял имиджа, на тях се пречело. Ако някой ми се извини по такъв начин, ще получи я шамар, я псувня.
431
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ялова държава с ненормални граждани. Това е Северо Македония.
430
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един гори знамето, а 200 човека гледат и се подсмихват...