Заплашват българи в Северна Македония, заради етноса им

Пуснаха списъци на хора с българско самосъзнание
8 яну 2021 22:16, Петя Славова
131

Във Facebook в Република Северна Македония бяха пуснати списъци на хора с българско самосъзнание. За случая тогава сигнализира Ангел Джамбазки в социалните мрежи.

Преди седмица българското външно министерство заяви, че следи внимателно продължаващите публикации в социалните медии със списъци на български граждани в Република Северна Македония, призоваващи към саморазправа с тях, и очаква властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание.

Кой стои зад тези списъци? Коментар в предаването "Брюксел 1" на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

"Това е работа на службите на Северна Македония да разберат това, защото е изключително неприятно и застрашаващо живота и здравето на тези хора, както и психическото им състояние, ако знаят, че някой, някъде, продължава традицията от 1944 г. на преследване на всеки, който заяви открито своята българска етническа принадлежност и представи историческите факти такива, каквито са били, а не манипулирани“, казва Андрей Ковачев.

Според евродепутата такива практики трябва да бъдат преустановени.

"Това е европейската интеграция – преодоляване на омразата от миналото. Затова и управляващите в Северна Македония трябва да положат огромни усилия в тази посока, а не чрез техни изявления да подстрекават още повече. Не искам да говоря за шефа на опозицията и неговата партия, която е абсолютно на антибългарска позиция“, добави Андрей Ковачев.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" в събота, 9 януари, от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.
 


131
Още от ЕС
Еди Рама - посредник между Гърция и Турция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
4
 
! Отговори
Марта преди 1 седмица
До Bul gur
Македонска държава е съществувала от808 до 148г.пр.Христа.Ако намеквате за този етнос то това е несериозно.С древните македонци се е случило същото ,каквото се е случило с траки и протобългари.
119
1
 
6
 
! Отговори
Марта преди 1 седмица
До Анонимен 114
Нали и българските политици казват,че РСМ е млада държава с млад народ.След като е млада държава откъде са претенциите за цар Самуил и други българи,борили се за освобождението на област Македония.
118
2
 
10
 
! Отговори
До Bul gur преди 1 седмица
Ако покажеш поне един автентичен документ отпреди ВСВ за наличието на македонски етнос, някой може да ти повярва !
117
9
 
4
 
! Отговори
Bul gur преди 1 седмица
Заплашват македонци в България заради етноса им. Въпреки,че асимилацията вече погълна две-три генерации,все още родовата памет е по силна в Егейска и Пиринска Македониа.Не се гаси туй що не гасне ...
116
2
 
7
 
! Отговори
До 114 преди 1 седмица
Какъв Каракачанов бе ей, никой истински българин, пък бил той политик или не, няма да остави да ни крадат историята !
115
2
 
4
 
! Отговори
До Мисирков преди 1 седмица
Аз говоря с факти, а такива като теб - с празни приказки, измислици и увъртания, така че ясно е кой се опитва да манипулирва историята ! Ето, че пак си противоречиш - ставало въпрос за Сърбия, а не за Македония (?!?!), макар че точно около "посърбяването" и последвалото "македонизиране" на българите там става въпрос ! Пак казвам - има автентични документи отпреди само стотина години, че там 2/3 от населението е било българско, а сега Османи говори за македонци, албанци, гърци, и... останалите !
114
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За блокадата на България към ЕС, Козиас каза, че Атина е предупредил Европейския съвет, че Каракачанов провежда политика извън ЕС, след като е поставил статуя на лъв, държащ щит с карта на Сан Стефано в градината на НДК след българското председателство , намеквайки за „Велика България“.

„България не осъзна, че в Северна Македония се е родила нова нация, която има свой собствен език. "Вместо да уважава това и да допринася за мира и приятелството на хората в региона, България се държи
113
5
 
1
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 1 седмица
Аз ви говоря за Сърбия,вие ми отговаряте за Македониа.Бъркате ги нещата.А кой е много или малко зле,вярвай със сигурност мога да го кажа и аз за теб и сигурно ще е по вярно.От много интерпретации на фактите от нашите историци,платени за да манипулират основно, не се вижда истината.Не затъваи с измисления прочит угоден за България.От много шума не виждаш дървото.Формиране на измислен етнос е невъзможно и е хубаво да го знаеш.Корени трябват,и те не могат да бъдат унищожени.
112
3
 
7
 
! Отговори
До 111 преди 1 седмица
Териториите не са били празни, защото от много източници се разбира, че местните племена се присъединили към българите (още през 5-ти век), и заедно са правели набези във Византия, като през 6-ти век дори обсаждат Константинопол. Ето защо не може да се говори за завладяване, а за съюз, от който произлиза славяно-българската държава, но тъй като доминацията и системата на управлението са на българите, тя е наречена България !
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прабългарите идват на Балканите ,Бог знае откъде ,и всичко тук става българско. Дали са били празни тези територии и как ли са се радвали на неканени гости.Племената населявали тези земи/тракийски племена/ са тези които са оставили цивилизация и сега всички се гордеем с това.
110
2
 
11
 
! Отговори
До Мисирков преди 1 седмица
Относно дълговете към Сърбия - едно е да се отдават територии, а друго е да се отречеш от собствения си народ, който ги населява ! Ето заради това е предателска тази политика - понеже 2/3 от населението там е българско ! Няма македонски народ - има няколко народа, населяващи областта Македония, от които най-многоброен е българският - това го пише дори в Британската Енциклопедия, а също и в последните турски преброявания !
109
3
 
5
 
! Отговори
До Мисирков преди 1 седмица
Оле, ама ти наистина си много зле бе, човек ! Не било през 45-та, ами след 50-та - не врат, ами шия !! Какво значение има дали Димитров е бил още жив тогава - той просто я налага тая политика, а останалите комунисти я поддържат и след смъртта му ! И как пък да не си казал 1945-та, виж си коментара 90, никой не ти го е изтрил ! Ох аман от такива !!! Че и тръгнал нас да изкарва заблудени....
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещата тук не са личностни,а опират до съвсем други измерения и засягат култура,история,за съжалениние бясна ксенофобия от рсм като политика и хората слугуващи на тази политика рушащи гробове и паметници няма да бъдат търпени от нас и скоро всичко ще си дойде на мястото.Такава политика и поведение няма място не само на Б алканите и Европа,но и в Африка
107
2
 
6
 
! Отговори
bg fen преди 1 седмица
До Кънчо Мисирков
най-добре е да не си мерим инвестициите.Всеки има право на мнение-да.Да изказва мнение когато не е подготвен и му липсва елементарна информация-категорично не.Ако действително нещо си инвестирал(където и да е) би трябвало най-добре да го знаеш.Уважението към деиствителните факти и случващото се са в основата всичко-на инвестциите също,а доколко,защо и къде се инвестира са плод на отделна дискусия-не е за тук и има време да се дискутира
106
12
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 1 седмица
Македонците в Пиринска Македония и в България са под постоянни репресии от страна на българските власти.
105
5
 
1
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 1 седмица
До BG fen
Пожелавам ти и ти като мен да инвестираш над половин милион евра за облагородяване на България.Може и повече ако си в състояние да го направиш.Достатъчно съм грамотен и добре помня какво съм казвал и написъл.Всеки има право на мнение и не е нужно допускане или забрана.Пожелавам ти достоен принос за процъфтяване на България.Дано не е само празни приказки.
104
1
 
7
 
! Отговори
bg fen преди 1 седмица
До Кънчо Мисирков
Съветът ми към теб беше от морална гледна точка,а иначе БЪЛГАРИЯ ми е бащина земя(бащиния).Ще е радостно тук малко по-грамотни хора да бъдат допускани да дискутират и поне да помнят какво са писали в предния пост,а иначе на кои какво дължиш наистина не е мой проблем-издължи се само на БЪЛГАРИЯ.
103
2
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 1 седмица
Четете лъжи и манипулации бе хора.Стига сте вярвали на истината.Истината не звучи гордо.Друго си е да си измислиш славна история и минало и да се радваш на лъжите си.Лошото е когато всичко това искаме да го пробутаме на света,пък белким ни повярват.
102
7
 
1
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 1 седмица
До 101
Никъде не съм казал,че паспортите са издадени 45-та година.Издадени са след 1950 година,когато вече Георги Димитров не е бил жив.Комунисти ли издават паспортите или паспортните служби.Чета и виждам пълната заблуда в доста коментатори и генерална пропаганда с лъжи от историци.Не сме угаждали на Тито,а сме били длъжници на Сърбия след войната и то много,които той опрощава на България.
101
5
 
13
 
! Отговори
До Мисирков/90 преди 1 седмица
Абе ти изобщо четеш ли какво се пише по тия форуми, или само тие важно да си кажеш твоето си ??! Паспортите са им издадени през 45-та, значи от комунистите, а в последно време се изписа една камара информация, че това е направено нарочно от тях(по-специално от Г.Димитров) с политическа цел, и е квалифицирано като предателство към сънародниците ни, за да се угоди на Тито ! До ПСВ за никакъв "македонски'' народ не се е говорило ! Четете история бе хора, стига писахте глупости !