Кървавият Божик за българите в Македония и нашето бездействие

Той надхвърля Сталинските репресии, каза доц. Спас Ташев
270

76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава да има неясноти колко са загиналите след репресиите.

"Няма статистика за избитите, което до голяма степен се дължи на дългогодишната българска незаинтересованост към тази проблематика. Тъй като е факт, че когато започват тези репресии - някои ръководители на тогавашната Република Македония и са с пробългарски позиции, информират българското държавно ръководство за това, което става, но до 48-ма година е период на мълчание от страна на България. Това насърчава тези репресии", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в наши дни се приема, че около 23 000 са избитите, като това са изчисления на Веселин Ангелов.

"Срещал съм ги и в някои западни издания. Говори се и за 130 000 репресирани. Не мога да кажа до колко тази бройка е точна, но като цяло съм попадал на данни, които показват, че 60% от населението е репресирано", коментира още доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това надхвърля Сталинските репресии.

"Сталин беше световно известен диктатор, докато Тито бе един малък диктатор, който лавираше между двете световни системи през този период. Поради което успя да прикрие своите престъпления за известно време, но в един момент нещата се променят. Данните излязоха наяве, а неговата Югославия изгуби своето значение", допълни доц. Спас Ташев.

Той е категоричен, че има от какво да се научим от нашето бездействие.

Кървавата Коледа

При политическите репресии през януари 1945 г. са ликвидирани или малтретирани без съд или присъда хора с изявено българско самосъзнание. Жестокостите, извършени от комунистическите власти, започват на 7 януари - християнския празник Коледа по стар стил.

По нареждане на маршал Тито са погубени 1200 българи, списъците за които са подготвени от Лазар Колишевски. Целта е била да се заличи българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица край село Отешево са избити много българи, а телата са хвърляни в Преспанското езеро. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.


270
Още от Общество
Историята на Анелия Лоренцо - между бойните изкуства и майчинството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
168 Това са само предположения, хората са мъртви,изяснявали се приживе,като българи. Точка. По твоята логика, могат да се оспорват завещание и договори за наследяване, щото май, ако биха били живи, някои биха ги променили...така би настъпил хаос в целия свят. Заради болните мозъци на северомакедончетата и техните ментори. "Ща би било, ако било", такава ви е цялата държава и език, абстрактни понятия..
228
1
 
17
 
! Отговори
Христо рътаров преди 1 седмица
Македонска нация и македонснки език ги има само в тиквите на сърбеещите се нашенски бугарски комунистически предатели от нашата , българската земя Македония!
Сърбите които знаят че сръбския език също е с произход от българския език, гледат сеира на сърбеещите се нашенски Македонски братя и доволни потриват ръце!
Отвреме навреме и руските робовладелци руку налеят масло в огъня разгорял се през 1944 г между братята от България и Македония....
И в това е нашия род и ски ужас!?
227
1
 
20
 
! Отговори
До 225 преди 1 седмица
Вашият език е като българска къща със србски пердета ! А какви сте като народ, е описано в турските преброявания от началото на миналия век ! Въпреки това, ние сме съгласни да имате собствена държава, но искаме да признаете историческите истини !
226
1
 
9
 
! Отговори
До 225 преди 1 седмица
Бе да ти кажа, отначало Жельо Желев като ви призна държавата, бях твърдо ЗА, но като ви разбрах що за стока сте, вече го определям като една ГОЛЯМА ГРЕШКА ! Пък ти ако искаш се прави на обиден, онеправдан, и какъвто още искаш - то и без това сте просто един голям Театър !
225
3
 
7
 
! Отговори
10ko преди 1 седмица
до 225. инертни сте и индиферентни,нахални също,а най-много неинформирани и лъгани.Наистина е най-добре да не контактувате докато не се научите-излишно е
224
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно е. Според БАН, нема македонски јазик, според бг влада нема македонски народ. Само држава и нација. Зошто воопшто да разговараме со некој што не ти го признава народот и јазикот. Залудно е. Инаку, не ве мразиме повеќе. Само сме индиферентни. Можеби така е и најдобро, да се прекинат сите контакти и да нема дискусија меѓу нас.
223
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 220

Това не е вярно. България е признала официално за съществуването на Македонски език след 44та година и няма как да иначе, след като има точни документи за това, кой, защо и кога по това време го е създал за пръв път. България е признала и съществуването на (северно)македонска държава, а стова и съществуването на северномакедонска нация. Всичко това след 44та и съответно след 91ва година.

А межуд другото, ние така или иначе вече не се познаваме: вие мразите българите.
222
1
 
12
 
! Отговори
Делчески преди 1 седмица
Тези са третата албанска държава на Балканите. Оставете ги да лаят,те си отиват.
221
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макл***йната са изпята песен. Последни гърчове правят. А албанците да заповядат да преговаряме!
220
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До анонимен 219
Небитно е. Не го признавате ни пред, ни потоа.
Нема македонски народ, нема македонски јазик, постојано ни го повторувате тоа. Зошто да разговараме? Најдобро да продолжиме како до 1990. Ќе се правиме дека не се познаваме. Како и досега.
219
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 216

Аааааа, "битно е, битно". Преди ВСВ няма такъв език, няма и такава нация.

Ако не е "битно" защо настоявате, м?
218
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Троловете на макетата от български произход са уродливи нищожества продали за дребни своята съвест и морал,мизерни души!Чухме за Велес ,за една люпилня на тролове,но и тук да се клатуркат във форуми на страната на зомбитата и срещу българите и българската държава изключително долно.Имаше една Рада К евродепутат заедно с авера си Хр Питнокиото бяха завели омовците в Брюксел,аман заман да се гласува резолюцията срещу БГ на всяка цена и независимо каква,чиста проба изменници ,готови на всичко.
217
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До MkDon
16 Днешните късокракичерни и космати северомакедончета, нямат нищо общо с Македония на гърците Филип и Александър Македонски, които са говорили гръцки език.
чиято държава се е разпаднала 300 години след Христа. Но, нали се отрекохте от античката си история, нали ?"само едно име имаме",?! Кой знай, какви ще станете сблед време?
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 215
Исто е. Вие не го признавате јазикот и народот.
Пред или по ВСВ, небитно.
215
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 206

Мда, това вече е друга тема: това и е болно място на северномакедонците: лъжат че българите не признават Македонския език, докато всъщност ние Македонския език сме го признали. Това, което не сме и няма никога да допуснем е, да бъде открадната историята и някой да твърди, че преди въпросното изкуствено създаване 44та е имало такова нещо.

СМ се правят на ударени, че това е едно и също нещо, а не е .
214
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
198 "Македонският език" е измислен език ,след осакатяването на българския език. На горките ни съседи, са осакатили и мисленето, по този начин, прекъсвайки родовата му връзка с българския език, българската култура и традиции. Тези хора и авторите на този инженеринг, са за съжаление.
213
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
211 Нищо не оправдава зверствата на сърбите!! Тези клането не бяха предвидени в репарациите,нали? Ако тогава сърбите бяха спряни от великите сили, днес нямаше да има Сребреница, Сараево,Дубровник,Книн,Прищина, масови изнасилвания,убийства,депортация и масови гробове. Репарациите бяха прилагани неправилно и самозабравилите се наши съседи,грабиха от България много повече от договореното,защото нямаше кой да ги спре.
212
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
137 Людето във Вардарска Македония са си имали тескерета, издадени от турската администрация в Османската империя и във регистрите на турските административни региона са били записани,като българи-90% от всички. В тях, неграмотните са поставяли пръстови отпечатък. Така турската администрация е събирала данъци и такси от тях.
211
16
 
8
 
! Отговори
Bul gur преди 1 седмица
Кървавият Божич отнесен към времето си е нормално да сме си налягали парцалите,като държава загубила войната и принудена да дава репарации,на Гърция -Егейска Македониа,земите на бежанците и на Сърбия - западни покрайнини.Освен това и милиони които Тито ни опрости. Сега е друго и незнам защо се перим на Македониа.Комплексите нека прилагаме към себе си,а не към съседите.
210
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знаеш, защото Москва и Белград забраняваха да се публикуват материали за кървавите извращения на сърбите над невинни българи в Македония. Избиването, прогонването, ограбването и асимилацията над българите във Вардарска Македония, сърбите започват още преди 1918 година и то пред очите на уж, цивилизована Европа.