Заев обяви, че е възможно решение с България до юни

„За македонския език и македонската идентичност не се преговаря“
3 апр 2021 13:08, Елка Василева
244
Заев обяви, че е възможно решение с България до юни
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за Канал 5, че е възможно да се постигне решение с България до юни, така че да бъде проведена междуправителствена конференция през 2021 г., съобщи МИА.

"Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения", каза Заев.

Заев заяви, че въпросът с историята може елегантно да бъде решен, като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история.

Още по темата

Това е формулировката и в Договора за сътрудничество с България и ние трябва тук да спрем, каза премиерът на Република Северна Македония.

Зоран Заев добави, че решение може да се намери до юни. Чувствам, че може да направим това, може да седнем през май и юни и да намерим решение. Наистина очаквам първата междуправителствена конференция тази година, която ще бъде последвана от скрининг и отваряне на първите глави, каза Заев.

Според премиера на Република Северна Македония проблемът с България трябва да бъде решен двустранно.

Ние сме тези, които трябва да решат проблема. Европа е тук, нашият стратегически партньор САЩ са тук да дадат съвети и помощ. Ние подписахме Договора за добросъседство и Споразумението от Преспа чрез двустранни преговори, изтъкна, Заев. Той добави, че преговорите със София ще продължат след изборите на 4 април в България.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя селски хитрец още носи белега на челото си от сръбските агентури, които нахлуха в парламента през 2017 г. Страх го е, много го е страх и от Белград, и от местните "патриоти", които играят по свирката на сърбите. Няма да направи нищо, за да признае историческата истина, защото осъзнава, че политическата му кариера ще е приключена. Вижте кои започнаха да говорят истината. Все бивши политици с приключена кариера - Любчо Георгиевски, Денко Малевски.
138
3
 
3
 
! Отговори
hard преди 3 години
Толкова ли е наивен или неосведомен Заев, да не знае, че решението на този казус, а и много други, у нас се определя от кремъл ? Ама САЩ щели да дават " помощ и съвети" . . . ?!? Ха - ха - ха !!!
137
4
 
8
 
! Отговори
Самуил преди 3 години
А тия 120 иляди со бугарски пасоши со каков идентитет са а?
136
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо ми се струва ,че Америка ни се дразни.И на нас и на Македонците.Не знам защо,но искат по-бързо да се разберем.Ако не го направим може да дърпат ушите и на тях и на нас.
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой го е помолил заев до изборите в Бг да каже "добра дума " , също и обещанието за солидарни ваксини е" помощ от приятел " .А после някои гледат "стани богат" а другите "последния печели Нищо "
134
4
 
16
 
! Отговори
до 146 преди 3 години
И да плюеш българите и да не ги плюеш ВЕТО ЩЕ ИМА ДО ДУПКА.Докато не се извинят за помията изливана 75 години, дакато не ушият нови знамена да мястото на изгорените, докато не изтрият лъжите от учебниците си.Давахме достатъчно и си затваряхме очите пред македонските безчинства.ДО ТУК БЕШЕ.
133
0
 
5
 
! Отговори
OF 146 преди 3 години
И кво?
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България ние разбираме от всичко.Освен от история,разбираме медицина,всички видове спорт,електротехника,австронавтика,автомобилизъм...Много обичаме да се напиваме и да показваме колко сме велики.Много обичаме да се бием като се напием,обичаме да караме пияни,обичаме да псуваме в колите,никога не спираме на пешеходци и не ни трябват закони,а се бием помежду си и винаги по-силния и по-богатия е прав.Когато убием някой до 5 години излизаме от затвора,но рядко влизаме.И това е само малко от всичко
131
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България живеят основно предатели и хора,които основната цел им е на съседа да му е зле. За нас е щастие когато нашите съседи страдат ,а ние сме добре.Правим си мръсно едни на други. За това имаме и толкова много.партии.Ние освен съседите мразим и себе си. Мразим лекари,мразим полиция,военни,учители,родители,деца,пациенти.Единствения ни начин да лекуваме комплекси ни е историята.Това е начин да се лекуване и сме големи патриоти на бутилка ракия.
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горение се произвежда от Словения. Кончар от Хърватия. Македония произвежда само чушки, домати и л_а_й_н_a!
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоцевПреди Сталин България е принудена от Англия и САЩ да подпише Парижкия договор и губи Македония, Тракия, Моравия и Добруджа. След 1948 г. Англия и САЩ искат от България да предаде Пиринска Македония и Родопите на Гърция, докато СССР подкрепя България за гръцка Западна Тракия и Добруджа, но НАТО отказават да ги върнат на България и остава само Добруджа. Различно е за различните времена и през ВСВ пък НАТо и СССР са съюзници срещу Германия и България и това остава за кратко до 1944-47г,
128
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче македонската идентичност и език нямало да бъдат дискутирани.Или е ненормален или няма обяснение на приказките му.В МИНАЛОТО баба му се е смятала за българка, както и на останалите македонци бабите и дядовците им.120 000 македонци са си български паспорти поради документи за произход.И сега изведнъж - не искали да дискутират.Ми нали нашите баби дядовци - на тези които сме потомци на македонките българи - ще се обърнат в гроба като разберат за нашето предателство?ЛУДИ ХОРА.
127
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никво горение само БОШтяхните стоки са фалшивиудари ги по джоба бедните мацета
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се отдели македонската нация от българската нация. Но македонска нация не е имало в миналото, а българите са принуждавани да се потурчат в област Македония от Турция и Югославия както при етническото прочистване в Босна. Редно е да има еднакъв подход а не за турците и албанците да се говори че е етническо прочистване в 1992 г. и не може да са югославска нация, а пък за българите може да ги насилват и избиват и е възможна македонска нация.
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев вролята на баба Ванга!
124
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надай се Зайо, на зелена люцерна..
123
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо ми ако беше жив на такъв македонски език по български стил би му излепкал на тоя 2 шамара, че щеше да се залепи са стената. Значи и аз съм репресиран македонец? И във Варна е пълно с потомци на Владислав Варненчек? В Турново са потомци на Шишман? Хммм какви ли са в Дупница? Народ, който няма собствена история се стреми да си припише чуждата. Македонски език е нямало, няма, няма и да има! Самуил не е македонски цар. И не дразнете българите, че сме чорлави луди сите и ке ви копаме у засеко.
122
6
 
10
 
! Отговори
Коцев преди 3 години
Зоран Заев е македонския вариант на Тодор Живков. На външен вид най-обикновен селянин, а под повърхността страхотен манипулатор и хитрец. За пръв път от 1948 г. насам България е в шах по македонския въпрос. Най-неприятното е, че това което Живков успя да премахне-заплахата за македонизация на Благоевградска област, отново е на дневен ред. Доживяхме по време на коалицията ГЕРБ-ВМРО нашите американски "съюзници" да започнат да ни притискат в стил СССР от времето на Сталин. Язък за скъпите Ф16-ки.
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовМИСЛЕНЕТО НЕ Е ОТ СИЛНИТЕ ТИ СТРАНИ
120
2
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Заев отново се чупи от ханша , с плоски махленски номера!