Заев обяви, че е възможно решение с България до юни

„За македонския език и македонската идентичност не се преговаря“
3 апр 2021 13:08, Елка Василева
244
Заев обяви, че е възможно решение с България до юни
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за Канал 5, че е възможно да се постигне решение с България до юни, така че да бъде проведена междуправителствена конференция през 2021 г., съобщи МИА.

"Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения", каза Заев.

Заев заяви, че въпросът с историята може елегантно да бъде решен, като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история.

Още по темата

Това е формулировката и в Договора за сътрудничество с България и ние трябва тук да спрем, каза премиерът на Република Северна Македония.

Зоран Заев добави, че решение може да се намери до юни. Чувствам, че може да направим това, може да седнем през май и юни и да намерим решение. Наистина очаквам първата междуправителствена конференция тази година, която ще бъде последвана от скрининг и отваряне на първите глави, каза Заев.

Според премиера на Република Северна Македония проблемът с България трябва да бъде решен двустранно.

Ние сме тези, които трябва да решат проблема. Европа е тук, нашият стратегически партньор САЩ са тук да дадат съвети и помощ. Ние подписахме Договора за добросъседство и Споразумението от Преспа чрез двустранни преговори, изтъкна, Заев. Той добави, че преговорите със София ще продължат след изборите на 4 април в България.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
По- добре е да ги пуснем в ЕС, СЛЕД което ЩЕ ИМАМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ОБЩИ ИНТЕРЕСИ ЗА В БЪДЕЩЕ, отколкото те със Сърбия, която е извън ЕС. Мислете СТРАТЕГИЧЕСКИ ЗА БЪДЕЩЕТО!!! Колкото повече ги спираме макар и с пълно основание - толкова повече ще ни мразят и ще се раздалечаваме!!!!!
58
1
 
10
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Чезвайте при албанците, щом не сме братя...България даде достатъчно жертви за Вас!!
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те закъде бързат? Македония е велика държава и светът е в краката им. Другите плащат да търгуват с тях.Има време, ще почакат 20-30 години и готово.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С лъжи и измами не може да се прави идентичност.Къде го този македонски език,македонска нация ? Всеки бг разбира и чете дори на т. нар македонски език,без да го е учил никога. От къде се появи тази т. нар македонска нация на Балканите изведнъж в средата на 20 век?!
55
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Термина Гърция е измислен в началото на 20 век.А термина България в началото на 19 век ,когато е измислен и термина Македония само че в средата на 19 век. Всичко е толкова просто.и елементарно.Няколко човека са решили това.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е била победена държава след Втората. Сърбите даже са искали да вземат и Кюстендил и София. Гърците са искали границата да минава през Пловдив. Така че Македония е била даже успех тогава, щото можеха направо да ги пишат сърби... Нямали сме избор в онази ситуация. Даже Георги Димитров може и затова Сталин да го е убил. Щото отива в Русия и точно е говорил на Сталин за Македония, че е българска и на сутринта го намират умрял. Сталин го е отровил. Сърбите и гърците са най-лошите ни съседи.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв юни.Да си стоят във Великата Македония още дълго, докато се научат на обноски.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония е част от България
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъгария едва и ще си промени позицията независимо , кой е на властОстава Заев да признае очевидните неща , или САЩ и Брюксел да ни изнудват и чрез заплахи да ни принудят да се коригираме в полза на РСМДруг вариант за раздвижване по темата няма
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43 Нарича се македонска династия защото е от тогавашната област македония според Римското длене на Империята. По точно той е от одринска Тракия.Това няма нищо общо с днешната област Македония и СР Македония.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В анализите на независими източници за България и Македония са много критики за корупция,липса на справедливост ,дискриминация,липса на свобода на словото...Като цяло всичко е определено в негативен аспект. Защо.мислите ,че историята в двете държави е ок. Аз не вярвам нито на нашата ,нито на тяхната история.И нашата и тяхната история е писана от комунисти. Абсолютни манипулации започнали от 1946г,които продължават и днес.Мафиоти управляват и двете държави.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юни, но след 30 години- -2051.Колело, ама друг път, Зайо Баев.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паспортите се купуват със стари документи непризнати в Македония. Процедурата е пълен фалш. Идват еди хорица правят каквото им се каже и толкоз те не са българи. Точно както ние трябва да се доказваме пред американското посолство за да вземем виза за САЩ.
46
1
 
19
 
! Отговори
хичо преди 3 години
Заю върти ,суче и все лъже-фурнаджийска лопата...Ходи из Европа плюе по България,а като се върне се мазни и става приятел...Горд син на своето лъжливо племе..Лиземер и манипулатор...
45
1
 
12
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Тези паспорти се раздават, само ако въпросните докажат български корени . Не пишете откровени лъжи!!!
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не трябва да се прави компромис с истината!!!
43
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме обучавани да не харесваме Македонци .Така е от поне 40 години.Това е моя съзнателен живот.Предполагам.че в.Македония е същото. По отношение историята смятам че манипулацията и при нас и при тях е започнала през 1946 година и продължава до днес.Аз не мисля ,че само Македонците са манипулирани,аз съм сигурен че и у нас е същото.Истината ще се разбере след като се освободим от хора подобни на Каракачанов,т.е. от бившите ДС и УДБА.
42
2
 
12
 
! Отговори
Никк преди 3 години
Заев разчитал на Америка... ЦРУ разсекрети документи наскоро, които са от преди 80-100години, когато правят новата държава Македония. Та там се казва че такъв народ няма, не е съществувал. Как сега Америка да каже че е съществувал!? Документите на цру може да намерите в гугъл
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото Василий Втори е бил от династията на Македонците. Само че Македония в средновековието се е наричала друга географска област. Друг интересен факт е, че Василий Втори е бил хомосексуалист. Никога не се жени, няма деца и има описани много любовни истории с войници от Византийската армия.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фашиста Заев да си гледа работатаБългария не трябва да отстъпва никъде по историята.За пореден път ли управляващите ще ни продадат???Там където пише че българско или българин въобще да не се поставя под съмнение.