Протест в Белград започна "екологично въстание"

Искат защита на правото на здравословен въздух, вода и земя
10 апр 2021 20:51, Ния Христова
11
Протест в Белград започна "екологично въстание"
Снимка: БГНЕС

Пред сръбския парламент в Белград се проведе протест под лозунга "Екологично въстание", съобщиха местните медии, предаде БГНЕС.

Събитието е организирано от над 70 екологични и граждански движения, които искат защита на правото на здравословен въздух, вода и земя. Организаторите настояват да се спазват епидемиологичните мерки.

"Днес се нуждаем от екологичен патриотизъм, трябва да се борим с алчността", каза поетът Любивое Ршумович в началото на протеста на митинг пред сръбския парламент. На протеста се изказа и певецът Зоран Костич Цане, който заяви, че "без вода няма свобода и тя е постоянно замърсена, без земя няма храна, без въздух няма живот".

Екологичните активисти се борят срещу изграждането на малки водноелектрически централи, за които твърдят, че унищожават реките и дивата природа и причиняват големи щети на екосистемата, като същевременно изискват по-чист въздух, който от години е много замърсен по целите Балкани.

"Екологичните проблеми в Сърбия не се появиха за една нощ, а министерството и други съответни институции в правителството работят всеотдайно, отговорно и прозрачно", заяви министърът на околната среда Ирена Вуйович по повод протеста.

Александър Йованович Шута от Асоциация "Да защитим реките на Стара планина" на протеста заяви, че е в ход "всеобхватна атака върху всичко, което е здравословно в Сърбия".

"Дойдохме да кажем "не" на онези, които оскверняват нашите реки и природата ни всеки ден."

Екологичните организации са съставили документ, който включва 13 искания до държавата по въпросите на околната среда. Наредбите трябва да бъдат хармонизирани с най-високите екологични стандарти, гражданите да бъдат постоянно информирани и образовани за околната среда, водните ресурси да бъдат запазени и всеки да диша здравословен въздух.

Те също така настояват всички гори да бъдат защитени, да се спре обезлесяването и да се спре строителството и ремонтът на вредните малки водноелектрически централи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия наистина имат нужда от подобряване на екологията. Тези от вас които са живели край Дунав, може би още помнят сръбската мина Бор. Добре че я затвориха тази тяхна мина. Толкова риба умори.
4
1
 
10
 
! Отговори
ники преди 3 години
А пък при нас, в София, строят завод за сепариране на отпадъци точно зад Централна гара, и никой нищо не казва. Камоли протест!!!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук такива малки ВЕЦ ове са нацвъкани навсякъде от доста години.Сърбите са назад явно.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
безделните стополови авокадовци (електората на Чалгаря) съвсем пощуряха
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еколошки Устанак...