Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално

Съвместното пътуване до Ватикана е добър жест, смята македонският президент
18 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
203
Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално
Снимка: БГНЕС

Съвместното отдаване на почит на Св. св. Кирил и Методий от страна на България и РС Македония е добър символичен жест от двете страни, който може да разведри атмосферата преди предстоящите преговори по отношение на блокадата за членство в ЕС. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който ще отпътува за Рим с един и същи самолет с българския президент Румен Радев.

"Нашето съвместно пътуване и нашите срещи във Ватикана с папата не са подчинени на решението на спора. Предложението му е отпреди месец и мислех, че е добре в българския държавен самолет да съберем цялата делегация от Скопие и тази от България за общо почитане и това го правим традиционно, не е нищо ново.

Поради здравните протоколи, които се прилагат за аудиенция при папата, не можахме да отидем точно на деня, 24 май, а на 26 и 27 май. Мисля, че това е добър символичен жест от двете страни, за леко разведряване на атмосферата в очакване на предстоящите преговори относно блокадата", каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос.

Още по темата
Целта не е да преговаряме, целта е да се почетат едни от личностите, които не бяха спорни дори според историческата комисия, посочи Пендаровски.

Той каза още, че тъй като ще прекарат много време заедно с президента Радев, неизбежно ще стане въпрос за проблема, но, както подчерта Пендаровски, това ще бъде неформален разговор.

"Не се предвижда да има официални разговори, не защото ситуацията с официалното правителство в София е такава, а защото президентът както там, така и тук, тези неща не ги върши оперативно. Те са водени и ще продължат да бъдат водени и занапред от правителствата на двете държави. Ще говорим. Но това няма да бъдат преговори“, каза президентът на западната ни съседка.

Той подчерта, че в тези разговори ще се опита да остане в рамките, в които е бил телефонният разговор с Радев преди няколко месеца.

"Тогава проведохме дълъг разговор по тази тема. Всеки остана на своите позиции и аз информирах обществеността за това. Смятам, че Радев има по-умерена реторика, с която обяснява българските възгледи, и очаквам разговорът с него да бъде пълноценен разговор между двама джентълмени", каза Пендаровски при посещението на ваксинационен пункт в Куманово, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стево Коминтерната се подмазва.И двамата не са никакви джентълмени,особено очилаткото.
103
1
 
15
 
! Отговори
Катюша преди 2 години
Хвали го защото и двамата национални предатели и московски слуги..
102
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 126100 хиляди убити комунисти, антифашисти и земеделци от царя и фашистите. Гео Милев, Вапцаров и хиляди други. БКП спасява евреите и др. българи с много жертви.
101
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 127 И Левски и Ботев са терористи за турците, но турците са победени. Така и царя и бг фашистите са победени и евреите спасени от комунистите.
100
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
111 Подмазването на Пенсаревски, е доста сочно, но крие нечисти намерения.
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
125 По това време партизаните на тито са били сериозна сила, която е водила боеве с хитлеристка армия. Но югославските евреи са им били последна грижа. Имуществото на евреите е ограбено.Българските комунисти, които взривяваха църкви и избиваха, без съд и присъда, българския военен и цивилен елит, са били терористи, борещи се срещу законно избрано правителство и власт. По българските закони, те са били терористи.
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
123 Ако не знаеш, за всенародно движение, в защита на българските евреи, за Пешев, за БПЦ, цялата общественост,която ги защитава, значи не познаваш историята. И в българските легации на запад ли, евреи са се крили при партизани? Българските партизани са били 8 човека и три парясници, как може,45 000 да се скрият там? Българските гори се оказаха най-дълбоките, защото, след 9 септември,1944година, все излизаха от там, заслужили борци, партизани, търсещи голяма пенсия.
97
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122 Немските фащисти избиват сърбите и комунистите. Бг нямат пушки и са получили от Хитлер. Избити са много комунисти в бг.
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
118 Хааах, това фейк кинематография на белградската филмови фалшификатори, ли е? Пак някой фантастичен филм, за Велика Сърбия, сънуваш. Велика Сърбия, маскирана като Югославия, се разпадна с гръм и трясък. Сърбия се събра под една круша. Но, сърбите още сънуват Велика Сърбия, затова са още държава от третия свят, рускакочина.
95
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 101Бг евреите са имали бг паспорти но Германия ги счита пак за евреи. Спасяват се само защото немците не са смогнали да ги извозят защото влаковете са претъпкани или са се скрили при партизаните и БКП.
94
4
 
4
 
! Отговори
пендаровски преди 2 години
*** Кирил и Методи са македонци бе , папата и той е македонец .
93
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72 България е била принудена, да бъде съюзник на Хитлеристка Германия, у нас не е имало фашизъм. Български войски не са се били за нацистите. Българската армия администрира тези територии, отнети от Сърбия и Гърция и отива там, като удома си, много от войниците са родом от тези земи. Сръбските паравоенни части, сеещи смърт и вилнеещи из българските села, са били неутрализирани. Огромната партизанска армия на Тито, не направи нищо, за да спаси евреите с югославски паспорти, дори им ограби имущ
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПрожекторЮгославия се распадна след 1991 г. и македонския език отпада.
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИмпийчмънтЩе направят балканска федерация и ще се разберат. Обща политика, обща валута лев и обща армия и МВР. Постепенно ще се сближат народите и накрая ще се формира една бг държава. Албанците може да се отделят в Косово или Албания.
90
3
 
14
 
! Отговори
Импийчмънт преди 2 години
Какъв Радев бе, кой е той, че да може да си позволи да пренебрегне интересите на държавата! Тая работа без санкция на парламент не става. Конституцията му е отредила представителни функции, да се кипри, да се мизи и да взима голяма заплата. И без това вече премина всички червени линии, и на есен трябва така да бъде изритан, че да не може да си седне на зад'ника! То не бяха шпиони, юмруци, психясали министри, какво още ще си позволи. Отдавна трябваше да се обяви импийчмънт. Това е вина на Борисов
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
105 През Средновековието днешна РСМ , българите и византийските хронисти, са наричали Долна земя.
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
114 Тошко ***, ти ли, си? С тези безподобни, селски попръжни.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са редки случаите, когато един президент, се подмазва с комплименти, характеризиращи личността, каквито не стоят в нито един дипломатически протокол, на държавен глава, на друга държава.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев да внимава, щеславен и ще го изпързалят.