Радев в Скопие: Да подновим диалога между двете страни

Пендаровски се надява да разговарят и по най-тежките въпроси
26 май 2021 16:00, Елка Василева
173

Снимка: Президентството

Президентите на България и на Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски отлетяха за Рим и Ватикана, където традиционно ще се състои аудиенцията при главата на Римокатолическата църква за празника на българската просвета и книжовност. Двамата ще почетат заедно делото на Светите братя Кирил и Методий.

На път за Рим българският правителствен самолет спря в Скопие, за да вземе делегацията на Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски, предаде БНТ.

Още по темата

Пендаровски лично посрещна българския държавен глава на летището, след което двамата се оттеглиха на кратка среща.

Пред медиите след срещата Радев благодари на Пендаровски за гостоприемството. "Съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит към светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво и да заявим нашата обща воля да развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество, приятелство и добросъседство", каза Радев.

Стево Пендаровски заяви, че ще използват пътуването до Рим, за да разговарят за актуалните теми, свързани със съвместните отношения между Република България и Република Северна Македония. Уточни, че сега срещата на летището им е била кратка - било е "приятелско пиене на кафе" и са обсъдили решенията на Европейския съвет в Брюксел.

Пендаровски заяви, че се надява като приятели да разговарят и по най-тежките въпроси. Надявам се, че това, което ни разделя, ще ни сближи, заключи Пендаровски.

Това е първа изява на двамата държавни глави за последните две години. В делегациите им присъстват ключови министри за просветата и културата. В ситуацията на деликатна фаза, в която са отношенията Скопие - София, визитата на държавните глави е от изключително значение.

България продължава да настоява за спазване на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., за зачитане на нейните национални интереси и сигурност, което беше потвърдено и от служебното правителство. На 24 май президентът Румен Радев също подчерта, че европейският път на РС Македония минава през София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 87Абе то е имало някакво християнство както казваш,но в земите българско владение е било малко. Не е била преобладаващата религия. И Борис събира смелост и се отрича от езическите богове,за да наложи християнската вяра. Ама трябва малко да помислиш,за да навържеш нещата. Пък на теб мисленето не ти се отдава очевидно.
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТикволандияНикой не пътува по линията София- Скопие. Всички искат София - Белград и Скопие- Белград към ЕС.
83
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Диалог се води с нормални хора,иначе започваш да си говориш сам.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТикволандияРазбира се, требва диалог :) Ама те се показаха по големи тикви и от нас.... хахахахаха :))
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБЪЛГАРСКИ ПРИНОС ВЪОБЩЕ НЯМА...ТОЗИ ПРИНОС Е РУСКО-СЪВЕТСКА ИЗМИШЛЬОТИНА!
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ognyanzИСКА ВИ СЕ ДА Е ЦАР БОРИС АМА НЕ Е!И ОЧИТЕ МУ НЕ СА ИЗБОДЕНИ ОТ СЪРБО-МАКЕДОНИСТИ А ОТ ПАВЛИКЯНИ СЕКТАНТИ...И ТО НЕ САМО НА НЕГО А И НА МНОГО ДРУГИ СВЕТЦИ ИЗОБРАЗЕНИ В МАКЕДОНСКИТЕ ЦЪРКВИ,ЧЕ И В БЪЛГАРСКИТЕ...АМА ПРЕДИ ДА СЕ ГОВОРИ И ПИШЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИНФОРМИРА ЧОВЕК В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СЕ ИЗЛАГАТЕ.
79
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Радеф взима македонския президент с него във Ватикана то едва ли не признава,че приносът на така наречените македонци е колкото българският в създаването на славянската писменост. Поредна излъгация на този смешен президент. Срам за България.
78
3
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
До Веселинъ 7112136860: Кое е пазарене? Това, че държим на нашата позиция по спора ни с Македония не значи, че не трябва да разговаряме с тях на държавно ниво. Не по-малко важно е от тези спорове например кога РСМ ще довърши тяхната част от ж.п. линията София-Скопие. В РСМ на българските фирми са пречи умишлено, а сърбите и гърците отдавна са се настанили там.
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ognyanzХРИСТИЯНСТВОТО В МАКЕДОНИЯ И ПО-ПРИНЦИП НА БАЛКАНИТЕ Е МНОГО ПРЕДИ ТУК ДА СЕ ПОЯВАТ НЯКАКВИ СИ БЪЛГАРИ...ТАКА ЧЕ ТОВА Е НОНСЕНС ОЩЕ ПОВЕЧЕ,ЧЕ ТОВА НЕ Е ЦАР БОРИС КАКТО ИМ СЕ ИСКА НА БЪЛГАРИТЕ А ЕДИН ДРУГ ВЛАДЕТЕЛ И ОЧИТЕ МУ СА ИЗБОДЕНИ НЕ САМО НА НЕГО,НО И НА МНОГО ДРУГИ СВЕТЦИ В МАКЕДОНИЯ ОТВЪД ОТ ПАВЛИКЯНСКИ СЕКТАНТИ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО.ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ,ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИОГРАФИЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНФАНТИЛИЗИРАНА.
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вият гербавите пс ета както никога досега
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ognyanzМакедония е била населена с българи, още преди да ни признаят Византия официално през 681 г., просто са ядосани макетата, немат история :))
74
5
 
3
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
Kaкво прави фигурантът?Радьев ТИ СИ НИКОЙ, никакви права - нито ти, нито шибаното ти правителство.Фигурант без права!
73
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Няма да се лиша от добронамереност ако кажа,че Царство България не бива повече да поема каквито и да е било инициативи,свързани с преговори. ЯСни ли са двете позиции? Ясни са. Ако Държавата ни има претенции да е права от историко-политическо и етическо гледища,то трябва просто да остави Северна Македония да си държи на своето досмяна на поколенията и нов техен прочит на очевидните факти. В поведениетона господин Радев не усещам да има реципрочна на историческата ни мисия гордост. Това е пазарене
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО С МАЛКА МАКЕДОНИЯ БЪЛГАРИЯ СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИКА...С ОСТАНАЛИТЕ СЪСЕДКИ РУМЪНИЯ,СЪРБИЯ,ГЪРЦИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ С ТУРЦИЯ ПО-НИСКА ОТ ТРЕВАТА.ОНИЯ ДЕН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С ВУЧИЧ И НЕ ОБЕЛИ И ДУМИ ЗА ТОВА,ЧЕ СЪРБИЯ ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИЗИЗРАНЕТО НА Р.МАКЕДОНИЯ,А САМО МУ ПРАВЕШЕ МИЛИ ОЧИ...НЯМА ПО-ГОЛЕМИ СЪРБОМАНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ.
71
2
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Който е ходил в Охрид, в църквата към манастира на Свети Наум, е видял, че до входа от вътрешна страна вдясно е изписан цар Борис, а очите му са избодени. Защо? Защото бил завоевател. А той е изпратил в Охрид единият от учениците на Кирил и Методий - Климент, за да покръсти местното население и да подготви свещеници за българската църква. Ето това е македонизма.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема проблем, когато си признаят, че са макета от български произход, ще им бъдем братя отново :)) За да има разбирателство м/у две страни, требва да не лъжете и да си измисляте, просто е :)
69
3
 
3
 
! Отговори
iYi преди 2 години
Турците, и по-специално османите, са разклонение на прабългарите в южна посока, за което свидетелства и родовата им дамга. Прочее, думата дамга е обща. Дамгосвали добитъка си с горния знак, за да се знае, че е техен.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименкой е поръчал?че ние да не се намираме в ресторант,че да поръчваме...пореден пример колко е инфантилизирана българската историческа наука...поръчката е на византия.доколко може да се говори за "поръчка"продължавайте да се излагате!
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един македонец - комита.Двама македонци - дружина.Трима македонци и български президент - дружина со предател.
66
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на княз Борис Белград е бил на 100 км от западната ни граница, а т.нар. сърби са обитавали Босня, Черна гора и Хърватско, затова и езикът им е един. За съжаление земната география не позволява паралелното съществуване на всички велики държави. България е преди всичко кардиографско понятие.