Зоран Заев подаде оставка като премиер на РСМ и лидер на СДСМ

Партията му загуби балотажа на местните избори
1 ное 2021 07:07, Елка Василева
57
Зоран Заев подаде оставка като премиер на РСМ и лидер на СДСМ
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове, проведен в неделя.

На пресконфенренция в Скопие Заев подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

Още по темата

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Скопие, Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия, цитирани от агенция МИА.

Социалдемократическият съюз на Македония е водещата партия в управляващата коалиция. Съгласно законите коалицията може да се споразумее за друг кандидат за премиер и да сформира правителство без провеждането на избори.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче настоя за предсрочен вот. Зоран Заев управлява Република Северна Македония от 2017 година, а преди година спечели изборите с крехко мнозинство.

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ спечели на вчерашните избори в общо 40 общини, включително и столицата, а СДСМ в 18. Партията на Али Ахмети ДСИ спечели кметските избори в 10 общини. Другите албански формации Албанският алианс/Алтернатива в две общини, а Беса в две общини. Малките формации като ГРОМ, ДПА и ЛДП/ДОМ спечелиха по една община. В три общини гражданите избраха независими кандидати.

Кандидатът за кмет на Скопие от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска получи 54.66% от гласовете срещу досегашния кмет Петре Шилегов, който събра едва 41.73 на сто.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на "Северна" към името на република Македония. Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз. Северна Македния стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
ББ преди 2 години
така свършват...измамниците,човекободобно лицимерче,насаждащо омраза,ограбващо народа си да плаща на лобисти...да лобират..за омразата,омразата е държавна политика в РСМ,така политиците отклоняват вниманието на народите си от проблемите които не могат да решат....преписват ги на външни или исторически "врагове"...време е политиците да ни питат...Как искате да живеете? и да работят за това...не да ни налагат,обслужвайки...богати неч.в.ци!
48
2
 
3
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Гледам снимката и не веееЕЕЕрвам на очите си...А аз се чудех защо на Зоран Заев му викат Зайо Байо...а ми той си има цепнати заешки джуки...типичен северомакедонски заек от Вардарската планина...само дека сега му потънаха гемиите в Скопския гьол...наречен още Скопски Дисниленд.
47
2
 
3
 
! Отговори
рецепта за антична преди 2 години
заешка глава:Изпитана северомакедонска рецепта на шеф Манчев:Слагаш две павета да врат и една заешка глава.Един час,след като паветата омекнат и главата е...готова.
46
2
 
2
 
! Отговори
Честит празник преди 2 години
Честваме оставката на Зайо Байо ...морковите за заека свършиха,иде ред на тоягата/разбирай-чепарягата/!!!
45
2
 
2
 
! Отговори
боли ме преди 2 години
чепо
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СИ ВРЪЩА ИМЕТО МАКЕДОНИЯ!!!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев като спечели, нали стана същото. От Боко се е учил.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С това макетата доказаха, че са дебългаризирати - абсурд е български политик да си подаде оставката поради каквато и да е причина.
41
4
 
2
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Кириле, ако разлепиш по билдбордовете Не сакаме канадец за министър може и да станеш министър в следващото правителство или иначе казано ако македонците се бяха допитали до конституционния си съд (ако го имат) Заев още щеше да си е премиер. Но така е, като се караш със съседите вместо да вземеш пример от тях.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИМицковски и Заев са един дол дренки.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо,ке те земем у Банкя!Да пазиш сянка на магнолията!
38
7
 
13
 
! Отговори
Смятам, че преди 2 години
Това е тактически ход и пясък в очите, братя, не вярвайте! Само Захариева може да ги оправи тия, басма не им цепеше!
37
4
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Не можа да си изпълни...детската мечта - да ффкара РСМ в ЕС.
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега кво стана? Арсовска има или няма българско гражданство? Заев излъга ли или не? Арсовска излъга ли или не? Македонците повярваха ли на Арсовска, която отрече или гласуваха за нея заради българското й гражданство? Все въпроси без отговор.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да основният хегемон е Сърбия.Нейни са тези лупинги на Заю.В съседна допуска,сърбите подкрепят Китай и Русия,а искат да са в Ейропа.Но,да бозаеш от две майки го може -Баце. Антички Заю бе дотук.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекрасна новина. Бой по европидирасите!
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим кой ще е следващият циркаджия!Дано не е белградска ***.
32
3
 
15
 
! Отговори
София преди 2 години
Когато народа не те иска си подаваш оставката а не като в "европейска" Бг!
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА СЛАГАТ АЛБАНЕЦ , С НЕГО ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕМ!
30
12
 
28
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Македония трябваше да бъде разпердушинена на 4 между Албания България, Гърция и Сърбия и всеки да си ходи у неговия край и да е такъв какъвто се чувства - шиптър, антички грък, титовец или българин.