Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония

Не било необходимо да се бърза в преговорите с България
22 дек 2021 15:28, Елка Василева
123
Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Нашите граждани могат да бъдат спокойни, дори блокадата /на евроинтеграционния процес/ да продължи, няма никаква опасност за сигурността, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в новогодишното си обръщение пред парламента, съобщават македонските медии.

Още по темата

"Възможно е нещо друго, връщане на демокрацията назад и форми на авторитарно управление на отделна личност или партия, но отговорността за това няма да е на гражданите, а на нас, политиците", каза президентът.

За преговорите с България за разблокиране на началото на преговорите за присъединяване с ЕС той каза, че няма нужда от бързане.

"В актуалния контекст, с нашите червени линии не трябва да бъдем прекалено заети с това колко време ще им трябва на другите да се изправят пред истината за нас. Ние трябва да се посветим на подобряване на качеството на живот на нашите граждани. Бързането не винаги е най-добрият съюзник. От нашата източна съседка чухме и реторика, която надминава всички досегашни твърдения във връзка с нашия език и идентичност, споменава се и уж дебългаризация. Невъзможно е посланиците на 30 страни в Скопие, 16 от които на страни членки на ЕС, да не съобщят за дебългаризация, нещо, което би било равно на геноцид", казва президентът Стево Пендаровски, цитиран от сайта Сакам да кажам.

За оставката на премиера Зоран Заев той каза, че това е акт за поздравление, какъвто рядко се среща и в модерните демокрации.

Пендаровски се спря и на реформите в сферата на върховенството на закона, за които каза, че и сега, и в идните години ще са най-важни за държавата.

Той каза, че голямата трагедия с автобусната катастрофа в България, както и някои други случаи трябва да приключат в съда в разумен срок, защото в противен случай гражданите ще загубят вяра в правосъдието. Пендаровски напомни, че всички значими проучвания на общественото мнение показват, че гражданите са убедени, че в страната има култура на безнаказаност. Миграцията според него до голяма степен е предизвикана не само от екзистенциални причини, а и от качеството на живот и гражданите заминават в страни, в които има правосъдие, където отговарят и най-богатите.

Президентът предупреди да се внимава с привличането на чуждестранни инвестиции и поиска всички готвени големи чуждестранни инвестиции да бъдат проверявани от аспекта на сигурността, колкото и примамливи да изглеждат в първия момент.

Обръщението на Пендаровски започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите през изминаващата година - при пожара в модулната болница в Тетово, автобусната катастрофа в България и всички, починали от ковид.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
6
 
! Отговори
Яне преди 2 години
Ми очакваха на последния съвет в ЕС да сме натиснати и след нова година да са с единия крак вътре... Ама хак след 6 месеца пак ще чакат... А просто трябва да разкарат от учебниците си че Бугарите-Татари сме най-страшните им врагове ... Нас за страна която не е в ЕС ни натиснаха от робство в присъствие да прекръстим 500-те години и почти клекнахме, а тях какво ги лебедиме ....
59
4
 
10
 
! Отговори
Извод: преди 2 години
В Скопие са решили да не отстъпват от Коминтерновския югомакедонизъм,като го свръзват с "идентизитето и язъйко" им.Пендаровски и всички антични историчари тръпнат да видят как "ке им натрошат костите НАбугарите".След това ще дойде и разочарованието и пищенето....Охььь майкооо...кой ниСРА в гащите..???????
58
4
 
11
 
! Отговори
солТАШАК баратооо... преди 2 години
Пендаровски,както винаги се прави на гръмнат и пак някой трябва да му набива канчето в случая новото българско правителство.След като изтърваха влака за кандидатстване в ЕС,севернитемакета сега чинно ще си чакат,пък ако трябва и още четвърт век,докато не вденат,както стана в спора им с Гърция.А за да вденат севернитемакета понякога и четвърт век не стига...Какво да се прави-такъв им е реотанът-бавно загрява...че срещу вятъра не сеПИКАЕ...!!!
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВО МИСЛИ ИЛИ СМЯТА СТЕВО ПЕНДАРАТА Е БЕЗ АБСОЛЮТНО, ВСЯКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В РСМ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДХОЖДА С РЕШИТЕЛНА ТВЪРДОСТ ДОТОГАВА, ДОКАТО ПРОБЛЕМЪТ СЕ РЕШИ БЕЗ НИКАКВИ ОТСТЪПКИ!!! КОЛКО ВРЕМЕ? - КОЛКОТО ТРЯБВА!!!
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ама има. Как по паспорти българите излязоха 300 000 , а по самосъзнание -11 000 (по необявени данни)
55
5
 
11
 
! Отговори
да не се бърза....?? преди 2 години
Плача от смях!Тоя ША МЪ умори... Моля ви, кажете ми, че не е истина. Не може да е казал точно това!Този ако това го мисли сериозно,трябва незабавно да си лекува с чук главЪтЪ!А защо не и да му се връчи орден "ЗАСЛУГИ ПРЕД Р.БЪЛГАРИЯ"
54
4
 
17
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Хич, ама хич не ми дреме какво казали от РСМ, Пендаровски, Заев, някой си! Не ми пука! Имаш договор и поставени условия - изпълнявай! Иначе - няма ЕС. Да лаят и да скачат колкото си искат, тая работа така не става! Иначе казано - ВЕТО!
53
3
 
19
 
! Отговори
Този преди 2 години
Гледа като откраднал пендарите на българската си баба !
52
3
 
18
 
! Отговори
уфььь...пак ли тоя.. преди 2 години
Абе,докога ще ни занимавате с тези психопати от Скопския Дисниленд?Да си се затворят в резервата и да не ни занимават с глупости.ВЕТО и да пасат...Учудващо е, как не са поискали до сега излаз на Църно море?
51
5
 
21
 
! Отговори
ахааа...разбрахмеее преди 2 години
Неваксинирани АНТИКИ скитат из Европа .... Живот на аванта ... Територия на аванта ... език на аванта ... история на аванта ... За празника на славянската писменост Пендарата на АВАНТА се вози в българския правителствен самолет,че да отиде до Ватикана .п.с. А троловете им по медиите на АВАНТА коментират под български новини...
50
4
 
27
 
! Отговори
Дебелокож НАГЛЕЦ преди 2 години
Тази държава РСМ нито ни е братска,нито ни е роднинска,нито сме и майка.Аре стига с това сервилничене.Да си спазват договорите,да не крадат история,да не трошат паметници,да не ни показват среден пръст,да не наричат външния ни министър фригиднаКУЧКА и да не горят български знамена.
49
4
 
13
 
! Отговори
Аайде преди 2 години
Пак с лъжите напред !
48
5
 
24
 
! Отговори
проф.БожидарДимитров преди 2 години
Господинът Пендаровски нека в скоро време да покаже някой древен документ,който да е написан на македонски език и с македонска азбука, или в който поне да се споменава за македонска нация и държава от началото на Новата ера насам!Вярвам,че той е ерудиран политик,който преди изказванията си се консултира с историци,археолози и т.н.!Целият съм в очакване,а предполагам също и цялата световната научна общност!
47
4
 
26
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Най ми е смешно,че Заев,Пендаровски,Мицкоски и Буяр,всички излизат от единствения им университет и са на една възраст. Все едно си взел един випуск студенти и си направил от тях политически елит.Това е показател за комичната им бутафорна държава.
46
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо въобще се занимаваме с тези римляни. поставили сме ясно условия, като не искат, да не влизат в ЕС. Тотален игнор за тях. Аз лично не искам да имам нищо общо с тях, жалко че толкова кръв сме пролели по чукарите. Да си се чувстват каквито искат и да се оправят, както могат
45
5
 
19
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Альоууу...Пендаратааа... слагай наколенките и се явявай в Изповедалнята в София :))) Другия вариант е да учиш албански :)))
44
5
 
19
 
! Отговори
Паисий преди 2 години
О,неразуменИЗРОДЕ,защо се срамуваш да се наречеш българин?!Нима не са били българи бабите и дядовците ти?!
43
6
 
25
 
! Отговори
Айде пак... преди 2 години
А Пендаровскиии....Що за президент публично заявява, че "не разбира проблема с България"? Като не го разбираш, освободи мястото,да дойде друг президент, който го разбира, защото заради този проблем има вето!
42
4
 
15
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
До 41: от много подкрепа и обещания стана така че темата Македония отпадна от дневния ред на ЕС.
41
4
 
19
 
! Отговори
СтараДревнаПесничка преди 2 години
Стига с тия зайци и мишоци.Имаме си наши проблеми за решаване.Баста!ВЕТО до дупка,докле им уврят античните кратуни!Мониторинг заради посегателствата към българите там, като прекрасна добавка към ветото! Неочаквано добра комбинация! И ще даде резултат!А такиба като Стево Коминтерна и Зайо Байо да ходят да се оплакват на арменския поп...а защо не и на КОМИНТЕРНА...