Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат

Подходът на РСМ: Да стигнем бързо до решение, но без да бързаме
21 яну 2022 09:17, Елка Василева
104
Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат
Снимка: архив, БГНЕС

"Виждам успеха на срещата с българския премиер Кирил Петков в новия тон и начин на комуникация, който зададохме чрез нея, защото тя премина в положителен дух и на нея говорихме за преодоляване на проблемите. Основно обсъждахме как да възстановим доверието", каза в интервю за македонската телевизия Канал 5 премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Той подчерта, че в посока на добросъседските отношения и надграждане на съвместни проекти в работните групи, които ще бъдат определени на съвместното заседание на двете правителства през следващата седмица в София, ще бъдат включени институции, представители на бизнес общността, университети, младежки организации, представители на неправителствения сектор и експерти в областта в съответната област.

Още по темата

Съвместни работни групи ще насърчават връзките в областта на икономиката, търговията, инфраструктурата, иновациите и образованието и съвместно ще докладват за постигнатите резултати.

"Не съм обвързан с дати. Аз съм оптимист, но рационален оптимист, което означава, че работя за постигане на сътрудничество. Имам подход бързо да стигнем до решение, но в никакъв случай не трябва да бързаме. Трябва да стигнем до качествено решение, което ще запази достойнството и на македонските, и българските граждани и ще бъде в духа на европейските ценности, в съответствие с правилата на ЕС“, каза Ковачевски.

На въпрос за това как ще решават следващите въпроси от пакета 5+1, поставен от България, който след отпадането на точката за нотата до ООН станаха 4+1, Ковачевски застъпи тезата на президента Пендаровски - този пакет се превръща в нова методология - тази на работните групи, които ще трябва да решават решимите проблеми, а по-трудните могат да останат за напред във времето, когато доверието е във фаза, в която могат да бъдат решени.

"Изпратихме нота, защото това е един от българските въпроси, а в нея няма нищо спорно - това е проява на добра воля. Всички останали въпроси остават в пакета на 5-те работни групи, в които трябва да създадем практика на съвместна работа. Надявам се, че до юни - юли ще сме по-близо да решаване на въпросите", каза Ковачевски.

"Винаги съм подкрепял, че е важно да бъдат спазвани правата на по-малките етнически групи. Това е част от процеса на влизане в ЕС и нямаме конкретен разговор дали това да стане. Навсякъде има граждани, които се самоопределят по друг начин, но те трябва да уреждат правата си според законодателството на съответната държава", каза Ковачевски.

"Езикът и идентичността не се обсъждат", отново заяви той. "Нищо не се прави зад гърба. Затова има разговори. Без да се докосват интересите на македонската или българската държава и в съответствие с Резолюцията в нашия парламент", каза премиерът Ковачевски за решаването на спора с България, като оцени срещата с българския си колега Кирил Петков като положителна стъпка.

Ковачевски вижда пред себе си 12 години в управлението на страната. "Поехме отговорност за решаването на предизвикателствата пред гражданите - имаме пандемия, енергийна криза. Нашето споразумение за съставяне на това правителство е "Правителство 2022-2024 г." , отговори той на въпрос за искането на опозицията за предсрочни избори.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия пенчовци струма няма да завършат ще ми правят инфраструктирни проекти с рмс???? смешници
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:НЕ ТРЯБВА ДА ВКАРВАМЕ СТАЛИН И ТИТО В ЕС!ПРАВИЛНО!!!НО СЪЩО ТАКА БЕШЕ ДЛЪЖЕН ДА КАЖЕ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ВКАРВА И ТОДОР ЖИВКОВ И ХИТЛЕР В ЕС...ЖИВКОВИЗМЪТ ЩЕ ПРБЪДЕ В БЪЛГАРИЯ!
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИзнервенДано доживееш,разбира се.Нищо не съ знай знай ли съ.
66
7
 
4
 
! Отговори
Съгласен преди 2 години
Намръщеният Бойко правеше много.Даде 3 млрд на американците за самолети,те му поискаха още 3 и той се сецна.За тия пари Радев щеше да купи повече самолети от Европа.Даваше милиарди за непостроени пътища и пълнеше чекмеджета.Кипеше усилен труд.А заплати и пенсии бяха стопирани,цъфтеше частното здравеопазване и хората нямаха достъп до медицина.Ни образование,ни индустрия...
65
1
 
6
 
! Отговори
А какво се обсъжда? преди 2 години
Гуайдо в България. Цели: прием евро,цени и инфлация над 30%, започнала още преди год еврочакалня. Закриване на ядрена енергетика и Концесиониране Козлодуй, прием Конвенции расова и полова чрез приложения "План Разрушаване", Признаване на македонски език и история.Още самолети за милиарди и подводници.Чужди войски в България. Всичко това срещу мизерните 30 милиарда, половината от тях заеми, заробване към ЕЦБ. От закриване блокове Козлодуй загуби 90 милиарда.За десерт задължителна Ваксинация!
64
1
 
7
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До съвет. А бе, църввул миризлив, ходи се на невролог, не на психиатър. Изнервен съм от такива профани като теб и профани като този на снимката, но скоро ще ви дойде времето и на вас и пак ще съм си спокоен.
63
2
 
8
 
! Отговори
комунист канадски преди 2 години
Предател!
62
3
 
2
 
! Отговори
до 62 изнервен преди 2 години
Мога да ти излекувам нервите.
61
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 46. И какво прави, че нещо не съм видял и разбрал? Да, физиономията няма значение и намръщеният Боко вършеше доста повече от този ухилен паллячо
60
5
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Изнервените-на психиатър!
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да се обсъждат ?Езикът и идентичността и на Бъългария и на Македония са български.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албанците са повече и обещаха да свият перките на макетата.Ние направихме каквото трябва.Да си се разправят там.
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де,ама ако не беше Америка,нямаше начин да се спасим от крадливото гербаджийско управление.
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковачевски сложи зализаното *** - менте, в задния си джоб. Толкова неадекватен, толкова беззъб, толкова неподготвен. Да очакваш от един чужд гражданин, незаконно назначен, адекватно да защити националния интерес, и то при такъв заплетен исторически и гео-политически казус. Тотално падение!
55
2
 
5
 
! Отговори
Викс преди 2 години
Само санкции за развитие на Балканите!
54
5
 
15
 
! Отговори
Срам и глад ни чакат преди 2 години
Потъва кораба, само лъжи и медийни изяви, лъскане на имидж, но както всяко нещо, така и това правителство върви към своя позорен и срамен край! Глад ни чака Българи, ама глад...
53
1
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Бъдете сигурни, ЗАСЕГА не се обсъждат !!!___Първо Република Сърбоманска Македония да спават правата на Българите там , после и останалото !!!__За жалост няма как всичко да стане изведнъж, но който много иска и не се отказва , най-често го получава !!!___Ние не сме на зор, а влезе ли РСМ-то със сърбомански претенции в ЕС, после ще ни е десеторно по-трудно !!!
52
1
 
3
 
! Отговори
wow преди 2 години
До АлексХаха добре казано!
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето има ясни разпореждания от евроджендърите и американците да вдигне ветото, за да се приеме РСМ в ЕС. И това е така, защото САЩ има за цел да консолидира влиянието си в Европа. Както всички адекватни знаят, ЕС е просто пудел и инструмент на САЩ. Преговорите с РСМ са само за замазване на очите на раята, решението как ще се развият нещата е взето отдавна от кукловодите на световната полиция.
50
5
 
9
 
! Отговори
Фотограф преди 2 години
Ужас! Само погледнете нашият *** колко посредствено изглежда ! Суверенът сиизбра *** със сертификат за премиер !!! Има снимки на Даниел Митов - предложен от ГЕРБ за премиер - в сравнение с Митов , Просто Киро е наистина *** !!!