Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат

Подходът на РСМ: Да стигнем бързо до решение, но без да бързаме
21 яну 2022 09:17, Елка Василева
104
Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат
Снимка: архив, БГНЕС

"Виждам успеха на срещата с българския премиер Кирил Петков в новия тон и начин на комуникация, който зададохме чрез нея, защото тя премина в положителен дух и на нея говорихме за преодоляване на проблемите. Основно обсъждахме как да възстановим доверието", каза в интервю за македонската телевизия Канал 5 премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Той подчерта, че в посока на добросъседските отношения и надграждане на съвместни проекти в работните групи, които ще бъдат определени на съвместното заседание на двете правителства през следващата седмица в София, ще бъдат включени институции, представители на бизнес общността, университети, младежки организации, представители на неправителствения сектор и експерти в областта в съответната област.

Още по темата

Съвместни работни групи ще насърчават връзките в областта на икономиката, търговията, инфраструктурата, иновациите и образованието и съвместно ще докладват за постигнатите резултати.

"Не съм обвързан с дати. Аз съм оптимист, но рационален оптимист, което означава, че работя за постигане на сътрудничество. Имам подход бързо да стигнем до решение, но в никакъв случай не трябва да бързаме. Трябва да стигнем до качествено решение, което ще запази достойнството и на македонските, и българските граждани и ще бъде в духа на европейските ценности, в съответствие с правилата на ЕС“, каза Ковачевски.

На въпрос за това как ще решават следващите въпроси от пакета 5+1, поставен от България, който след отпадането на точката за нотата до ООН станаха 4+1, Ковачевски застъпи тезата на президента Пендаровски - този пакет се превръща в нова методология - тази на работните групи, които ще трябва да решават решимите проблеми, а по-трудните могат да останат за напред във времето, когато доверието е във фаза, в която могат да бъдат решени.

"Изпратихме нота, защото това е един от българските въпроси, а в нея няма нищо спорно - това е проява на добра воля. Всички останали въпроси остават в пакета на 5-те работни групи, в които трябва да създадем практика на съвместна работа. Надявам се, че до юни - юли ще сме по-близо да решаване на въпросите", каза Ковачевски.

"Винаги съм подкрепял, че е важно да бъдат спазвани правата на по-малките етнически групи. Това е част от процеса на влизане в ЕС и нямаме конкретен разговор дали това да стане. Навсякъде има граждани, които се самоопределят по друг начин, но те трябва да уреждат правата си според законодателството на съответната държава", каза Ковачевски.

"Езикът и идентичността не се обсъждат", отново заяви той. "Нищо не се прави зад гърба. Затова има разговори. Без да се докосват интересите на македонската или българската държава и в съответствие с Резолюцията в нашия парламент", каза премиерът Ковачевски за решаването на спора с България, като оцени срещата с българския си колега Кирил Петков като положителна стъпка.

Ковачевски вижда пред себе си 12 години в управлението на страната. "Поехме отговорност за решаването на предизвикателствата пред гражданите - имаме пандемия, енергийна криза. Нашето споразумение за съставяне на това правителство е "Правителство 2022-2024 г." , отговори той на въпрос за искането на опозицията за предсрочни избори.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
10
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Канадецо ке предаде националните ни интереси!!
48
2
 
6
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До Анонимен 48 много ясно,под натиска на америка, разбира се. Онзи ден същото го написах и ме оплюха, ама ще стане реалност.
47
0
 
4
 
! Отговори
що се не преди 2 години
събираме с тез дето си струва - гърция, българия и румания - тва е силната ост на балканите. а сме се затътрили я при ердоган, я при сръбско албанските "македонци"Нямаме политици с малко акъл поне, за тва сме и там дето сме де, то не е случайно
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадеца ще им клекне на макетата
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
боко магнолията е най-добър лидер..*** и маже
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Физиономията няма значение,а това,което се прави.Все пак предпочитам ухилена физиономия на млад човек ,пред намръщена и с трагични мимики физиономия на чичака от Банки.
43
1
 
7
 
! Отговори
уточнение преди 2 години
Руските лидери са с еврейски корени.Майката на Сталин е еврейка,майката на Путин-също.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече ми идва в повече тази вечно ухилена физиономия, трябва малко повече сериозност по тази тема с Македония. Да се извадят архивите и да им се даде публичност пред света, македонците да спрат да фалшифицират историята и тази необяснима омраза към България. Сами си режат пътя.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко даде на САЩ 4 милиарда за самолети, те поискаха още 4, той не ги даде и САЩ го свалиха от власт. Сложиха предателят Кирчо, нарушителят на Конституцията, да ни управлява. Все още ли мислите, че народът избра Кирето и Асенчо. Който учи без пари в САЩ после му купуват душата. Няма безплатен обяд е поговорка на американците. Те се спиятелеват с някого и после го удрят. Така направиха със Садам и Кадафи. Кирето и Асенчо са на пандара, ще платят скъпо.
40
0
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Така и не разбрах Ковачевски ще изпълни ли договора от 2017г.Ние не бързаме.От 2007 сме в ЕС.
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил е троянски кон на САЩ. Той е предател. Аматьор, който колкото по-дълго стои на поста, толкова повече бели ще направи. Не трябва да се чакат 100 дни и да се отстрани от власт час по-скоро!
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия винаги ще казват на бялото , черно. Сърбоманите с промитите мозъци друго няма да говорят. От думата българин получават ортикария.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полуканадеца ще реши македонския въпрос
36
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
България трябва да сондира и да обвърже евентуална подкрепа на Русия за българската кауза в спора с Македония, ако не позволим разполагане на американски и натовски бази на Черно море!Всичко е въпрос на интереси и ние имаме много козове , които трябва да ги отиграем!Агент Джина Рамбалджи!ЦРУ!!!
35
1
 
6
 
! Отговори
али преди 2 години
Като се заговори за санкции, всички работят като пчелички :))) Какво се случва с националните интереси и червениет линии ???? :))
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-срамното правителство в нова история на България
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка предател!
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
марионетно правителство , и тия от Македония нещо се заблуждават , едвам се отърваха от федеративната република със Сърбия сега пак ще се натресат .ЕС , специално Германия и други вече има предложение всичките държави в ЕС да станат федерации с едно глобално п-во което да определя външната политика пък рег .проблеми да си ги решава федерацията Там ли искаме да е България
31
0
 
12
 
! Отговори
нн преди 2 години
Сърбите са си свършили перфектно работата в Македония. Искаме не искаме това е. Македонците не ни зачитат, фашисти, окупатори, татари и т.н. Години втълпявано в съзнанието им македонският език не е български диалект, те са наследници на Александър Македонски, нямат нищо общо с българите и още и още. Оправия няма да има, разчитат на САЩ и ЕС да ни принудят да признаем влизането им в ЕС. Нашия отговор на тях и на САЩ и ЕС трябва да е, няма да стане така и сега.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонските политици са едни селски тарикати, само им вижте селските физиономии, едно приказват пред нашите, после плюят отрова. Те не искат държавата им да влезе в ЕС, защото ако Албания влезе, няма да има граница и албанците ще са обединени, освен това изпълняват всички заповеди от Белград! Дори и да започнат преговори ще протакат, ето Турция води преговори за ЕС от 50 години!А ако кажат истината, народа ще им иска сметка, защо са ги лъгали над 70 години и така са ги възпитавали от деца!