Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат

Подходът на РСМ: Да стигнем бързо до решение, но без да бързаме
21 яну 2022 09:17, Елка Василева
104
Ковачевски след срещата с Петков: Езикът и идентичността не се обсъждат
Снимка: архив, БГНЕС

"Виждам успеха на срещата с българския премиер Кирил Петков в новия тон и начин на комуникация, който зададохме чрез нея, защото тя премина в положителен дух и на нея говорихме за преодоляване на проблемите. Основно обсъждахме как да възстановим доверието", каза в интервю за македонската телевизия Канал 5 премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Той подчерта, че в посока на добросъседските отношения и надграждане на съвместни проекти в работните групи, които ще бъдат определени на съвместното заседание на двете правителства през следващата седмица в София, ще бъдат включени институции, представители на бизнес общността, университети, младежки организации, представители на неправителствения сектор и експерти в областта в съответната област.

Още по темата

Съвместни работни групи ще насърчават връзките в областта на икономиката, търговията, инфраструктурата, иновациите и образованието и съвместно ще докладват за постигнатите резултати.

"Не съм обвързан с дати. Аз съм оптимист, но рационален оптимист, което означава, че работя за постигане на сътрудничество. Имам подход бързо да стигнем до решение, но в никакъв случай не трябва да бързаме. Трябва да стигнем до качествено решение, което ще запази достойнството и на македонските, и българските граждани и ще бъде в духа на европейските ценности, в съответствие с правилата на ЕС“, каза Ковачевски.

На въпрос за това как ще решават следващите въпроси от пакета 5+1, поставен от България, който след отпадането на точката за нотата до ООН станаха 4+1, Ковачевски застъпи тезата на президента Пендаровски - този пакет се превръща в нова методология - тази на работните групи, които ще трябва да решават решимите проблеми, а по-трудните могат да останат за напред във времето, когато доверието е във фаза, в която могат да бъдат решени.

"Изпратихме нота, защото това е един от българските въпроси, а в нея няма нищо спорно - това е проява на добра воля. Всички останали въпроси остават в пакета на 5-те работни групи, в които трябва да създадем практика на съвместна работа. Надявам се, че до юни - юли ще сме по-близо да решаване на въпросите", каза Ковачевски.

"Винаги съм подкрепял, че е важно да бъдат спазвани правата на по-малките етнически групи. Това е част от процеса на влизане в ЕС и нямаме конкретен разговор дали това да стане. Навсякъде има граждани, които се самоопределят по друг начин, но те трябва да уреждат правата си според законодателството на съответната държава", каза Ковачевски.

"Езикът и идентичността не се обсъждат", отново заяви той. "Нищо не се прави зад гърба. Затова има разговори. Без да се докосват интересите на македонската или българската държава и в съответствие с Резолюцията в нашия парламент", каза премиерът Ковачевски за решаването на спора с България, като оцени срещата с българския си колега Кирил Петков като положителна стъпка.

Ковачевски вижда пред себе си 12 години в управлението на страната. "Поехме отговорност за решаването на предизвикателствата пред гражданите - имаме пандемия, енергийна криза. Нашето споразумение за съставяне на това правителство е "Правителство 2022-2024 г." , отговори той на въпрос за искането на опозицията за предсрочни избори.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро канадеца са му казали да поеме топчаците на макетата и да ги пуска в ЕС веднага.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе то и Заев и Бойко си стискаха ръцете,усмихваха се и после развалиха всичко.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога почваш строителството на ВЪЗДУШНИЯ коридор, Кико?
26
2
 
26
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
30 години не обсъждаха древната си идентичност с Ал.Македонски с гърците и накрая се разбра, че няма такава. Сега се придържат към идентичността си към цар Самуил, за който историята на гърците казва, че е български цар. След 30 г да не се окаже, че са потомци на някой албански овчар?
25
1
 
0
 
! Отговори
Чобан Гъдевски преди 2 години
гугъл тренд - търсене македония за 21 година - източно от линията видин-благоевград - интерес 0(нула)...
24
1
 
21
 
! Отговори
100 пъти сме казвали преди 2 години
Не оспорваме правото на самоопределение на РСМ. Ако искате, се идентифицирайте като северномадагаскарци. Луgостта си е ваша и никой не ви я отнема. Само не ни крадете историята.
23
3
 
11
 
! Отговори
Ностардамус преди 2 години
Моите съболезнования на всички българи за тази хитра и тарикатска кражба на собствената ви история . Едни северомакета дето гърците ги сложиха на мястото им, ви изпързаляха и скоро ще поискат и да анексират пиринската ви македония . ..... Упс. Малко раничко го пуснах тоя коментар . Ама то не е и никакво предсказание . Вие си знаете че така ще стане . С тия ващи "нови" и меки управници това просто е неизбежно.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вето за вечни времена. Или докато излезем от блатото на зелките. Стига толкова кръв и компромиси за тоя камънак. Продажника Желю Жабата и на оня свят да не види покой.
21
7
 
1
 
! Отговори
Пернишка секта преди 2 години
От МВР не разследват престъпления извършени от фашисти! Дори тежки престъпления не разследват, в прокуратурата направо спират жалби срещу фашисти!
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков,направи се на мъж и кажи и нашите червени линии...история и правата на българите в РСМ...
19
7
 
1
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Това е правилният път , ако искаме да разбием сръбското влияние, което е обзело мозъците,телата,душите и икономиката на македонците!!!До като работят групите по историческите въпроси, ние трябва да налагаме икономическите и инфраструктурните проекти за да имаме успех и да влезем в културния,обществения и икономическия живот!!!Влизаме в нов етап от сръбско-българската дипломатическа и шпионска война за влияние върху македонската държава и икономика!!!България няма съюзници!Агент Крис Ръскин!ЦРУ!
18
1
 
21
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Щом езикът на омразата не е обсъжда , ЕС ще гледат само през крив макарон.Ако напсуваш някого ще те покани ли в къщи ?.Те това искат да ни псуват и да ги целуваме.
17
9
 
1
 
! Отговори
Фашизъм преди 2 години
В България се Екзекутират хора които нямат фашистко мислене!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бухааааа английския на Рома Надал е по зле от този на Ицо Стоичков бухаааааааа
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е самолетната линия нали Кире?!
14
1
 
21
 
! Отговори
Васко преди 2 години
Македонците да си живеят в техния свят и са неспасяеми. Те са като ваксинирани антиваксъри. Знаят, че ваксината помага, но нали вече са декларирали противното.
13
4
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Хооооп маазничко....лой да пада..да влезе Маке и Русия да има още един шпион, освен Радев.Шлинк и отвори гальо порти.А че ни правят мармалад не е важно..
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Македония е смешна .Под сръбско командване
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kаква идентичност да обсъждаме , като Вие НЯМАТЕ НИКАКВА идентичност ! Александър Македоснски както вече разбрахте НЕ е МАкедонец , защо си мислите че сега ще откраднете от нашата история - Искайте от историята на Сърбите и си рисувайте идентичност както си искате !
10
2
 
37
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Петков поне веднъж,няма ли да спомене в някое интервю,и нашите червени линии...поне веднъж...аз имам чувството че Ние кандидатстваме за приемане в ЕС...