РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години

Целта - да се нормализира политическата атмосфера между двете страни
Обновена: 3 фев 2022 15:54 | 3 фев 2022 07:40, Камелия Цветанова
306
РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години
Снимка: Pixabay

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма", пише "Труд".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: скопие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
0
 
! Отговори
ДДР преди 2 години
Проблема не е български а на Скопие 1 и Скопие 2 така че вапроса е за географска комисия на регионално равнище това е ....
239
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещам как Албания ще влезе в ЕС преди Македония...
238
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин 70-80 години поправи се са от 1913 г. окупирана от Сърбия и Гърция и НАТО до 1991 г. зашото няма независима маке държава тогава. последните 30 г. те са независими така че нам как да ги включиш след 1945 г. Георги Димитров иска да са независими след 1945 г. но Гърция и Югославия и НАТО продължават окупация и до днес източна МАкедония е грцка.
237
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз пък предлагам да им замразим членството в ЕС. Нали и тоя "македонски" умник, който всъщност е сърбомански гражданин на РСМ каза, че историческите ни спорове са от 70 години - тоест от 1945 - 1950г, тоест от времето на комунизма. Изкуствената македонска нация, език и азбука е създадена изкуствено от Коминтерна в полза на Сърбия, разбирай - Русия. И на тоя "умник" му е ясно, че преди тези 70 години спор няма. В Македония живеят българи, Македония е българска!
236
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам българското правителство да се фокусира към проблемите в България и да си върши работата и да спре да се занимава с детската градина и прищевките на македонците.
235
0
 
21
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
Докога нашите ще се занимават с тези? Да замразяват, каквото искат! Имат договор, който ги задължава да изпълнят някакви условия и когато са готови за това, могат да се обадят! До тогава т.н. "правителство" да се занимава с проблемите на българите! Или им се струват малко и маловажни?
234
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, ние ще им замрази членството
233
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен САЩ слагат магницки санкции и искат маке малцинство в Пирин.
232
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"оня бандит, който запали Райхстага" остана в световната история като Героят от Лайпциг, а за теб никой няма да си спомня.
231
1
 
10
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Абе братя, как ще чакаме 2 години за космонавт.., недейте така..!!!
230
2
 
14
 
! Отговори
ДОЛУ УДБАДЖИИТЕ! преди 2 години
Всякакви преговори със скопските сърбо-комунисти за влизането им в ЕС са безсмислени и ненужни, докато титовските из.чадия не се откажат от крепостния комунизъм. Първа задача на европейските българи в Брюксел е да разобличат мекедонизма като творение на кремълдсите тирани и отворят очите на Запада ,че влизането на Титовите УДБА-джии в ЕС е абсолютно ненужно. В никакъв случай не трябва да се разчита на Радевите метежници, които ще закопаят България по-лошо от оня бандит, който запали Райхстага.
229
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще търпим Киро да унижава България пред северните македонци.Те се усетиха,че господарите му го натискат и направо се гаврят вече с България.До кога този плазмодии ще се хили и няма ли да проумее,че народът беснее от действията му
228
5
 
9
 
! Отговори
УЧИНДОЛСКИ ДЪЛГУЧ преди 2 години
Аз съм съгласен Само да има визи за АМЕРИКА
227
2
 
22
 
! Отговори
Добра идея преди 2 години
А ние трябва да имаме идея да замразим поканата към РСМ за членство в ЕС за три години,до решаването на проблемите за решаване от комисията.
226
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България да замрази преговорите за 20 години,за да се нормализират нещата,ОТ НАША ГЛЕДНА ТОЧКА!!!Толкова!Всичко друго е мижи да те лажем и стрелба срещу България!Само за едно име Гърци ги пържи цели 28 години,а ние,за кражба на нашата история,което значи нашата ЛИЧНОСТНА И НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ,трябва да бъдем безкромпромистни!!!
225
1
 
14
 
! Отговори
тнв преди 2 години
Повръща ми се от сърбоманите в Скопие.
224
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо, ако искаш да те похвалим вместо да те свалим, помисли: Да им се връчат всички искания на комисията от наша страна за изпълнение преди преговори за ЕС и комисията може да спре завинаги. Тя и без това по досегашния начин на работа е безсмислена.
223
3
 
16
 
! Отговори
до 240 преди 2 години
Няма да се разпадне.Просто ще се преименува на ШНР/Шиптърска народна република/
222
2
 
24
 
! Отговори
лесно преди 2 години
България да замрази преговорите за 2г.
221
2
 
20
 
! Отговори
продадоха ни преди 2 години
Мафия, оставка!