РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години

Целта - да се нормализира политическата атмосфера между двете страни
Обновена: 3 фев 2022 15:54 | 3 фев 2022 07:40, Камелия Цветанова
306
РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години
Снимка: Pixabay

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма", пише "Труд".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: скопие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се допуска македонците да диктуват правилата.Пиша с голяма горчивина от камбанарията на възрастта си.Ние сме в недобронамерени ръце на чужди сили, много чужди на българската и човешка същност.Запомних думите, с които медиите представиха, дойде една ококорена посланичка - какво ще накара да забравят българите.Ето министър-председател, министър на културата и др., гнусни постъпки с безценното ни изкуство."Хора, обичах ви, бдете!", Юлиус Фучик, "Репортаж, писан с примка на шията"
179
0
 
19
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Само на мен ли ми се струва, че нашия премиер се държи като човек на който са стиснали здраво топките и ги извиват? От другата страна - се държат надменно и презрително, сякаш ние сме молителите. До кога ще продължава това недостойно поведение?
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-елементарните хора се мислят за най-умните - справка ПроСоТо!
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 177В Титова Югославия, сръбските комунисти са малцинство във висшите управленски структури на ЮКП и като добавка, че Тито изхвърля сръбското влияние в НР Македония ти давам още едно доказателство, създава им Македонска Църква за ужас на сърбите, които все пак се съгласяват да й дадат автономен статут.
176
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
не се заблуждавайте !...Това "замразяване" е доста коварна измишльотина ..Защото:-То би стопирало и всички опити за преговори за присъединяване,но НЕ така ЕС гледа на нещата ..Съюза,и най-вече Щатите,са заинтересовани Североюжната Македония да се прикотка под крилцата им,за да се избегне възможността РСМ да се СДУШИ с Русията..Възможност,която е твърде лесна за осъществяване..За това ЩЕ ПРИТИСНАТ България да УСКОРИ "процеса",отстъпвайки от позициите си../"Номерата да им знам",както казваше бай
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната новина за пенсионери. Днйес бъгъ - вече знаеш аххахахаха!
174
0
 
20
 
! Отговори
Ко? Не! преди 2 години
Тези нямат никакво намерение да се съобразяват с историчкитете факти. Т.е. няма смисъл изобщо да разговаряме с тях повече. Вето и толкова.
173
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Коледа през 1945 г. в Македония са избити хиляди без съд и присъда. Унищожената плоча за убитите край Пуста Кула, недалеч от Велес.
172
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя трябва да осъди събитията и хората, които са техни носители. Затова не бяха осъдени Лазо Колишевски, Светозар Вукманович Темпо, Георги Димитров, Йосип Броз Тито и много други. И до днес в центъра на Скопие две гимназии "гордо" носят имената на двамата кръвопийци на българския народ и на македонските българи - Йосип Броз Тито и Георги Димитров. Докато това е така, всеки плач за жертвите на кървавата Коледа е просто макиавелизъм
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова днес е нереално да се говори за точния брой на убитите, лишените от свобода или съдените в изфабрикувани съдебни процеси. Броят на мъртвите е трагедия, но показва и трагедията на онези, които са оцелели и носят бремето на стигмата до края на живота си. Това не трябва да се забравя.
170
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонската/българската трагедия е най-голяма, защото българското племе се заличава не само тук. Комунистическото/съветското и титовисткото насилие се предава и в България. Отряди български убийци, предвождани от маниакалния престъпник Лев Главинчев, и по нареждане на Българската комунистическа партия и на министър Антон Югов екзекутират видни членове на ВМРО из цяла България. Това е последвано от поредица от нагласени предварително съдебни процеси и множество смъртни присъди. Това е краят на македонската и българската интелигенция, удар по демокрацията, от който не можем да се възстановим и
169
0
 
11
 
! Отговори
890 преди 2 години
Ние не бързаме!
168
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да им замразим членството в ЕС за 2 години.
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти всички ликвидирани лица са били изявени българи, които държали твърдо на своята българска етническа принадлежност. Рядко някой е бил класически сътрудник на окупатора, а само няколко са убити, защото са участвали във въоръжени групи за борба срещу партизанските контрачети. Не само българите са жертва на този антинароден и насилствен режим.
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според изчисленията по време на тези събития преди и след Коледа в Скопие са убити 63-*** души, във Велес 54, в Куманово 48, в Битоля 36, в Щип 77, в Прилеп 33. Пресилена е информацията за убити 300 души в беровското Владимирово. И до днес не е потвърден броят на убитите или изчезнали лица, за които е известно, че са убити и хвърлени в Преспанското езеро, а се твърди, че са жертви на Сремския фронт.
165
0
 
3
 
! Отговори
истината е преди 2 години
Но Македонската кървава Коледа не бива да се гледа само през призмата на събитията в Скопие, Щип и демирхисарското село Базерник. Това е цяла плетеница от убийства, насилие и инсценирани съдебни процеси, които са необходими на управляващата комунистическа върхушка, за да елиминира ненародните елементи и да македонизира/югославенизира насила македонския народ.
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://bgnes.bg/news/vlado-perev-makedonskata-k-rvava-koleda-tragedia-prod-lzhila-7-godini/прочетете какво са причинили палачите на Светозар Темпо на българщината в Македония... ако вашите родове могат да издържат тия инквизиции и да останат български, не всички са могли. Затова трябва да се борим хората там да научат истаната за геноцида от а - масовите гробове да Я фалшивият маке сръбски език.
163
0
 
15
 
! Отговори
Anonymus преди 2 години
Тази комисия е направена за да се улесни влизането на РСМ в ЕС. Ако те искат да замразят работата на комисията значи се замразяват разговори за влизането в ЕС. Друг изход няма.
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунисти ама сръбски комунисти
161
0
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Аааа да замразиме наща история -и като влезете в европа да претендират за нея-не става.